Eurovision 2021: România intră cu numărul 13 în concurs, în prima semifinală, de marți seară

De: Ana Obretin / 18.05.2021, 11:32
Eurovision 2021: România intră cu numărul 13 în concurs, în prima semifinală, de marți seară

Cea de-a 65-a ediție a Eurovision începe marți seară, iar România, reprezentată de Roxen, cu piesa „Amnesia„, are poziția a 13-a în prima semifinală a concursului muzical.

Luni, în preziua show-ului, reprezentanții României și ai celorlalte țări care evoluează în prima semifinală Eurovision au susținut două repetiții, interpretările fiind votate de juriile de specialitate din 19 țări. Votul juriului contează în proporție de 50%, la fel ca al publicului.

Semifinalele, de marți și joi, și finala, de sâmbătă, vor fi transmise în direct pe TVR 1, TVR Internaţional şi TVR+, de la ora 22.00.

Cum votează spectatorii români la Eurovision 2021

Românii de acasă nu au dreptul să voteze pentru reprezentanta țării noastre, deci doar votul celor din străinătate este cel care poate înclina balanţa calificării României în marea finală. Tot ce au de făcut cei care vor să susţină România este ca, în perioada alocată votării (care se va deschide imediat după încheierea prezentării celor 16 piese), să voteze 13 (numărul alocat României) la telefon, prin SMS sau prin aplicaţia de pe site-ul oficial al concursului: https://eurovision.tv/app. Românii din străinătate vor putea vota de până la 20 de ori de pe acelaşi număr de telefon, potrivit unui comunicat al TVR remis Apropo. Numerele de telefon şi SMS şi tarifele aferente vor fi afişate în fiecare ţară televiziunea publică ce transmite concursul, dar pot fi găsite şi online, pe portalurile tvr.ro, eurovision.tvr.ro sau pe pagina oficială facebook.com/eurovision.romania. De asemenea, fanii din România își pot vota favoriții prin SMS la numărul 1399 (număr cu tarif special: 1,19 euro/SMS), de până la 20 de ori de pe acelaşi număr de telefon.

Cele mai importante momente din aventura delegației României la Eurovision 2021 sunt la „Destinația Eurovision”, emisiune difuzată în fiecare seară la TVR 1, TVR Moldova şi TVR Internaţional, de luni până vineri, de la ora 20.50 (în seara finalei, de la 21.45), cât şi online, pe TVR+ şi pe canalul oficial de YouTube al TVR. Totodată, Ştirile TVR vor difuza, în exclusivitate, reportaje cu imagini de la Rotterdam Ahoy, arena unde are loc concursul anul acesta. Doar un număr limitat de spectatori – 3.500 – care vor avea rezultate negative la testul pentru diagnosticarea COVID-19 va putea asista la cea de-a 65-a ediție a Eurovision Song Contest.

Eurovision Song Contest 2021 are loc la Rotterdam, sub sloganul „Open Up”. La ediţia cu numărul 65 a concursului, participă – alături de România – alte 38 de țări. Precedenta ediţie a competiţiei muzicale a fost câştigată de Duncan Laurence, reprezentantul Olandei, cu piesa “Arcade”, în 2019. Ediția 2020 a Eurovision Song Contest a fost reprogramată de către organizatori, în contextul pandemiei.

Prima ediție Eurovision a avut loc în 1956

Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Show-ul a devenit în timp unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.

Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea selecţiei naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993. Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi – Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006).

CITEȘTE ȘI: Luminiţa Anghel, Liviu Teodorescu, printre membrii juriului României la Eurovision 2021

Cătălina Ponor va prezenta punctajul acordat de juriul României la Eurovision 2021

„Destinația Eurovision”: Imagini cu parcursul României, în fiecare seară, la TVR 1

Foto: TVR