Filmele finaliste la premiul LUX al PE se văd la Muzeul Țăranului, de Ziua Europei

De: Ana Obretin / 07.05.2021, 18:10
Filmele finaliste la premiul LUX al PE se văd la Muzeul Țăranului, de Ziua Europei

Cele trei filme finaliste în competiția pentru premiul publicului LUX organizată de Parlamentul European, „Colectiv”, de Alexander Nanau, „Corpus Christi”, de Jan Komasa, și „Another Round”, de Thomas Vinterberg, sunt proiectate de vineri până duminică la Cinema Muzeul Țăranului din București, pentru a marca Ziua Europei. Filmele vor fi proiectate de la ora 19.00.

Anual, la data de 9 mai, este marcată Ziua Europei, sub egida păcii și a unității. În această zi, în urmă cu 71 de ani, Robert Schuman, ministrul francez al Afacerilor Externe de atunci, a susținut un discurs intrat în istorie ca „declarația Schuman”, ce propunea o nouă formă de cooperare politică în Europa care să facă imposibilă izbucnirea unui nou război, prin cooperarea statelor în producţia de cărbune şi oţel. Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO) a fost înființată un an mai târziu, prin Tratatul de la Paris, având drept membri fondatori Franţa, Germania, Italia, Ţările de Jos, Belgia şi Luxemburg, aceasta fiind prima organizație care a stat la baza Uniunii Europene. România a devenit membră UE la data de 1 ianuarie 2007.

Ziua Europei va fi marcată și anul acesta prin diferite evenimente organizate în toată țara de mai multe instituții subordonate Ministerului Culturii, potrivit unui comunicat remis Apropo.

De exemplu, chiar de Ziua Europei, Biblioteca Națională a României invită doritorii să participe la Maratonul de Vaccinare – Ediția București, programat de vineri până luni la ora 8:00. În cele trei zile, persoanele prezente vor avea parte și de un program artistic, duminică fiind invitate să se bucure de sunetele viorii Stradivarius Elder-Voicu, sub arcușul violonistului Alexandru Tomescu.

La centrul de vaccinare de la Biblioteca Națională vor participa trei formații camerale, alcătuite din membrii Orchestrei Române de Tineret.

Teatrul Național București se implică într-un proiect organizat de Delegația EU de la Belgrad pentru celebrarea „Zilei Europei”. Inițiativa va asigura vizibilitate pentru țara noastră și presupune instalarea în Belgrad și în alte orașe din Serbia a unui panou inteligent multimedia care permite un dialog audio-video între un interlocutor (persoană, concept artistic, interpret, actor, moment de pantomimă, artist grafic etc.) și publicul sârb, în mod spontan. Astfel, actorii Ileana Olteanu și Eduard Adam vor prezenta pe 9 mai un program live, de pe scena mare a TNB, alcătuit din momente de teatru non-verbal (pantomimă, dans, improvizație etc), program care va putea fi urmărit de belgrădeni începând cu ora 15.00, pe ecranul multimedia. Conform conceptului acestui proiect, transmisia va fi live, cei doi actori putând interacționa cu trecătorii care se vor opri în fața ecranului.

Mai multe detalii despre alte evenimente se găsesc pe site-ul Ministerului Culturii.
Foto: Profimedia Images