O pereche de pantofi sport a lui Kanye West, vândută la licitație la un preț record

De: Ana Obretin / 27.04.2021, 08:35
O pereche de pantofi sport a lui Kanye West, vândută la licitație la un preț record

O pereche de pantofi sport Nike Air Yeezy 1 care i-a aparținut rapperului american Kanye West a fost vândută pentru suma record de 1,8 milioane de dolari unei platforme de investiţii specializate,  a anunţat casa Sotheby’s, organizatoarea licitației. Suma este de trei ori mai mare faţă de precedentul record, stabilit de o pereche de pantofi sport Air Jordan 1, tot marca Nike, vândută anul trecut pentru 615.000 de dolari într-o licitaţie organizată de casa Christie’s. 

Pantofii sport de culoare neagră, un model unic, au fost prima pereche din gama Yeezy care a fost prezentată în public și au fost purtați de West la gala Grammy din 2008. La vremea respectivă, era vorba despre un prototip al unui model care a intrat în fabricaţie în anul următor. 

Acesta este un nou semnal de vitalitate al unei pieţe, care, în urmă cu zece ani, era doar de nişă, iar acum interesează atât publicul, cât şi colecţionarii importanţi. Potrivit analiştilor din cadrul societăţii financiare Cowen, piaţa mondială de revânzare a pantofilor sport de colecţie ar putea depăşi 30 de miliarde de dolari până în 2030, scrie Agerpres.

Pantofii au fost achiziţionați de Rares, o platformă lansată la sfârşitul lui martie de Gerome Sapp, un fost jucător de fotbal american profesionist, în vârstă de 40 de ani. Platforma permite persoanelor particulare să investească în pantofi sport foarte rari, pe care nu i-ar putea cumpăra pe cont propriu. Mai exact, Rares achiziţionează o pereche de colecţie, pe care o introduce apoi în bursa platformei. Orice persoană fizică poate apoi cumpăra acţiuni ale perechii respective, aşa cum ar proceda în cazul unei companii cotate la bursă. Există apoi posibilitatea revinderii acestor acţiuni pe platformă. Preţul variază, la fel ca în cazul unei burse clasice de schimb, în funcţie de cerere şi ofertă.

Înainte să colaboreze cu rapperul, Nike nu dăduse modelelor de încălţăminte decât numele unor sportivi celebri. Modelul Air Yeezy 1, lansat în serie limitată în 2009, a fost urmat de Air Yeezy 2 în 2012, dar, în 2013, Kanye West a pus capăt parteneriatului său cu Nike, considerând că veniturile care îi reveneau erau insuficiente. Un an mai târziu s-a asociat cu Adidas, iar marca specială Yeezy a ajuns să genereze venituri de aproape 1,7 miliarde de dolari în 2020. Kanye West nu este creatorul principal al modelului Air Yeezy 1, dar a avut totuşi o influenţă destul de importantă asupra designului. 

CITEȘTE ȘI: Kanye West și Kim Kardashian cer custodia comună a celor patru copii 

Fostul bodyguard al lui Kanye West va filma un documentar despre rapper

Curiozitatea fanilor cuplului Kim Kardashian-Kanye West: cine cu ce rămâne?

Foto: Profimedia Images