Medicina înca nu poate învinge cancerul

Apropo.ro / 23.06.2006, 10:40
Medicina înca nu poate învinge cancerul
Dupa aproape 50 de ani de cercetari medicale în ceea ce privește înțelegerea mecanismelor care provoaca aceasta maladie, medicina se declara neputincioasa în ceea ce privește aceasta maladie, care este o consecința unui stil greșit de viața. "În ciuda banilor

Dupa aproape 50 de ani de cercetari medicale în ceea ce privește înțelegerea mecanismelor care provoaca aceasta maladie, medicina se declara neputincioasa în ceea ce privește aceasta maladie, care este o consecința unui stil greșit de viața.

„În ciuda banilor investiți în cercetare, a numeroaselor descoperiri în ceea ce privește mecanismele genetice și biochimice (…) medicina moderna exercita doar un control minima asupra cancerului, comparativ cu alte boli grave”, spune profesorul Harold Varmus, laureat al premiului Nobel pentru medicina.

De fapt, continua acesta, „rata de mortalitate a cancerului a ramas aproape neschimbata fața de acum 50 de ani”. Oncologul declara ca s-ar obține mai multe rezultate daca ar exista colaborare între cercetatori, medici, laboratoare farmaceutice și autoritațile de reglementare.

Doctorul Majid Ezzati de la Universitatea Harvard, Massachusetts, este de parere ca „pentru a se câștiga lupta contra cancerului trebuie sa ne concentram nu numai asupra descoperirilor biomedicale, dar și asupra tehnologiilor și politicilor care ar trebui sa modifice comportamentele și mediul”.

Conform unui studiu, la care a colaborat și Ezzati, publicat în 2005 în revista de știința britanica The Lancet, noua riscuri care se pot modifica sunt principalele cauze ale unei treimi din numarul de decese produse anual din cauza cancerului. Cercetatorii au analizat 12 tipuri diferite de tumori canceroase, luînd în considerare vârsta și sexul pacienților și regiunea acestora.

În 2001, din cele șapte milioane de decese cauzate de cancer, 35% au fost atribuite efectului cumulat a noua factori de risc, printre care cel mai mare este tutunul.

Cancerul de plamân este cel mai frecvent și cunoaște cel mai rapid progres. La acest factor se adauga alcoolul, obezitatea, inactivitatea fizica, consumul scazut de legume și fructe, poluarea din mediul urban, relațiile sexuale neprotejate.

Profesorul Walter Willett, de la universitatea Harvard, coordonator al acestui studiu, declara ca regimul alimentar are efecte pe termen lung asupra sanatații : „mai mult de o treime din cazurile de cancer sunt influențate de alimentație”, mai ales în țari bogate, precum Statele Unite, unde obezitatea a devenit o problema naționala.

Schimbarea modului de viața este un lucru esențial, au subliniat toți acești medici, pentru ca, din cauza îmbatrânirii populației mai ales în țarile industrializate, incidența cazurilor de cancer va crește.