Stephen Sondheim, compozitorul cu cele mai multe premii Tony din istorie, a murit la 91 de ani

De: Nicoleta Lepădatu / 27.11.2021, 08:26
Stephen Sondheim, compozitorul cu cele mai multe premii Tony din istorie, a murit la 91 de ani

Stephen Sondheim, vocea dominantă în teatrul muzical american în a doua jumătate a secolului al XX-lea și compozitorul cu cele mai multe premii Tony, a murit. Avea 91 de ani. Legenda Broadway a murit vineri, 26 noiembrie, la casa lui din Roxbury, Connecticut, conform publicației Variety. Avea 91 de ani.

Spectacolele sale, de la comedia „A Funny Thing Happened on the Way to the Forum” la revoluționarul „Company”, la opera „Sweeney Todd” și la experimental „Pacific Overtures”, au transformat scena muzicală de pe Broadway. Sondheim, un protejat al lui Oscar Hammerstein II, s-a îndepărtat încet de acea tradiție melodică pentru a încorpora teme și structuri complexe și disonante ale muzicii clasice din secolul XX în lucrările sale.

Stephen Sondheim a câștigat șapte premii Tony plus un premiu special Tony în 2008 pentru întreaga sa activitate în teatru.

Deși nu a obținut niciodată succesul popular precum al lui Andrew Lloyd Webber, Sondheim a modificat și lărgit granițele teatrului muzical american cu mare îndrăzneală și aplomb, bazându-se pe surse atât de disparate precum dramaturgul roman antic Plautus („A Funny Thing”), un film de Ingmar Bergman („A Little Night Music”) și asasinate politice americane („Assasins”). Și în timp ce criticii săi susțineau că piesele sale nu aveau capacitatea de a atrage ca cele ale lui Richard Rodgers sau chiar ale lui Lloyd Webber, musicalurile sale au continuat să fie reînviate, reapreciate și reevaluate de-a lungul deceniilor.

În plus, nimeni nu putea nega abilitățile lui Sondheim ca textier – în acel tărâm el a rivalizat cu ușurință cu marele Cole Porter. Talentul său, evident din colaborările sale timpurii cu Leonard Bernstein („West Side Story”) și Jules Styne („Gypsy”), a devenit și mai pronunțat și mai sofisticat pe măsură ce a crescut ca și compozitor și a conceput subiecte muzicale din ce în ce mai complexe.

Foto: Profimedia Images

CITEȘTE ȘI: Agenda de weekend: Ce să faci în București pe 27 și 28 noiembrie