Cate Blanchett va primi premiul internațional Goya, aflat la ediție inaugurală

De: Ana Obretin / 06.02.2022, 10:05
Cate Blanchett va primi premiul internațional Goya, aflat la ediție inaugurală

Academia de film apaniolă a anunțat că primul său premiu internațional Goya va fi decernat actriței Cate Blanchett.

Academia a creat premiul „pentru a onora artiștii care au contribuit la cinematografie ca mediu care reunește culturi și oameni diferiți”. Cate Blanchett este onorată astfel pentru activitatea ei de impact atât pe ecran, cât și în lume, în calitate de actriță premiată, producătoare, director artistic și personalitate implicată în caritate. Blanchett va primi premiul la o ceremonie de gală care va avea loc pe 12 februarie, la Valencia, în Spania.

CITEȘTE ȘI: Actrița Cate Blanchett va primi un premiu Cesar pentru întreaga carieră

TOP 10: Cele mai bune scenarii de filme ale secolului 21 (VIDEO)

Cate Blanchett a câștigat două premii Oscar, trei BAFTA și trei premii ale Sindicatului actorilor americani (Screen Actors Guild). Filmele recente ale actriței australiene includ „Nightmare Alley”, de Guillermo del Toro,  și „Don’t Look Up”. Printre alte filme în care a jucat se numără „Carol”, „Blue Jasmine”, „The Aviator” și „Elizabeth”. De-a lungul carierei, ea a colaborat cu mulți regizori reputați, ca Adam McKay, Steven Soderbergh, Anthony Minghella, Sally Potter, Wes Anderson și Ridley Scott, scrie Variety.

Recent, Blanchett a încheiat producția pentru „Tar”, de Todd Field, în care a jucat și este producător executiv. Ea urmează să joace și în filmul lui Pedro Almodóvar „A Manual for Cleaning Women”. Ea produce prin bannerul său Dirty Films, împreună cu El Deseo. În plus, Blanchett se află în prezent în preproducție pentru seria Apple „Disclaimer”, de Alfonso Cuarón.

Pe lângă realizările de pe micul și marele ecran, Blanchett este ambasador global al bunăvoinței pentru Agenția pentru Refugiați a ONU (UNHCR) și membru al Fundației Australiane pentru Conservare și susținătoare a Australian Wildlife Conservancy. Blanchett a primit un Crystal Award la Forumul Economic Mondial de la Davos pentru munca sa cu UNHCR, este Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor în Franța și are mai multe doctorate onorifice în litere — de la Universitatea din New South Wales, Universitatea din Sydney și Universitatea Macquarie, pentru susținerea artelor și a sprijinul cauzelor umanitare și de mediu.

CITEȘTE ȘI: Top 10 cele mai piratate filme și seriale din 2021

Foto: Profimedia Images