SAR: România risca sa piarda definitiv cursa pentru turism

Apropo.ro / 27.08.2004, 13:29
SAR: România risca sa piarda definitiv cursa pentru turism
Marele pericol cu care se confrunta România în prezent este sa piarda definitiv cursa pentru atragerea investițiilor straine directe în turism și implicit a turiștilor occidentali în defavoarea vecinilor ei, care au luat un avans considerabil, se arata într-un

Marele pericol cu care se confrunta România în prezent este sa piarda definitiv cursa pentru atragerea investițiilor straine directe în turism și implicit a turiștilor occidentali în defavoarea vecinilor ei, care au luat un avans considerabil, se arata într-un studiu al Societații Academice din România (SAR).

Grecia, Turcia, Ungaria sau Bulgaria au reușit sa încurajeze sectorul atît prin politici coerente de promovare, cît și prin intermediul unor politici fiscale consistente materializate în impozite decente și o serie de scutiri fiscale.

Studiul SAR arata ca raportul între veniturile și cheltuielile din turism este negativ, plasînd „România pe ultimul loc între competitorii sai central și est europeni” . Daca în 2002, Bulgaria a obținut un sold pozitiv de 385 milioane dolari, România a înregistrat o pierdere de 171 milioane dolari.

„O constanta a turismului românesc din ultimii ani este calitatea slaba a serviciilor oferite. Numarul angajaților din turism a crescut; din pacate nu și nivelul pregatirii acestora. Ca efect al pastrarii îndelungate a activelor turistice în mîinile statului, managerii de locații turistice nu au fost motivați sa schimbe personalul sau sa investeasca în sesiuni de instruire”, se arata în studiu.

Cifra de afaceri din turism a scazut de la 324 milioane dolari în 1998 la 293 milioane dolari în 1998, iar investițiile s-au redus de la 690 milioane în 2000 la 204 milioane în 2002.

România nu a reușit în ultimii ani sa profite de resursele naturale pe care le are, un exemplu fiind numarul de turiști straini care au vizitat litoralul. Comparativ, Ungaria, care nu are ieșire la mare, a atras în 2002 peste 500.000 de turiști straini pe malul Lacului Balaton, dublu fața de Litoralul românesc.

Situația turismului este vizibila cel mai bine în ponderea lui în PIB, România înregistrînd doar un procent de 1,4%, în timp ce Bulgaria atinge 5%.

„În timp ce vecinii noștri bulgari au reușit sa încheie colaborari extrem de fructuoase cu operatori germani importanți: Neckermann sau TUI, România este într-o goana nebuna pentru atragerea de turiști autohtoni, cu venituri mici și medii, în general beneficiarii programelor sociale inițiate de catre guvern”, scriu autorii raportului.

România ocupa poziții codașe și în ceea ce privește infrastructura, un raport WTTC plasîndu-ne pe locul 90 din 212 țari, dupa state precum Kzrgzyhstan sau Uybekistan

Și situația stațiunilor balneare este dificila, fiind „reflecția unui management dezastruos. Starea cladirilor, despre care specialiștii în turism spun ca ar trebui mai degraba înlocuite decît recondiționate, lipsa unei infrastructuri rutiere elementare care sa sprijine dezvoltarea turismului și sa încurajeze calatoriile, sunt cauze ale stagnarii turistice a României”.

În ceea ce privește promovarea, anul trecut, autoritațile au alocat 3,5 milioane de dolari, „o suma mica, prost orientata”. Din totalul de 72 miliarde lei pe care ministerul i-a alocat promovarii turistice6, aproape 20% au țintit promovarea programelor sociale pentru turism. Suma totala alocata de minister pentru turism pe 2003 a fost de 136, 1 miliarde lei, „ridicola în momentul în care o comparam cu cifrele vecinilor”, considera SAR.

Mediafax