Tragedia lui Carmen, din nou la Sibiu!

Apropo.ro / 06.08.2007, 17:28
Tragedia lui Carmen, din nou la Sibiu!
In contextul anului 2007, cand Sibiul are statutul de Capitala Culturala Europeana alaturi de Luxemburg, UNITER deruleaza unul dintre cele mai importante proiecte ale sale sub egida acestui program, TRAGEDIA LUI CARMEN dupa Bizet in adaptarea lui Peter Brook si Marius Constant.


In contextul anului 2007, cand Sibiul are statutul de Capitala Culturala Europeana alaturi de Luxemburg, UNITER deruleaza unul dintre cele mai importante proiecte ale sale sub egida acestui program, TRAGEDIA LUI CARMEN dupa Bizet in adaptarea lui Peter Brook si Marius Constant.

Proiectul reprezinta o initiativa a unor importanti artisti romani de a prezenta la Sibiu un spectacol de anvergura pentru a marca evenimentul „Sibiu – Capitala Culturala Europeana 2007”. Este o adaptare moderna, ce pastreaza ariile originale, cu insertii de proza. Spectacolul a avut putine reprezentatii pe scenele lirice europene.

„Tragedia lui Carmen” a avut premiera in anul 1981 la teatrul parizian Les Bouffes du Nord, in regia lui Peter Brook si a fost produsa de Opera din Belfast in anul 1993.

Proiectul nostru s-a concretizat in productia spectacolului de opera „Tragedia lui Carmen” dupa Bizet, in regia lui Ion Caramitru si scenografia Mariei Miu.

Prin acest proiect se urmareste „diversificarea” abordarilor spectaculare ale unei oferte culturale; dincolo de abordarea muzicala specifica, exercitiul cultural al echipei artistice se va indrepta catre un spectacol realist intr-un spatiu neconventional si anume, Curtea Interioara a Muzeului de Istorie din Sibiu.

Aceasta inedita combinare a celor doua domenii – teatru si opera – avand si girul unor creatori de renume mondial – Peter Brook si Marius Constant – reprezinta o formula provocatoare care va stimula creativitatea si ingeniozitatea atat a participantilor la proiect, cat si pe cea a spectatorilor.

Proiectul a reunit o echipa de artisti profesionisti care sustin un eveniment de o mare anvergura, proiect prin care se urmareste „diversificarea” abordarilor spectaculare ale unei oferte culturale; dincolo de abordarea muzicala specifica, exercitiul cultural al echipei artistice s-a indreptat catre un spectacol grandios intr-un spatiu cultural exterior, neconventional si anume, Curtea Muzeului de Istorie din Sibiu.

UNITER si-a asumat in integralitate coagularea unei echipe potrivite pentru specificul acestui spectacol, o echipa de artisti lirici care au reusit sa deschida spectacolul de opera si catre alte spatii decat cele conventionale.

In zilele de 12, 13 si 14 iulie 2007 au avut loc primele trei reprezentatii din ciclul celor sase spectacole, urmatoarele fiind programate pe 7, 8 si 9 august.

Opera, asa cum se stie, este un gen elitist care are insa publicul sau constant, chiar daca nu este foarte numeros. Cu toate acestea, „Tragedia lui Carmen” in varianta Peter Brook si Marius Constant are avantajul de a transcende orice bariera culturala si de a atrage un numar mare de spectatori, lucru care s-a intamplat si la Sibiu, unde ne-am bucurat de un mare aflux de public.

Peste 350 de spectatori au asistat in fiecare seara la spectacolele din Curtea Interioara a Muzeului de Istorie, un spatiu cu o acustica rar intalnita. Acest spectacol a reprezentat si sansa de a debuta ca figuranti pentru opt copii sibieni, cu varste intre 9 si 14 ani, din centrul de plasament Agarbiciu, din comuna sibiana Axente Sever, care au reusit performanta sa se integreze foarte bine in colectivul de actori si muzicieni care compun echipa spectacolului „Tragedia lui Carmen”.

Spectacolul este o varianta ce a pastrat ariile originale, cu insertii de proza. Spectacolele s-au jucat in limba franceza, dar momentele de proza au fost in limba romana.

Spectatorii care nu au mai avut loc in spatiul curtii Muzeului au putut urmari o proiectie a spectacolului de opera pe peretele cladirii.

Amprenta regiei domnului Ion Caramitru, precum si scenografia doamnei Maria Miu au facut din acest spectacol un adevarat eveniment de promovare a valorilor culturale romanesti.

Noutatea proiectului a constat in viziunea moderna asupra unei opere clasice, un spectacol flexibil organizat in spatii neconventionale, beneficiind de trei variante de distributie. Un proiect dedicat tinerilor, un proiect care promoveaza si sustine creativitatea noii generatii de artisti. Iar pe langa aportul solistilor lirici implicati in proiect, trebuie mentionat si aportul extraordinar al Orchestrei Metropolitane de Camera Bucuresti, condusa in demersul artistic de dirijorul Tiberiu Soare.

In Romania acest proiect constituie o noutate prin insusi spatiul cultural de desfasurare, dar si prin conectarea directa cu o realitate culturala si sociala in care traim cu totii.

Publicul larg alaturi de publicul specializat a putut participa la un spectacol nou, modern, impresionant, in care se regaseste imbinarea muzicii cu teatrul, sustinerea vocilor tinere de catre o orchestra tanara, iar spatiul cultural in care am sustinut reprezentatiile a fost innobilat de un decor de exceptie.

Proiectul TRAGEDIA LUI CARMEN a beneficiat de o campanie de comunicare la nivel local si national (campanie redactionala, de informare), careia i s-a adaugat si promovarea generala facuta tuturor programelor desfasurate sub egida „Sibiu – Capitala Culturala Europeana 2007”.

Acest spectacol este menit sa promoveze valorile culturale romanesti sub egida Programului „Sibiu – Capitala Culturala Europeana 2007”.

Tags: