Filmul „Undine”, premiat la Berlinale, are premiera în cinematografe românești din 21 mai

De: Ana Obretin / 18.05.2021, 11:44
Filmul

„Undine”, o poveste de dragoste modernă inspirată din basme și semnată de Christian Petzold, regizorul german cunoscut publicului din România pentru „Transit” (2018), va fi lansat vineri în cinematografele românești.

Paula Beer, protagonista peliculei, a câștigat premiul pentru cea mai bună actriță la gala Academiei de Film Europene și la Berlinale 2020 pentru acest rol. Filmul a fost recompensat și cu premiul FIPRESCI la Berlin.

Undine (Paula Beer) lucrează în Berlin ca istoric și ghid. Are un mic apartament în Alexanderplatz, este licențiată în istorie și activează ca freelancer. Dar viața ei în orașul modern ascunde un secret ce are la bază un mit străvechi: dacă omul pe care îl iubește o trădează, trebuie să îl ucidă și să se întoarcă în apele din care se trage. Atunci când iubitul ei Johannes (Jacob Matschenz) o părăsește pentru o altă femeie, Undine crede că nu are de ales, până când îl întâlnește pe Christoph (Franz Rogowski), un scafandru industrial, de care se îndrăgostește în mod neașteptat. O dragoste nouă, fericită și inocentă, plină de curiozitate și încredere. Când Christoph începe să realizeze că Undine fuge de ceva, aceasta trebuie să facă față blestemului o dată pentru totdeauna, potrivit unui comunicat remis Apropo de Independența Film.

„Undine”, cel mai nou film al regizorului german Christian Petzold, îi are în rolurile principale pe Paula Beer și Franz Rogowski, actori cu care acesta a colaborat și la filmul său anterior, „Transit” (2018). Filmul este primul dintr-o trilogie care explorează personaje din romantismul german și are la bază o serie de motive ce pot fi urmărite înapoi în timp până în mitologia greacă. Printre cele mai noi interpretări se regăsesc cele ale scriitorilor Hans-Christian Andersen („Mica sirenă”, 1836), Oscar Wilde ( „Pescarul și sufletul său”, 1891) și Peter von Matt („Romantic Treachery”, 1989), aceasta din urmă fiind povestea care i-a adus lui Christian Petzold inspirația.

Christian Petzold (n. 1960) este un cunoscut cineast german care a studiat filologia și teatrul la Free University din Berlin, apoi regia la Academia de Film și Televiziune din Berlin. În filmografia lui Petzold se regăsesc: „Pilots” (1995), „Cuba Libre” (1996), „The Sex Thief” (1998), „The State I Am In” (2001), „Something To Remind Me” (2002), „Wolfsburg” (2003), „Ghosts” (2005), „Yella” (2007), „Jerichow” (2008), „Dreileben – Something Better Than Death„ (2011), „Barbara” (2012), „Phoenix” (2014) și „Transit” (2018), care a fost distribuit în România de Independența Film.

CITEȘTE ȘI: Festivalul de la Berlin – ediția de vară, cu gala de premiere, în iunie

Tim Burton va filma în România serialul „The Addams Family”, o producție MGM TV si Netflix

Rusia trimite pe ISS o actriță și un regizor, pentru primul său film în spațiu

Foto: Independența Film