Rusia trimite marți pe ISS o actriță și un regizor, pentru primul film de ficțiune în spațiu

De: Ana Obretin / 05.10.2021, 10:23
Rusia trimite marți pe ISS o actriță și un regizor, pentru primul film de ficțiune în spațiu

Într-o premieră istorică, Rusia urmează să lanseze, marți, pe Stația Spațială Internațională (ISS) o actriță și un regizor pentru a realiza un lungmetraj de ficțiune pe orbită – un proiect pe care șeful Roscosmos l-a salutat ca fiind o șansă de a crește prestigiul programului spațial național.

Regizorul Klim Chipenko și actrița Iulia Peressild vor avea la dispoziție 12 zile pentru a-și filma lungmetrajul înainte de a se întoarce pe Pământ. Filmarea primului lungmetraj de ficțiune pe orbită va fi o „experiență” care va îmbogăți cunoștințele cinematografice și spațiale, a declarat echipa rusă care urmează să ia parte la acesta, în ajunul decolării.

„Este o experiență”, a rezumat regizorul filmului, Klim Chipenko. „Nu am la cine să apelez pentru sfaturi. Nu am cameraman care să întrebe cum să filmeze în lumina hubloului”, a mai spus acesta

Klim Chipenko, în vârstă de 38 de ani, și actrița Iulia Peressild, în vârstă de 37 de ani, vor pleca marți de la Cosmodromul rus Baikonur din Kazahstan spre ISS. Lungmetrajul, intitulat provizoriu „Vyzov” (provocarea sau chemarea, în limba rusă), va prezenta o femeie doctor trimisă în spațiu pentru a salva viața unui cosmonaut bolnav.

Proiectul a fost anunțat în septembrie, la câteva luni după ce NASA a dezvăluit că va sprijini realizarea pe ISS a unui film cu actorul american Tom Cruise în rolul principal. Actrița Iulia Peressild, care a urmat împreună cu regizorul o pregătire riguroasă pentru a se obișnui în special cu condițiile din spațiu, a estimat, luni, că profesiile de actor și cosmonaut sunt „două lucruri opuse”. „Vom vedea dacă le pot combina pe cele două”, a adăugat ea, potrivit AP News.

Filmarea lungmetrajului va necesita îndeplinirea mai multor provocări tehnice. Klim Chipenko va trebui astfel să aibă grijă de cameră, sunet și lumină singur și să facă față provocării aduse de dimensiunile reduse ale segmentului rus al ISS. „Vom vedea ce este posibil să filmăm în aceste condiții”, a spus regizorul, adăugând: „Unele lucruri vor reuși, altele nu”.

Trei cosmonauți profesioniști aflați pe ISS vor juca, de asemenea, în film. „Scenariul se schimbă tot timpul și îmi reînvăț replicile, este foarte greu”, a glumit, luni, comandantul misiunii de pe ISS, Anton Chkaplerov. Pentru el, această călătorie va fi, de asemenea, un test pentru a evalua posibilitatea de a trimite non-profesioniști în spațiu în viitor, în caz de urgență medicală, de exemplu. Actrița și regizorul au fost instruiți în patru luni și „s-ar putea să putem scurta și mai mult pregătirea unui specialist pentru a-l trimite în spațiu”, potrivit lui Anton Chkaplerov.

CITEȘTE ȘI: Trupa Coldplay lansează piesa “Higher Power” printr-o “transmisie spațială”

Cel mai scump obiect construit vreodată pe Pământ se află… în spațiu

Varza murata, in meniul din Cosmos

Tom Cruise și rușii vor să facă filme în spațiu, dar alții au fost mai ageri

Foto: Profimedia Images