Pericolul din bucatarie

Apropo.ro / 23.06.2006, 10:24
Pericolul din bucatarie
Bacteriile sunt cauza a mii de cazuri de intoxicații alimentare produse anual. Obiceiurile proaste din bucatarie sunt un factor care ajuta la înmulțirea germenilor și bacteriilor, este concluzia unui studiu realizat de National Food Safety Week, aparut în Marea Britanie. 50%

Bacteriile sunt cauza a mii de cazuri de intoxicații alimentare produse anual. Obiceiurile proaste din bucatarie sunt un factor care ajuta la înmulțirea germenilor și bacteriilor, este concluzia unui studiu realizat de National Food Safety Week, aparut în Marea Britanie.

50% dintre adulții care au participat la acest studiu au declarat ca nu știau ca feluri de mâncare din carne precum cârnații sau burger-ii trebuie preparate pâna dispare culoarea roz. 12% dintre subiecți au declarat ca schimba sau dezinfecteaza bureții pentru spalatul vaselor o data pe luna, în timp ce 6% dintre respondenți au declarat ca fac acest lucru și mai rar.

33% dintre cei care au participat la acest studiu au admis ca manânca hrana cu termenul de valabilitate expirat, 10% dintre aceștia au declarat ca nu își scot bijuteriile de pe mâna atunci când gatesc.

Depozitarea alimentelor a constituit pentru respondenți un domeniu foarte confuz. 50% dintre aceștia nu știau ca temperatura frigiderului trebuie reglata între 0 și 5 grade Celsius pentru a stoca alimentele în condiții optime. 16% dintre respondenți au admis ca pastreaza carne cruda pe raftul de sus al frigiderului, existând riscul ca sucurile din carne sa se scurga pe hrana preparata aflata pe rafturile de mai jos.

Hugh Pennington, profesor de bacteriologie de la Universitatea Aberdeen a declarat: „Vestea proasta este ca zeci de mii de cazuri de intoxicare alimentara nu sunt declarate la medic din cauza jenei, mulți preferând sa sufere în tacere.”

Simptomele de intoxicație alimentara sunt voma și diareea care pot fi prevenite prin curațenie și prepararea alimentelor în condiții optime.

„Daca toata lumea și-ar spala mîinile supa folosirea toaletei, înainte și dupa prepararea hranei, înainte de a se așeza la masa, cazurile de intoxicație alimentara produse de salmonella, campilobacter și Norovirus s-ar reduce semnificativ”, adauga acesta.