Un documentar despre Margaret Atwood, autoarea „The Handmaid’s Tale”, pe HBO GO

De: Ana Obretin / 03.03.2021, 14:28
Un documentar despre Margaret Atwood, autoarea „The Handmaid’s Tale”, pe HBO GO

Un documentar despre scriitoarea canadiană Margaret Atwood, cunoscută mai ales pentru romanul care a stat la baza serialului „The Handmaid’s Tale”, va fi difuzat pe HBO GO din 18 martie.

Margaret Atwood este una dintre cele mai cunoscute și relevante scriitoare din ziua de azi. Popularitatea serialului „The Handmaid’s Tale„, adaptat după romanul său omonim, i-a adus faima mondială. Cine este, însă, cu adevărat, femeia și scriitoarea din spatele acestui succes? Documentarul :Margaret Atwood: A Word After a Word After a Word is Power” spune povestea acesteia și felul unic în care pare să știe mereu ce ne rezervă viitorul.

Timp de un an, filmul urmărește îndeaproape viața lui Margaret Atwood și călătoriile pe care le face alături de partenerul ei, Graeme Gibson, peste tot prin lume, unde este invitată să vorbească. Mulțimi impresionante o întâmpină cu căldură – de la studenți din Chicago și iubitori de carte care participă la un festival de profil din Țara Galilor, la activiști pentru drepturile omului din Amsterdam, potrivit unui comunicat remis Apropo de HBO.

Atwood vizitează și Harvard, loc care a inspirat „The Handmaid’s Tale” și care găzduiește platoul de filmare pentru serial, unde se întâlnește cu actrița Elisabeth Moss și designerul de costume Ane Crabtree (cea care a creat celebrele robe roșii devenite simbol al protestelor feministe în întreaga lume), artistă care a mai realizat, printre altele, și ținutele pentru serialului HBO „Westworld”.

Documentarul dezvăluie, în premieră, detalii din viața lui Margaret Atwood, precum copilăria ei în sălbăticia canadiană, unde a crescut fără acces la televizor și a fost educată acasă, primele experiențe ca poetă la Harvard, întâlnirea cu partenerul ei Graeme Gibson și activismul lor politic. Cele mai importante lucrări ale lui Atwood sunt explorate și discutate pe parcursul filmului, punctând influențele și motivațiile personale și societale pe care își bazează poveștile. Detaliile din viața privată sunt împărtășite atât de ea, cât și de prieteni și familie.

„Margaret Atwood: A Word After a Word After a Word is Power” este regizat de Nancy Lang și Peter Raymont, care sunt, de asemenea, producătorii documentarului. Peter Pearson și Steve Ord sunt producători executivi, iar Stephen Paniccia este coordonator de producție. Montajul este semnat de Cathy Gulkin și Kathryn Lyons. Directorul de imagine al filmului este John Westheuser.

Documentarul difuzat pe HBO include imagini cu Margaret Atwood, Graeme Gibson, Ane Crabtree, Elisabeth Moss, Sarah Polley și mulți alții. Lectura fragmentelor de proză și poezie semnate de Atwood este realizată de Tatiana Maslany.

„Am petrecut doi ani extraordinari călătorind alături de Margaret și Graeme prin întreaga lume, ținând pasul cu acest cuplu incredibil, format din doi oameni mereu curioși, încercând să descoperim secretele succesului lor ca scriitori și figuri publice magnetice. Au fost foarte primitori, ne-au invitat  într-o vacanță de familie (o croazieră în jurul Islandei), la ascunzătoarea lor pe insula Pelee și în bucătăria lor din Toronto, unde se tachinau reciproc ca niște tineri îndrăgostiți. A fost un privilegiu să facem parte din lumea lor. Le-am cunoscut familia, prietenii apropiați și colegii de breaslă – unii având, de fapt, toate aceste calități. Am citit și recitit multe dintre cărțile lor. Am reușit să ne depășim frica și timiditatea și să-i cunoaștem îndeaproape. Filmul nostru este o țesătură din două fire: universul lor pe care l-am urmărit în timp ce Margaret a ținut discursuri și a semnat cărți în America de Nord și Europa și descoperirea poveștilor lor de viață”, au transmis Nancy Lang și Peter Raymont

Margaret Atwood a scris 18 romane, 18 volume de poezie, 11  opere de non-ficțiune, 9 colecții de proză scurtă de ficțiune, 8 cărți pentru copii și două romane grafice, alături de câteva ediții limitate de poezie și ficțiune. Adaptarea distopiei „The Handmaid’s Tale” a fost recompensată cu 8 premii Emmy, inclusiv în categoria cel mai bun serial dramă. Deși scrie de peste 60 de ani, Margaret Atwood a devenit abia la vârsta de 78 de ani scriitoarea – simbol al vremurilor noastre. Cititorii din întreaga lume se regăsesc în scrierile ei pe măsură ce se confruntă cu pericolul crescut al politicilor autoritare, evoluția rapidă a tehnologiei și implicațiile schimbărilor climatice care ne conduc încet, dar sigur, către dezastru. Cărțile ei de proză și poezie vorbesc despre supraviețuire, dar reprezintă, în același timp, și niște instrumente de supraviețuire utile. „The Testaments”, continuarea romanului „The Handmaid’s Tale”, a câștigat, la egalitate cu romanul „Girl, Woman, Other”, semnat de Berdardine Evaristo, premiul Booker pentru literatură în 2019.

CITEȘTE ȘI: Serialul „Friends” este disponibil integral pe HBO GO din aprilie 

Trailerul pentru „Tina”, un documentar HBO despre Tina Turner, a fost lansat 

“Wonder Woman 1984”, de Patty Jenkins, disponibil pe HBO GO 

Foto: HBO Go