Jane Powell, star al unor musicaluri celebre, a murit la 92 de ani

De: Ana Obretin / 17.09.2021, 09:25
Jane Powell, star al unor musicaluri celebre, a murit la 92 de ani

Actrița și cântăreața americană Jane Powell, star al unor musicaluri celebre, precum „Șapte mirese pentru șapte frați/ Seven Brides for Seven Brothers” și „Nunta regală/ Royal Wedding”, din anii 1940-1950, a murit la vârsta de 92 de ani, din cauze naturale.

Pe numele său real Suzanne Lorraine Burce, Jane Powell s-a născut în Portland, Oregon, pe 1 aprilie 1929. A început să fie cunoscută în orașul natal la vârsta de 14 ani, semnând primul său contract cu Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) pentru filmul „Song of the Open Road”, de S. Sylvan Simon, potrivit Variety. De altfel, și-a luat ca nume de scenă pe cel al personajului pe care l-a interpretat în acest film, un copil star de cinema. Nu a luat niciodată lecții de actorie, dar a fost o cântăreață, dansatoare și actriță extrem de apreciată. Cariera ei a început cu adevărat la vârsta de 17 ani, cu rolul din filmul „Holiday in Mexico”, lansat în 1946, pe care l-a descris drept „un musical somptuos”.

Ultima apariție a lui Jane Powell a avut loc în 2002

Și-a continuat cariera cu „Nunta regală”, de Stanley Donen, alături de Fred Astaire, lansat în 1951. Cei doi îi interpretau pe Tom și Ellen Bowen, un frate și o soră care se numărau printre cele mai populare vedete din Broadway și care aveau o teamă cumplită de căsătorie.

A urmat un alt musical al lui Stanley Donen, intitulat „Șapte mirese pentru șapte frați”, lansat în 1954 și care a fost premiat cu Oscar pentru coloana sonoră. Jane Powell a continuat cu „Athena”, un film de Richard Thorpe în care împarte ecranul cu Debbie Reynolds, mama regretatei Carrie Fisher. Doi ani mai târziu, în 1956, a înregistrat piesa „True Love” a lui Cole Porter, care a ajuns pe locul 15 în Billboard Hot 100.

Spre sfârșitul anilor 1950, Jane Powell a lăsat a șaptea artă în favoarea televiziunii și a teatrului. Dar, în autobiografia sa scria: „Nu am părăsit industria cinematografică, ea m-a părăsit pe mine”. Ultima sa apariție pe micile ecrane a fost în 2002, într-un episod din sezonul 4 al serialului “Law and Order: Special Victims Unit”. 

Actrița, care a locuit în Connecticut de la moartea lui Dick Moore, al cincilea soț al ei, în 2015, a murit joi. A fost una dintre ultimele stele supraviețuitoare ale epocii de aur de la Hollywood, care a continuat să apară pe scenă și în secolul XXI, fiind una dintre reprezentantele generației sale cu cea mai solidă carieră. 

CITEȘTE ȘI: Maria Mendiola, membră a celebrului duo Baccara („Yes sir, I can boogie”), a murit

Actorul Michael Constantine a murit. Câștigătorul premiului Emmy, cunoscut pentru „My Big Fat Greek Wedding”, avea 94 de ani

Foto: Profimedia Images