Top 10 cele mai frumoase filme despre muzică, din anii 2000 (Video)

De: Nicoleta Lepădatu / 23.07.2021, 12:58
Top 10 cele mai frumoase filme despre muzică, din anii 2000 (Video)

În Top 10 cele ai frumoase filme despre muzică vei regăsi o selecție a unor pelicule care au reușit să trezească publicului cele mai intense sentimente. Selecția este una subiectivă, desigur, dar asta nu le face mai puțin impresionante sau demne de vizionat. S-au făcut sute de filme despre muzică, dar topul nostru de astăzi include doar câteva dintre cele intrate în cinematografe după anul 2000. Vezi care sunt, pe care nu le-ai vazut și pune-le pe listă, pentru că, te asigurăm, dintr-un astfel de maraton de filme nu poți ieși altfel decât câștigat.

Bohemian Rhapsody (2018)

Filmul este o celebrare a legendarei trupe Queen, a muzicii lor și a liderului extraordinar al formației, Freddie Mercury, care a sfidat stereotipurile și a distrus convențiile, devenind unul dintre cei mai iubiți artiști de pe planetă. Filmul urmărește ascensiunea meteorică a trupei prin melodiile lor iconice și sunetul revoluționar, apropierea de colaps a formației pe măsură ce stilul de viață al lui Mercury scapă de sub control, dar și reuniunea lor triumfătoare în ajunul concertului „Live Aid”, unde Mercury, care se confruntă cu o boală necruțătoare, conduce trupa într-una dintre cele mai puternice performanțe din istoria muzicii rock. La asta mai adaugă și interpretarea genială a lui Rami Malek, impecabil în pielea” lui Freddy și ai un film pe care nu ai voie să îl ratezi.

A Star Is Born‟ (2018)

Tragica poveste de dragoste este centrată în jurul muzicianului Jackson Maine (Bradley Cooper) care o întâlneşte pe tânăra aspirantă Ally (Lady Gaga) şi se îndrăgosteşte pe loc de ea. Deşi nu mai spera să devină cântăreaţă vreodată, Ally cucereşte publicul imediat, după ce Jack o convinge să urce pe scenă, la unul dintre concertele lui. Pe măsură ce cariera lui Ally ia amploare, povestea lor de dragoste se deteriorează, iar Jack se simte tot mai singur în interminabila lui luptă cu demonii interiori. Dacă mai ai nevoie de argumente suplimentare pentru a vedea acrest film, îți mai spunem doar ca Bradley Cooper a luat lecții de canto mai bine de un an pentru a putea interpreta rolul și că Lady Gaga e o actriță foarte, foarte talentată.

Rocketman (2019)

Peliculă inspirată din viaţa legendarului muzician Elton John, „Rocketman” este o odisee muzicală la confluența fanteziei cu realitatea, care îmbină lumea muzicii, celebrității și a modei. Filmul îl urmărește pe Elton pornind din orășelul Pinner, de-a lungul drumului spre succes, dependență și suferință. Luptându-se cu imaginea privată, sexualitatea lui și problemele din copilărie, tânărul Elton găsește o salvare în muzica ce îl propulsează pe scena internațională. Este motivat de un alter ego de scenă, ce poartă costume extravagante și vede lumea prin niște ochelari mari, colorați. „Rocketman” te duce într-o călătorie necenzurată prin viața unui simbol, cu cele mai îndrăgite melodii ale lui Elton John.

La Vie en Rose (2007)

Din copilărie până la glorie, de la victorii la suferințe, de la Belleville la New York, La Vie en Rose prezenintă viața ieșită din comun a lui Edith Piaf. De-a lungul unui destin aproape neverosimil, descoperim sufletul unei artiste și inima unei femei. Plină de viață, fragilă și în același timp indestructibilă, și-a dedicat viața artei până la sacrificiu, devenind o cântăreață nemuritoare.

Whiplash‟ (2014)

Andrew Neiman este un ambițios tânăr baterist de jazz, care are un țel foarte clar: să ajungă în fruntea elitei unui conservator de prestigiu. Afectat de cariera eșuată a tatălui său, Andrew muncește zi și noapte pentru a deveni cel mai bun. După ce se înscrie la o prestigioasă școală de muzică, el ajunge sub îndrumarea celor mai respectați profesori de aici, iar visul lui măreț pare să înceapă a prinde contur. Terence Fletcher, un instructor care este recunoscut pentru talentul său pedagogic, dar și pentru metodele sale terifiante de predare, este cel care conduce formația de jazz a școlii. Acesta îl descoperă pe Andrew și decide să îl coopteze în trupă, iar asta va schimba pentru totdeauna viața talentatului tânăr. Pasiunea lui Andrew și dorința de a atinge perfecțiunea intră rapid în spirala obsesiei, nemilosul său profesor continuă să vrea mai mult și mai mult de la el, iar asta amenință să distrugă tot.

Walk the Line‟ (2005)

În Top 10 cele mai frumoase filme despre muzică nu avea cum să lipsească și această producție despre celebrul Johhny Cash. În 1955, un tânăr slăbănog cu o chitară în mână și care se recomanda J.R.Cash intră în ceea ce va deveni ulterior celebrul Sun Studios din Memphis. Acest eveniment marca un moment crucial pentru cultura americană. Johnny Cash va influența definitiv muzica Statelor Unite cu compozițiile sale. Și când îl ai pe ecran pe Joaquin Phoenix (care cântă de-adevăratelea!) și pe Reese Witherspoon, nu mai ai nevoie de argumente suplimentare pentru a-l pune pe lista cu filme de văzut. 

Crazy Heart‟(2009)

Filmul spune povestea lui Bad Blake (interpretat de Jeff Bridges), un cântăreț de muzică country falit, cu o viață furtunoasă în spate. Aflat la vârsta înțelepciunii, Bad a avut o droaie de soții, a pierdut o prea mare parte din viață pe drumuri, în turnee, și n-a știut niciodată să refuze încă un pahar de tărie. Cu toate astea, talentatul Bad se lasă salvat de Jean, o tânără jurnalistă care, săpând suficient de sârguincios, reușește să descopere bărbatul din spatele muzicianului. Bonus? Jeff Bridges și Colin Farrell care cântă absolut minunat.

Ray (2004)

Ray Charles este chintesența luptelor, a suferințelor și a întunericului dar și a unor stiluri muzicale multiple – jazz, rythm & blues, rock and roll, gospel, country & western. Filmul este o poveste minunată, o biografie muzicală, o dramă a legendei americane care a fost Ray Charles. Povestea a fost adusă pe marile ecrane dupa 15 ani de cercetări făcute de regizorul și producătorul Taylor Hackford. Povestea lui Ray Charles este cea a unui copil care orbește de mic, crescut de o mamă singură și săracă într-un mediu segregaționist, dar care va reuși sa spargă barierele sociale și să schimbe cursul istoriei muzicii americane.
O poveste despre ceea ce poate face un om cu soarta sa, cu Jamie Foxx care îl interpretează pe Ray Charles cu o intensitate și o credibilitate extraordinare, filmul urmărește perioada cea mai prolifică din viața și cariera lui Ray Charles.

Get on Up” (2014)

Filmul este biografia celebrului cântăreț James Brown și introduce spectatorul în viața acestuia și muzica lui. Filmul insistă pe ideea că „nașul” genului muzical soul ar fi fost un tip fără suflet, de fapt. Brown (interpretat genial de Chadwick Boseman) este manipulator, violent, lacom și deseori evaziv.

Born to be Blue‟ (2015)

Baker, o legendă a jazzului, a dus o viață tulburată, în care consumul de droguri l-a afectat și l-a ținut o vreme la închisoare. Pelicula, în regia și după scenariul canadianului Robert Budreau, se axează însă pe „anii buni” ai lui Baker, de la sfârșitul lui 1970, atunci când o poveste de dragoste îl ajută să revină în fața publicului și să-și recâștige popularitatea.

Unul dintre cei mai îndrăgiți muzicieni de jazz, Baker a cântat alături de nume mari ale genului, precum Charlie Parker și Stan Getz. A murit la 58 de ani, în hotelul său din Olanda, în 1988. S-a spus atunci că sfârșitul i-a venit tot pe calea abuzului de droguri.


Foto: Profimedia images

CITEȘTE ȘI: 10 actrițe care chiar știu să cânte