Premiile BAFTA 2022: „Dune” conduce topul nominalizărilor

De: Ana Obretin / 03.02.2022, 18:30
Premiile BAFTA 2022:

Blockbusterul SF „Dune”, de Denis Villeneuve, conduce, cu 11, topul nominalizărilor la premiile BAFTA 2022.

Academia de film britanică, organizatoarea galei BAFTA, a anunțat, joi, o listă de 48 de filme care vor concura pentru statuetele de aur. Câștigătorii vor fi anunțați la ceremonia care va avea loc pe 13 martie.

CITEȘTE ȘI: Top 10 cele mai piratate filme și seriale din 2021

Top 10 cele mai bune filme adaptate după jocuri video

Nominalizările obținute de filme ca „Dune”, „The Power of the Dog”, de Jane Campion, selectat în opt categorii, și „Belfast”, de Kenneth Branagh, care concurează pentru șase statuete, nu au surprins pe nimeni. Ele se numără printre marile favorite în acest sezon de premii.

Însă lista nominalizărilor la premiile BAFTA de anul acesta a inclus și multe surprize, fețe noi, adăugiri neașteptate și câțiva absenți majori, printre care drama despre prințesa Diana, cu Kristen Stewart, „Spencer”.

În timp ce Benedict Cumberbatch, Will Smith și Leonardo DiCaprio au obținut toți nominalizări pentru cel mai bun actor în rol principal – a șasea a lui DiCaprio și, remarcabil, prima a lui Smith -, locurile rămase au fost ocupate de Mahershala Ali, plus vedetele britanice Adeel Akhtar (pentru „After Love”) și Stephen Graham („Boiling Point”). Au fost omiși, însă, câțiva favoriți, ca Bradley Cooper și Denzel Washington. 

CITEȘTE ȘI: Top 3: Interpretări extraordinare de roluri de băieți răi sau ticăloși în filme

Filme de dragoste: Top 10 cele mai frumoase pelicule (Video)

De asemenea, în categoria „cea mai bună actriță în rol principal”, nu a existat loc pentru favoritele BAFTA Olivia Colman („The Lost Daughter”) și Nicole Kidman („Being the Ricardos”), starul „After Love” Joanna Scanlan, Tessa Thompson („Passing”) și Renate reinsve („The Worst Person in the World”) alăturându-se lui Lady Gaga, Alanei Haim și Emiliei Jones.

19 dintre cele 24 de nominalizări dedicate interpretării în 2022 au fost obținute de artiști selectați pentru prima dată la BAFTA

Lista nominalizărilor pentru cel mai bun rol secundar masculin – care include și primul artist surd selectat la premiile BAFTA, starul „CODA” Troy Kotsur – este alcătuită în întregime din debutanți la aceste trofee.

Dar poate cea mai mare surpriză dintre toate pentru 2022 este în categoria dedicată celui mai bun regizor. Au fost nominalizați favoriți ca Paul Thomas Anderson („Licorice Pizza”) și Jane Campion („The Power the Dog”), al[turi de nume mai puțin vehiculate, ca Aleem Khan („After Love”), Ryûsuke Hamaguchi („Drive My Car”), Audrey Diwan („Happening”) și câștigătoarea Palme d’Or Julia Ducournau („Titane”). În schimb, au fost omiși regizori ca Denis Villeneuve, Kenneth Branagh și Steven Spielberg („West Side Story”). 

„Belfast”, „Don’t Look Up”, „Dune”, „Licorice Pizza”, „The Power Of The Dog” au fost nominalizate la premiul BAFTA pentru cel mai bun film. Pe de altă parte, „After Love”, „Ali & Ava”, „Belfast”, „Boiling Point”, „Cyrano”,
„Everybody’s Talking About Jamie”, „House Of Gucci”, „Last Night In Soho”, „No Time To Die”, „Passing” concurează pentru premiul pentru cel mai bun film britanic.

Academia de film britanică a trecut printr-o revizuire epuizantă pentru a îmbunătăți nivelul de diversitate privind nominalizările în urmă cu doi ani, scrie The Hollywood Reporter. Drept rezultat, în 2021 a avut cel mai divers amestec de nominalizați din istoria sa. Lista din 2022 subliniază și mai mult eforturile sale de a schimba procesul de vot și de a crea ceea ce a descris în mod repetat drept „un mediu de joc echitabil” pentru toate filmele.

Lista completă a nominalizărilor la premiile BAFTA 2022 se găsește aici.

Anul trecut, lungmetrajul „Nomadland”, de Chloe Zhao, a fost marele câștigător la gala BAFTA, unde a primit patru trofee, pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor, cea mai bună actriță în rol principal (Frances McDormand) și cea mai bună imagine.

CITEȘTE ȘI: Cum și-au imaginat viitorul: Cinci filme în care acțiunea se petrece în anul 2022

Foto: Profimedia Images