Veșminte tehnologice? Da, se poate!

Apropo.ro / 19.05.2006, 13:10
Veșminte tehnologice? Da, se poate!
Nu cu mulți ani în urma, moda "high tech" însemna pulovere de schi decorate cu capul renului Rudolph care avea pe post de nas un beculeț funcționabil. Acum aproape zece ani, legatura dintre moda și tehnologie era aproape inexistenta. De atunci, lumea modei a început sa

Nu cu mulți ani în urma, moda „high tech” însemna pulovere de schi decorate cu capul renului Rudolph care avea pe post de nas un beculeț funcționabil. Acum aproape zece ani, legatura dintre moda și tehnologie era aproape inexistenta.

De atunci, lumea modei a început sa foloseasca destul de des materiale tehnologice, mai ales în ceea ce privește imbracamintea pentru sezonul de iarna sau cea cu proprietați terapeutice. Mari nume din industria modei se leaga acum de nume mai puțin cunoscute din industria materialelor tehnologice.

Dresuri care hidrateaza, țesaturi neșifonabile, șosete anti-bataturi: au început sa apara veșmintele care sunt utile. În goana dupa inovații, sectorul produselor de îmbracaminte s-a dezvoltat mult în ultimii ani, în materie de fibre cu proprietați terapeutice. Veșmintele nu mai au doar rolul de a îmbraca, ci devin un element care îi ajuta pe oameni sa se simta bine.

Un exemplu în acest sens este Gore-Tex, un material cu proprietați izolatoare, pe care, pâna acum câțiva ani, consumatorii îl asociau cu echipamentele de camping sau de protecție. Astazi, acest material este prezent pe podiumurile de moda, în colecțiile Hugo Boss sau Prada.

Haina de iarna „Radio Active Quicksilver” este constituita, de fapt, din doua haine independente, separate de o perna de aer. Aceasta perna asigura, indiferent de temperatura exterioara sau de efortul facut de persoana care o poarta, o temperatura constanta cuprinsa între 20 și 22 de grade Celsius.

Un alt exemplu îl reprezinta materialul NXT, un tip de sticla anti-glonț utilizata inițial pentru elicopterele militare dar care, în prezent, este folosita la confecționarea ochelarilor de soare. Producatorii spun ca marele avantaj al acestui tip de ochelari este faptul ca lentilele sunt incasabile.

Moda high-tech, prezenta în toate domeniile, a ajuns și în cel al lenjeriei. Un fabricant de lenjerie francez, Dim, a lansat o gama de colanți cosmetici. În momentul în care sunt purtați sau spalați, aceștia împraștie un produs hidratant prezent în micro-capsulele distribuite în fibra produsului. Colantul are proprietatea de a elibera acest produs pe toata durata zilei. Colanții se pot spala de aproximativ cinci ori înainte de a-și pierde propritațile hidratante. Dar produsul nu poate înlocui, evident, metodele tradiționale de hidratare a corpului, acesta nu face decât sa o completeze.

Un alt producator de lenjerie de corp propune șosete foarte confortabile pentru schiori, foarte ușoare (58 de grame fața de 95 de grame cât cântarește o șoseta tradiționala pentru schi). Fibra utilizata în fabricarea acestor șosete, numita Tactel, este foarte ușoara, mai fina decât firul de par. Mai interesante decât acestea sunt șosetele anti-bataturi pentru schiori.

Pe piața produselor de îmbracaminte mai exista multe produse de acest gen, printre care fularul anti-poluare sau costumul de baie anti-poluare, ambele produse fiind acoperite de un strat foarte fin de carbon activ care acționeaza ca un filtru și protejeaza corpul împotriva gazelor nocive din atmosfera.