Mema „Disaster Girl”, vândută ca NFT pentru aproape o jumătate de milion de dolari

De: Ana Obretin / 28.04.2021, 13:26

O imagine originală care a intrat în lista memelor celebre, cea a unei fetițe care zâmbește viclean la o cameră foto în timp ce o casă arde în spatele ei, a fost vândută sub formă de NFT pentru aproape o jumătate de milion de dolari.

Zoe Roth avea patru ani când tatăl ei, fotograf amator, a realizat cunoscuta imagine, în care au apărut și pompieri locali ce stingeau un incendiu planificat și controlat, în ianuarie 2005. Imaginea a fost înscrisă la concursul „Emotion Capture” al revistei JPG și a fost publicată online pe site-ul aferent, ca parte a premiului. De atunci a intrat în panteonul memelor. Deși imaginea putea fi folosită de oricine, familia nu a putut să obțină bani din drepturile asupra ei până de curând.

Roth, acum în vârstă de 21 de ani, studentă la Universitatea din Carolina de Nord, a declarat pentru Raleigh News & Observer că cineva i-a trimis un e-mail recent, sugerându-i să încerce să preia controlul asupra imaginii sale, prin vânzarea ei ca NFT (Token Non-Fungible, care autentifică autorul folosind o semnătură criptată), cu un potențial profit de șase cifre. La început s-a gândit că nu este adevărat, a declarat aceasta. Dar ea și tatăl ei și-au făcut temele și au discutat inclusiv cu proprietarii altor meme, ca Laina Morris (“Overly Attached Girlfriend”) și Kyle Craven („Bad Luck Brian”).

Și-au angajat un avocat și un manager care să se ocupe de procedură și au scos imaginea sub formă de NFT la licitație pe 16 aprilie, timp de 24 de ore. Roth se aștepta să fie vândută pentru 100 de Ethereum (criptomonedă), dar prețul final a fost de 180 de Ethereum, respectiv aproximativ 470.000 de dolari în prezent. Roth și tatăl ei nu au primit bani numai din licitația inițială. NFT-ul a fost astfel codat încât, de fiecare dată când este cumpărat, ei să primească 10% din vânzare.

„Faptul că am putut să îl vindem înseamnă că putem să avem un fel de control asupra lui”, a spus Roth.

NFT permite asocierea unui certificat de autenticitate cu orice obiect virtual, indiferent că este o imagine, o fotografie, o animație, un videoclip, o melodie. un articol de ziar. Acest certificat este teoretic inviolabil și nu poate fi copiat. Este proiectat cu ajutorul tehnologiei blockchain, care stă la baza criptomonedelor precum bitcoin.

Deși există de mulți ani, NFT-urile au devenit extrem de populare abia în ultima jumătate de an. Astfel, pe 11 martie, o lucrare digitală a artistului american Beeple, intitulată „Everydays: The First 5000 Days”, a fost vândută la licitație pentru 69,3 milioane de dolari la prestigioasa casă Christie’s. Printre alte tranzacții recente se numără primul tweet al lui Jack Dorsey (2,9 milioane de dolari), cel mai recent album al trupei Kings of Leon (peste 2 milioane de dolari). 

CITEȘTE ȘI: Eminem va lansa colecția muzicală “Shady Con” ca NFT, în acest weekend

Un editorialist The New York Times a vândut un articol ca NFT pentru o jumătate de milion de dolari

O creație digitală a robotului umanoid Sophia, vândută ca NFT pentru aproape 700.000 de dolari

Cum a câștigat iubita lui Elon Musk 6 milioane de dolari în 20 de minute cu NFT-uri

Delia, primul artist din România care lansează un NFT

Foto: Profimedia Images