Filmul „Nomadland”, de Chloe Zhao, a fost marele câștigător la Independent Spirit Awards

De: Ana Obretin / 23.04.2021, 09:27
Filmul

Lungmetrajul „Nomadland”, de Chloe Zhao, a fost marele câștigător la prestigioasele Independent Spirit Awards 2021, o ceremonie care a avut loc joi seară.

Trofeele sunt decernate anual de asociația Film Independent din Los Angeles și reprezintă un eveniment major pentru peliculele care nu sunt realizate de marile studiouri de la Hollywood și care au nevoie de promovare înainte de gala Oscar. Ceremonia de anul acesta, a 36-a, a avut loc cu trei zile înainte de gala Academiei de film americane, în contextul pandemiei, și a fost virtuală, inclusiv majoritatea discursurilor de acceptare a premiilor fiind preînregistrate.. De obicei are loc într-un cort amenajat pe o plajă din Santa Monica, spre deosebire de fastuoasa gală Oscar ce este organizată la Dolby Theatre din Hollywood.

Joi seară, „Nomadland” a primit premiile Independent Spirit pentru cel mai bun film, cea mai bună imagine, cel mai bun montaj și cel mai bun regizor, într-un an fără precedent, în care patru dintre cei cinci nominalizați pentru regie au fost femei. Astfel Emerald Fennell a fost nominalizată pentru “Promising Young Woman”, dar a câștigat trofeul Independent Spirit pentru cel mai bun scenariu, Eliza Hittman, pentru “Never Rarely Sometimes Always”, iar Kelly Reichardt, pentru “First Cow”. În istoria premiilor, doar alte două femei au primit trofeul pentru regie, Martha Coolidge, în 1991, pentru „Rambling Rose”, și Sofia Coppola, în 2003, pentru „Lost in Translation”.

Filmul Reginei King „One Night in Miami” a fost onorat cu premiul Robert Altman, care este acordat regizorului, directorului de casting și distribuției unui lungmetraj ai cărui actori nu au fost nominalizați în categoriile de interpretare. Filmul descrie o noapte fictivă în care Muhammad Ali, Malcolm X, Sam Cooke și Jim Brown se adună pentru a discuta rolurile lor în mișcarea pentru drepturile civile și revoltele culturale din anii 1960.

Pentru prima dată, Spirit Awards au inclus mai multe categorii dedicate televiziunii, iar aclamata Michaela Coel a primit premiul pentru cel mai bun serial de ficțiune nou, pentru „I May Destroy You”, o producție premiată și pentru cea mai bună distribuție. Premiile pentru interpretare într-un serial au fost atribuite actorilor principali din miniseria „Unorthodox”, Shira Haas și Amit Rahav.

Câștigătorii Spirit Awards sunt desemnați de membrii organizației non-profit Film Independent, care, prin programele sale, susține carierele realizatorilor emergenți și promovează diversitatea și incluziunea în industria cinematografică. Filmele nominalizate au un buget de producție de maximum 22,5 milioane de dolari.

„Filmul independent este locul în care ne învățăm meseria, unde ne dezvoltăm aptitudinile”, a spus Riz Ahmed, care a câștigat premiul pentru cel mai bun rol principal, cel al unui toboșar rocker ce își pierde auzul, din „Sound of Metal”, desemnat cel mai bun film de debut.

La rândul ei, Carey Mulligan, premiată pentru rolul principal din „Promising Young Woman”, i-a dedicat trofeul regretatei actrițe britanice Helen McCrory, care a murit recent: „Vreau să dedic acest premiu unui adevărat spirit independent”.

Premiile pentru cele mai bune roluri secundare au fost atribuite lui Paul Raci, pentru „Sound of Metal”, și Yuh-Jung Youn, pentru „Minari”.

Printre ceilalți câștigători ai serii s-au numărat coproducția românească „Quo vadis, Aida” (Bosnia și Herțegovina), de Jasmila Zbanic, desemnat cel mai bun film străin, și „Crip Camp”, de Sara Bolder, numit cel mai bun documentar (categorie unde a fost nominalizat și „colectiv„, de Alexander Nanau).

Lista completă a câștigătorilor se găsește pe site-ul Film Independent.

Anul trecut, premiul Spirit pentru cel mai bun film i-a fost acordat producției “The Farewell”, de Lulu Wang.

Chloe Zhao, cu „Nomadland”, marea câștigătoare la premiile Sindicatului regizorilor americani

Filmele „Promising Young Woman” și „Borat Subsequent Moviefilm”, câștigătoare la Premiile Sindicatului Scenariștilor Americani

„Adieu les cons”, marele câștigător la premiile Cesar; protest nud pentru artă, pe scena galei

Foto: Profimedia Images