Stop! Nu te trata fara avizul medicului!

Apropo.ro / 16.08.2004, 13:14
Stop! Nu te trata fara avizul medicului!
Ultimele studii realizate în Romania au reliefat ca peste 40% dintre pacienți se trateaza singuri, cumparandu-și direct de la farmacie antiinflamatoare pentru calmarea durerilor reumatismale, fara sa consulte în prealabil un medic. Aceasta metoda nu este lipsita de pericole,

Ultimele studii realizate în Romania au reliefat ca peste 40% dintre pacienți se trateaza singuri, cumparandu-și direct de la farmacie antiinflamatoare pentru calmarea durerilor reumatismale, fara sa consulte în prealabil un medic. Aceasta metoda nu este lipsita de pericole, avand în vedere ca produsele respective pot avea efecte secundare nocive.

Specialiștii gastro-enterologi au tras un semnal de alarma privind toxicitatea antiinflamatoarelor nespecifice, aratand ca 40 de europeni mor zilnic din aceasta cauza. Peste 1.000 de persoane din Uniunea Europeana sunt spitalizate, în fiecare zi, pentru hemoragii digestive, cauzate de administrarea unor antiinflamatoare tradiționale.

Scurt istoric
În antichitate, pentru durerile reumatismale se foloseau extracte de salcie. Dupa 1800, aceasta planta a stat la baza primei sinteze a aspirinei. De atunci, au aparut aproape 2.000 de medicamente menite sa trateze bolile reumatismale, dar nu numai.

Micile suferințe cotidiene, precum: durerile de cap, nevralgiile, durerile premenstruale, pot fi anihilate cu aceste produse, care poarta denumirea de antiinflamatoare tradiționale. Ele sunt utilizate pe întreg mapamondul. Peste 30 de milioane de oameni le consuma zilnic, vanzarile anuale depașind 6 miliarde de dolari. Cele mai cunoscute și mai frecvent administrate sunt: diclofenac, ibuprofen, ketoprofen, meloxicam, piroxicam etc.

De ce sunt toxice?
Daca iei o pastila antiinflamatoare nu înseamna ca trebuie sa-ți fie rau neaparat. Ele nu sunt recomandate anumitor categorii de bolnavi, de aceea nu e bine sa le iei fara indicația medicului de familie sau a celui specialist. Acesta știe de ce afecțiuni suferi și, în funcție de ele, decide medicamentul care ți se potrivește. Nu același lucru se întampla cu farmacistul, care, chiar daca îi descrii simptomele, nu este în masura sa-ți recomande un anumit produs.

Antiinflamatoarele clasice sunt destul de puternice și „ataca” stomacul, uneori ducand la perforații, ulcerații, sangerari grave sau chiar la deces. Cifrele arata ca aceste produse tradiționale cresc riscul de ulcer gastric de 10 ori, iar pe cel de perforații și sangerari ale stomacului de 3 ori. În America, toxicitatea acestor medicamente face același numar de victime ca SIDA.

Ce se poate face?
Atunci cand ai dureri mari, e bine ca înainte de a fugi la farmacie, sa te sfatuiești cu medicul tau asupra calmantului. Daca ai probleme cu stomacul, semnaleaza-i doctorului situația și reamintește-i-o cand îți propune un tratament. Daca ți-a recomandat un antiinflamator, nu-l lua pe stomacul gol, ci numai dupa masa. Se poate asocia și un medicament cu rol de pansament gastric, care protejeaza mucoasa stomacului. Exista și antiinflamatoare de generație mai noua (clasa coxibii), care reduc intensitatea durerii, fara sa afecteze stomacul. Acestea figureaza și pe listele de medicamente compensate, dar au dezavantajul ca sunt destul de scumpe.

Atenție!
Daca ai peste 50 de ani, te știi cu afecțiuni gastrice sau urmezi un tratament cu anticoagulante, antiinflamatoarele clasice sunt contraindicate.

E bine sa știi
Antiinflamatoarele clasice nu sunt toxice pentru toata lumea, de aceea ele exista înca pe piața farmaceutica. Totuși, pentru a evita efectele adverse, apeleaza la sfatul unui medic înainte de administrare.

Aspirina nu este la fel de periculoasa ca alte antiinflamatoare tradiționale, deoarece dozele conținute în ea sunt de 60 de ori mai mici decat în cazul antiinflamatoarelor nesteroidiene.