Cum arăta, în 1929, Magda Demetrescu, prima Miss România!

  • 30.08.2017
  • ● Vizualizări: 982
Foto: Observator.tv

Prima competiţie Miss România a avut loc în anul 1929 şi a fost câştigată de Magda Demetrescu, o bucureşteancă de numai 17 ani

Adolescenta, fiica orfană a arhitectului Nicolae Demetrescu şi a Magdei Demetrescu, a fost ispitită de anunţul apărut în revista "Realitatea Ilustrată", în numărul din ianuarie 1929.

"Dudue dragă, stimată domnişoară, ursitoarele au fost generoase cu voi. Momentul de acum reprezintă pentru voi anotimpul primăvăratec. Prindeţi acest moment. Vă oferim prilejul. Participaţi la concursul nostru. E o splendidă luptă dată pe judeţe, pe regiuni, pe ţară şi lupta se va da apoi cu frumuseţile de pe întregul glob. Care va birui? Cine ştie, poate că d-ta, sau d-ta, dudue, tânăra cititoare cu ochi în cari noaptea şi-a filtrat misterele sau în cari cerul şi-a picurat seninul", era îndemnul găsit de domnişoare în paginile publicaţiei de epocă.Competiţie importantă, juriu pe măsură:

Alexandru Vaida-Voevod, Ministru de Interne
Prof.Tzigara Samurcas, Preşedintele fundaţiei "Carol I"
Prinţesa Alexandrina Cantacuzino, Preşedinta Societăţii Ortodoxe a Femeilor Romane
Maria Giurgea, actriţa a Teatrurlui Naţional din Bucureşti
Liviu Rebreanu, scriitor, Preşedintele Societăţii Scriitorilor Romani şi director general al TNB
Karl Storl, sculptor
Alexandru Mavrodi, Preşedinte al Sindicatului Ziariştilor
Ioan Steriade, Director al Muzeului "Kalinderu"
Nicolae Batzaria, prozator

Tânăra Magda a leşinat de emoţie când a auzit că a câştigat titlul mult râvnit şi a declarat: "Mă înduioşează şi mă stinghereşte această atenţie deosebită. Cu ce am meritat-o şi voi putea oare, Doamne, Doamne, să înfăţişez în America toată frumuseţea ţării mele?", se întreba Miss România 1929, înainte de plecarea sa în America.

La concursul internaţional care a avut loc în Galveston, Texas, aceasta a obţinut locul VI, pentru care a fost răsplătită de organizatori cu 100 de dolari şi un ceas brăţară.

 

Comentarii
ABONARE