Top 10 rețete salată de vinete

De: Alex Manole / 28.06.2021, 12:10
Salata de vinete este una dintre cele mai la îndemana salate. Apropo.ro îți propune 10 rețete de salată de vinete!

Salata de vinete este unul dintre preparatele cele mai iubite în bucătăria românească. Nu numai că este gustoasă, dar este și ușor de preparat în sezonul cald. Salata de vinete se poate servi ca atare, dar și în combinații cu maioneză sau cu ceapă, neapărat alături de o bucată de pâine cu coaja crocantă.

Coptul vinetelor poate să ți se pară plictisitor și chiar dificil într-o zi călduroasă de vară, dar la sfârșit salata de vinete este gustoasă și răcoritoare. Pune lângă ea niște bruschete, o salata de legume și o telemea ușoară și te poți bucura de un prânz irezistibil. Îți propunem 10 rețete de salată de vinete, pe care le poți prepara cu vinete coapte la cuptor:

1. Salată de vinete cu ceapă

Ingrediente:

– 1.5 kg vinete (4 vinete medii)

– 1/2 ceapă

– 4 linguri cu ulei

– sare, piper

Salată de vinete cu ceapă

Preparare:

Vinetele se înțeapă pe toată suprafața cu o furculiță și se pun în tava cuptorului acoperită cu hârtie de copt. Se țin la cuptor la 200 de grade Celsius, 45 minute. Întoarceți-le din când în când. Timpul de coacere diferă în funcție de mărimea vinetelor. Le puteți verifica dacă sunt coapte apăsându-le cu furculița – dacă sunt moi, sunt gata. Se scot din cuptor și fiecare vânătă de tăie în 2, pe lung. Cu o lingură de lemn, lată ca o paletă, se rade miezul vinetelor începând de la codiță, într-un bol. Puneți miezul vinetelor într-o strecurătoare și lăsați să se scurgă minimum 15 minute, dar mai apăsați cu lingura din când în când. Tocați vinetele, apoi încorporați o ceapă dată pe răzătoare, pe găurile mari. Încorporați apoi uleiul încet, lingură cu lingură că la maioneză. Dregeți de sare și piper, apoi adugati încă o jumătate de ceapă, tăiată cubulețe de data aceasta. Dacă nu vă place să simțiți ceapa în salată, o dați și pe aceasta pe răzătoare. Serviți pe pâine prăjită, ornată cu semințe de susan și verdeață. E foarte bună cu roșii.

2. Salată de vinete grecească

Ingrediente:

– 1 kilogram de vinete mici

– 4 căței de usturoi

– 100 g de miez de nucă

– 100 g brânză de oaie (tradițional kefalotiri)

– 2 linguri cu oțet din vin

– zeama de la 1 lămâie

– 5 linguri cu ulei de măsline

– 2 gălbenușuri de ou crude

– sare, piper, pătrunjel

Salată de vinete grecească

Preparare:

Coaceți bine vinetele pe plită, grătar sau în cuptor. În cuptor, vinetele (înțepate cu o furculiță) se coc cam într-o oră, la 170 de grade Cesius. Decojiți vinetele și lăsați-le să se răcească și să se scurgă de zeamă. Curățați usturoiul și tocați-l fin. Tocați nuca și sfărâmați brânza. Faceți vinetele piure folosind ustensile de lemn (lingură sau satâr). Amestecați bine vinetele cu zeama de lămâie, oțetul, uleiul încorporat treptat, sare și piper. Adăugați usturoiul, brânza și nucile. Încorporați, pe rând, gălbenușurile de ou. Introduceți salata de vinete pentru minim 30 de minute la rece înainte de servire. Salata grecească de vinete se servește cu felii de pâine neagă și ardei. Înainte de servire se presară cu pătrunjel tocat fin.

3. Salată de vinete cu maioneză

Ingrediente:

– 4 vinete mari

– o ceapă mare

– maioneză

– sare

Salată de vinete cu maioneză

Preparare:

Coacem vinetele pe plită, pe toate părțile, până se înnegresc și coaja se îndepărtează foarte ușor. Le curățam bine de coajă, le tăiem codița și le tocăm. Pot fi tocate inițial cu ciocanul pentru vinete, apoi date prin blender, dacă vă place salata cât mai pufoasă. Tot prin blender dăm și ceapa sau dacă vrem o tocăm mărunt. Adaugăm maioneza, amestecăm și putem servi.

4. Salată de vinete românească

Ingrediente:

– 4 vinete

– 1ardei (nu conteaza culoarea!)

– 1 ceapă

– 175 ml ulei de floarea soarelui

– 2 linguri maioneză

– sare, piper, suc de lămâie

Salată de vinete românească

Preparare:

Se coc vinetele și 1ardei mai mare pe grătar. Se lasă să se răcească. Se curăță și se lasă să se scurgă bine. Se toacă cu un cuțit de plastic sau lemn. Ardeiul se taie cât mai mărunt posibil. Se pune ardeiul peste vinete și se mixează bine, până devin cremoase (nu folosiți blender sau robot de bucătărie cu cuțit – se taie semințele de la vinete și își schimbă gustul!). Se adaugă puțin câte puțin ulei. Se pune ceapa (rasă sau tăiată foarte mărunt!), sare, piper proaspăt măcinat și suc de lămâie, după gust. Se adaugă maioneză. Se poate servi ca aperitiv, ca umplutură pentru roșii sau sa dip cu tortilla și roșii.

Cel mai important este să prajești vinetele afară pe grătarul cu gaz sau cărbuni ca să ai o salată cu gustul acela specific de „afumat”…

5. Salată de vinete cu usturoi

Ingrediente:

– 3-4 vinete

– 6 căței de usturoi

– sare

– ulei

Salată de vinete cu usturoi

Preparare:

Se coc vinetele, fie în cuptor, fie direct pe ochiul de aragaz sau într-o tigaie cu foarte puțin ulei, fie la grătar. Vinetele coapte se curăță de coajă și se lasă la scurs pentru aproximativ o jumătate de oră. După ce s-au scurs le tocam puțin, dar nu foarte mult și le punem într-un vas, adăugăm sare și le mixam, apoi adăugăm ulei, mixam, iar la sfârșit punem puțină sare de lămâie (asta pentru a le albi), apoi punem usturoiul pisat sau tocat mărunt. Se pot pregăti și cu maioneză, după preferințe.

6. Salată de vinete fără coacere

Ingrediente:

– 3-4 vinete tinere

– 1 ceapă

– 60 ml ulei

– 2 linguri ulei pentru călit

– zeamă de la 1/2 lămâie (2 linguri oțet)

– sare

Salată de vinete fără coacere

Preparare:

Se curăță vinetele de coajă și se tăie cubulețe nu prea mărunte. Se stropesc cu zeamă de lămâie (că să nu se înnegrească) și se pudrează cu o linguriță de sare. După 10-15 minute se storc bine de zeamă și se pun la călit în ulei, 4-5 minute, apoi se adaugă aproximativ 100 ml apă și se lasă la fiert la foc mic, cu capac, până scade complet apa și se înmoaie bine. Adăugați uleiul și ceapa tocată mărunt sau le mixați într-un blender. Sunt delicioase, foarte albe, nu au deloc miros de afumat și nu murdăriți aragazul sau cuptorul. Le puteți garnisi cu măsline, roșii mici, verdeață, felii de lămâie etc.

7. Salată de vinete de post

Ingrediente:

– 1 vânată

– 1 ceapă mică sau mijlocie

– 1/4 cană ulei

– sare, piper

Salată de vinete de post

Preparare:

Se coace vânăta pe aragaz și se pune într-un prosop de bucătărie. Când s-a răcit cât de cât se decojește. Se toacă sau se dă prin robot. Se dă ceapa pe răzătoare și se adaugă la vinete. Se adaugă și uleiul puțin câte puțin, că la maioneză. Se sărează și se piperează după gust. Dacă nu țineți post, se omite ceapa și uleiul și se adaugă 1/4 cană de maioneză.

8. Salată de vinete cu iaurt

Ingrediente:

– 2 vinete

– 250 g iaurt grecesc (preferabil)

– 3-4 căței usturoi

– o legătură pătrunjel verde

– câteva linguri cu ulei

– sare

Salată de vinete cu iaurt

Preparare:

Vinetele se coc, se curăță și se lasă la scurs. Între timp, curățăm și zdrobim usturoiul, spălăm și tocăm pătrunjelul. Într-un castron, punem vinetele, un praf de sare și le pasăm ușor cu furculița. După ce le-am păsat, adăugăm ulei și le frecăm bine. Dacă mai este nevoie, putem adăugă puțină sare sau ulei. În alt castron punem usturoiul, un praf de sare, iaurtul și frecăm, apoi adăugăm vinetele coapte și pătrunjelul. Amestecăm cât să se omogenizeze, mai adăugăm (dacă e nevoie) puțină sare și servim cu pâine proaspătă sau pâine prăjită.

9. Salată de vinete Baba Ghanouj

Ingrediente:

– 2 vinete

2 căței de usturoi

– 1 lingură de pastă de susan (tahini)

– 100 g de iaurt cu 3,5 % grasime

– sare după gust

– zeamă de la 1 lămâie

– 4 linguri cu ulei de măsline extravirgin

– 1 linguriță cu chimen măcinat

Salată de vinete Baba Ghanouj

Preparare:

Totul începe prin coacerea vinetelor, de jur împrejur, în contact direct cu o flacără sau o suprafața încinsă (flacăra aragazului, în jar, pe grătar, plită sau disc). Vinetele se coc până când coaja se arde, iar miezul devine complet moale și pufos. Se așază apoi într-o sită pusă deasupra unui vas colector, se presară cu sare și se acoperă cu un capac, lăsându-le să se răcească bine și să se dreneze de lichidul amărui pe care îl conțin. După ce se răcesc, vinetele se curăță de coajă cu grijă. Se folosește un instrument nemetalic, pentru că altfel vinetele se oxidează și se innegresc. Se toacă bine până la obținerea unei paste, apoi se pun într-un castron și se adaugă usturoiul pisat și pasta de susan. Se amestecă bine de tot și se adaugă și iaurtul. În final, se condimentează cu sare după gust și se adaugă zeamă de la 1 lămâie (sau mai puțin, dacă nu vă place prea acru). Se amestecă bine și salata este gata. Înainte de servire, se răcește bine și se stropește cu uleiul de măsline și chimenul măcinat.

10. Salată de vinete rapidă

Ingrediente:

– 2 vinete mari

– 1 ceapă

– 3-4 linguri ulei

– 1 vârf de cuțit de piper (facultativ), sare

– ardei gras, roșii

Salată de vinete rapidă

Preparare:

Se curăță cât sunt fierbinți și se lasă pe un fund de lemn să se scurgă bine. Se toacă cu tocătorul de lemn, se pun într-un castron. Se amestecă cu lingura de lemn, adăugând uleiul puțin câte puțin, până când se albesc și devin spumoase. Se adaugă ceapa tocată mărunt, piper și sare. Se așază în salatieră sau pe o farfurie și se garnisesc cu felii de roșii și rotogoale de ardei gras verde. Se pot servi cu scovergi.

În speranța că cele 10 rețete de salată de vinete sunt pe placul vostru, vă vom surprinde și cu alte rețete delicioase, în curând. Până atunci, poftă bună!

Foto: Shutterstock

CITEȘTE ȘI: Jennifer Aniston, Beyonce, Chrissy Teigen – rețete de salate de vară preferate de vedete