Samuel L. Jackson, Danny Glover, Elaine May și Liv Ullmann vor primi premii Oscar onorifice

De: Ana Obretin / 25.06.2021, 10:33
Samuel L. Jackson, Danny Glover, Elaine May și Liv Ullmann vor primi premii Oscar onorifice

Samuel L. Jackson, Elaine May și Liv Ullmann vor primi premii Oscar onorifice, pentru întreaga carieră, anul viitor, a anunțat Academia de film americană, organizatoarea galei. De asemenea, actorul Danny Glover va primi premiul Jean Hersholt pentru activitățile sale caritabile.

Cele patru personalități ale cinematografiei mondiale își vor primi distincțiile la o gală separată de cea a Oscarurilor, care va avea loc pe 15 ianuarie 2022.

„Suntem încântați să oferim Governors Awards din acest an unui număr de patru personalități care au avut un impact profund atât asupra filmului, cât și asupra societății”, a declarat președintele Academiei, David Rubin, într-un comunicat.

„Sam Jackson este un simbol cultural a cărui muncă dinamică a rezonat cu genuri și generații și tipuri de public din întreaga lume, în timp ce abordarea îndrăzneață și fără compromisuri a lui Elaine May în ceea ce privește realizarea filmelor, în calitate de scenaristă, regizoare și actriță, ajunge la inimile cinefililor. Curajul și transparența emoțională a lui Liv Ullmann au oferit audienței imagini care influențează profund, iar pledoaria lui Danny Glover pentru justiție și drepturile omului reflectă devotamentul său de a recunoaște calitatea umană comună pe ecran și în afara acestuia”, se arată în același document.

Samuel L. Jackson, care a primit o nominalizare la Oscar pentru rolul din „Pulp Fiction”, a apărut în peste 100 de filme, de la cele indie la blockbustere. S-a remarcat prin roluri ca Nick Fury din Universul cinematic Marvel, Mace Windu în franciza „Star Wars” și Frozone în ȚThe Incredibles”. Samuel L. Jackson a apărut în filme precum „Shaft”, „The Hateful Eight”, „Chi-Raq”, „Django Unchained”, „Jackie Brown”, „A Time to Kill”, „”Die Hard with a Vengeance”, „True Romance”, „Jurassic Park” etc.

Elaine May și-a pus amprenta ca scenaristă și regizoare cu „A New Leaf”, în care a și jucat, „Ishtar, și a mai regizat, printre altele, „The Heartbreak Kid”. A primit nominalizări la Oscar pentru scenariile adaptate pentru „Heaven Can Wait” și „Primary Colors”.

Liv Ullmann și-a început cariera ca actriță de teatru în Norvegia natală. Ea a atras atenția publicului internațional în „Persona”, primul film pe care l-a făcut cu regizorul suedez Ingmar Bergman. Colaborarea lor notabilă a continuat cu filme ca “The Passion of Anna”, “Cries and Whispers” și “Autumn Sonata.” Ullmann a primit nominalizări la Oscar pentru rolurile din „The Emigrants” și „Face to Face”. A debutat în regie în 1992, cu „Sofie”, și ulterior, a regizat „Faithless”, cu un scenariu de Bergman.

Glover este recunoscut pentru activitatea sa umanitară, militând, printre altele, pentru accesul la asistență medicală și educație în Statele Unite și Africa. Actorul, care în prezent este ambasador al bunăvoinței pentru UNICEF, este cunoscut mai ales pentru rolul lui Roger Murtaugh din franciza „Lethal Weapon”. A mai jucat în producții ca „To Sleep with Anger”, „The Royal Tenenbaums”, „Dreamgirls”, „Beyond the Lights”.

Gala premiilor Oscar 2022 va avea loc pe 27 martie.

CITEȘTE ȘI: Oscar 2021: „colectiv”, de Alexander Nanau, pleacă acasă cu mâna goală/ „Nomadland”, marele câștigător

„Nomadland”, de Chloe Zhao, a fost marele câștigător la premiile BAFTA 2021

Chloe Zhao, cu „Nomadland”, marea câștigătoare la premiile Sindicatului regizorilor americani

Filmul „Nomadland”, de Chloe Zhao, premiat de Sindicatul producătorilor americani

Critics Choice Awards: „Nomadland”, cel mai bun film; „The Crown”, „The Queen’s Gambit”, cele mai bune producții TV

Globurile de Aur 2021- „Nomadland”, „Borat”, „The Crown”, ”Schitt’s Creek”, marii câștigători

AFI Awards: „Da 5 Bloods”, „Nomadland”, „Bridgerton”, printre cele mai bune producții ale anului

Foto: Profimedia Images