Doar 12% dintre filmele lansate anul trecut au fost realizate de regizoare

De: Ana Obretin / 03.01.2022, 14:34
Doar 12% dintre filmele lansate anul trecut au fost realizate de regizoare

Doar 12% dintre filmele cu cele mai mari încasări lansate anul trecut au fost realizate de regizoare, arată cel de-al 24-lea raport anual „Celluloid Ceiling”, întocmit de Center for the Study of Women in Television and Film din San Diego (SUA). Prin comparație, cu un an înainte procentul era de 16%. 

Documentul arată că, deși regizoarele au atins procente istorice în ceea ce privește acceptarea lor în echipa de producție a filmelor care au avut rezultate bune în box office-ul american în 2020, tendința de creștere nu a continuat și anul trecut.

CITEȘTE ȘI: Top 6 cele mai așteptate producții Netflix în 2022 (Video)

Top 10 filme în box office-ul românesc în 2021: care este producția cu cele mai mari încasări (Video)

Raportul a avut în vedere cele 100 de filme cu cele mai mari încasări în SUA anul trecut

„Aparențele pot fi înșelătoare. În timp ce Chloé Zhao a câștigat Oscarul anul trecut pentru regia ‘Nomadland’, iar Jane Campion este unul dintre liderii în cursa din acest an, pentru ‘The Power of the Dog’, procentul femeilor care regizează filme a scăzut efectiv în 2021”, a declarat fondatoarea și directoarea executivă a centrului, Martha Lauzen.

În rolurile cheie din culise, femeile au ocupat 21% dintre locurile de muncă generate de producția pentru primele 100 de filme și 25% pentru primele 250 de pelicule. Aceasta reprezintă o ușoară creștere față de 23% în 2020, datorită unei proporții crescute de producătoare (de la 30% la 32%) și producătoare executive (de la 21% la 26%).

Pe de altă parte, ponderea scenaristelor (17%), a editoarelor (22%) și a directoarelor de imagine (6%) a rămas constantă. Cele mai multe (61%) dintre filmele din 2021 au avut în roluri cheie din echipa de producție maximum 4 femei, în timp ce 72% dintre filme au avut cel puțin 10 bărbați în posturile menționate mai sus, potrivit The Hollywood Reporter

Doar 8% dintre filme au avut tot atâtea femei care au lucrat în aceste roluri cheie, dar și mai puține (4%) au avut până la patru bărbați.

Din cauza pandemiei, pentru al doilea an consecutiv, „Celluloid Ceiling” a avut în vedere și filme lansate digital, pe DVD și Blu-ray. 

CITEȘTE ȘI: Critics Choice Awards: „Belfast” și „West Side Story” domină topul nominalizărilor

Foto: Profimedia Images