Scarlett Johansson a dat în judecată Disney pentru că a lansat „Black Widow” în streaming

De: Ana Obretin / 30.07.2021, 09:29
Scarlett Johansson a dat în judecată Disney pentru că a lansat

Actrița Scarlett Johansson a dat în judecată Disney pentru decizia de a lansa filmul „Black Widow” simultan pe platforma sa de streaming și în cinematografe. Starul spune că acest tip de lansare constituie o încălcare a contractului, care i-a adus pierderi de milioane de dolari.

Johansson, una dintre vedetele cel mai bine plătite de la Hollywood, avea dreptul la un procent din încasările generate de filmul Marvel, așa cum se arată documentele depuse joi la o instanță din Los Angeles. Lansarea superproducției „Black Widow” în cinema, programată inițial pentru anul trecut, a fost amânată de mai multe ori din cauza pandemiei. Filmul a fost lansat în cele din urmă în iulie în cinematografe, dar și pe platforma de streaming Disney +.

Experții cred că cifrele dezamăgitoare – conform standardelor filmelor Marvel – sunt parțial o consecință a lansării simultane pe platforma de streaming. În trei săptămâni, filmul a avut încasări de 150 de milioane de dolari în cinematografele nord-americane. „Nu este un secret faptul că Disney lansează filme precum ‘Black Widow’ direct pe Disney + pentru a atrage mai mulți abonați și, astfel, pentru a crește prețul acțiunilor companiei, folosind COVID-19 ca pretext”, a declarat avocatul lui Scarlett Johansson, John Berlinski, într-un comunicat.

„Cu siguranță, nu este ultima dată când talente de la Hollywood se confruntă cu Disney și arată clar că, orice ar susține compania, are obligația legală de a-și onora contractele”, a adăugat el.

Disney, despre gestul lui Scarlett Johansson: Plângere tristă și deplorabilă

De cealaltă parte, Disney, care deține Marvel Studios, a calificat acțiunea în instanță drept o plângere „tristă” și „deplorabilă”. Compania a transmis că nu a încălcat termenii contractului. 

„Plângerea este deosebit de tristă și de deplorabilă, deoarece ignoră impactul global oribil și prelungit al pandemiei COVID-19”, se arată într-un comunicat al grupului.

La fel ca multe studiouri de la Hollywood, Disney acordă prioritate din ce în ce mai mult streaming-ului ca sursă de venituri. După primul weekend de exploatare, compania a emis o declarație în care susținea că filmul a generat încasări de peste 60 de milioane de dolari doar pe Disney +, unde a fost pus la dispoziția abonaților pentru un cost suplimentar de 30 de dolari.

În plângerea depusă de actriță se arată că, „pentru a-și proteja interesele financiare, doamna Johansson a obținut de la Marvel o promisiune că filmul va fi lansat în cinema, ceea ce, potrivit acesteia, implica faptul că nu va fi disponibil imediat în streaming”.

Dar „Disney a vrut să atragă publicul pentru film departe de sălile de cinema, pe propriul serviciu de streaming, unde putea păstra veniturile pentru sine, în timp ce numărul de abonați Disney + creștea”, compania căutând astfel „să se îmbogățească”, se arată în același document.

Studioul rival Warner Bros. a fost ținta unor atacuri anul trecut, pentru că a făcut o mișcare similară, prin lansarea simultană a tuturor filmelor sale în cinematografe și pe platforma de streaming, HBO Max. Warner a renegociat multe dintre contractele sale cu vedete și regizori și ar fi plătit daune de peste 200 de milioane de dolari. 

CITEȘTE ȘI: “Black Widow”, lider în box office-ul românesc, în weekendul premierei

Scarlett Johansson s-a apucat din nou de cântat

Superproducțiile Warner Bros ar putea fi lansate exclusiv în cinema, înainte de a fi disponibile în streaming

Producătorii “Dune” vor da în judecată Warner Bros. dacă filmul va fi difuzat direct pe platforma de streaming

Foto: Profimedia Images