10 cupluri nominalizate la Oscar în același an

De: Nicoleta Lepădatu / 01.03.2022, 16:46
10 cupluri nominalizate la Oscar în același an

O nominalizare la Oscar este o realizare extraordinară pentru orice artist, dar este deosebit de palpitant când acestea sunt obținute în cuplu. La premiile Oscar 2022, două cupluri sunt nominalizate pentru premii pentru actorie, în același timp. Penélope Cruz și Javier Bardem, ambii nominalizați la categoriile de actori în rol principal, sunt căsătoriți din 2010. Kirsten Dunst și Jesse Plemons, ambii nominalizați pentru rolurile secundare din „The Power of the Dog”, sunt împreună din 2016.

„Sună ca un lucru de modă veche care nu s-ar putea întâmpla acum, înțelegi ce vreau să spun? La fel ca pe vremuri, la Hollywood, în stilul Elizabeth Taylor și Richard Burton,” a spus Kirsten Dunst într-un interviu, despre nominalizarea ei și a lui Jesse Plemons. Dar, în realitate, există o istorie a partenerilor romantici care au primit nominalizări la Oscar în același timp.

Iată 10 dintre cuplurile care au fost nominalizate la Premiile Oscar în același an.

Javier Bardem și Penélope Cruz (2022)

Javier Bardem și Penélope Cruz au primit nominalizări  la dublu în acest an. El pentru cel mai bun actor în rol principal pentru partitura lui Desi Arnaz în „Being the Ricardos”, în timp ce ea este nominalizată  la titlul de cea mai bună actriță în rol principal pentru rolul ei din „Madres paralelas”.

Jesse Plemons și Kirsten Dunst (2022)

La șapte ani după ce s-au întâlnit în timp ce jucau un cuplu căsătorit în sezonul doi din „Fargo”, Kirsten Dunst și Jesse Plemons sunt ambii nominalizați la primele lor premii Oscar. Fiecare a fost onorat pentru rolurile secundare, ca soț și soție, Rose și George, în drama lui Jane Campion, „The Power of the Dog”.

Noah Baumbach și Greta Gerwig (2020)

Cuplu căsătorit și colaboratori frecvenți, care au lucrat împreună la filme precum „Frances Ha” și Greenberg, au obținut nominalizări pentru proiecte separate în 2020. Greta Gerwig a câștigat Oscar pentru cea mai bună adaptare a unui scenariu pentru „Little Women” (care a fost, de asemenea, nominalizat și la categoria cel mai bun film), în timp ce Noah Baumbach a primit două nominalizări pentru „Marriage Story” — cea mai bună imagine și scenariu original.

Michael Fassbender și Alicia Vikander (2016)

Cu un an înainte de a se căsători în 2017, Michael Fassbender și Alicia Vikander au fost nominalizați la Oscar în același timp. El, pentru  cel mai bun actor în rol principal pentru „Steve Jobs”, dar a pierdut în fața lui Leonardo DiCaprio din „The Revenant”. Iar Vikander a câștigat un Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar pentru partitura din „The Danish Girl”.

Brad Pitt și Angelina Jolie (2009)

Deși zilele cuplului Brangelina s-au încheiat de multă vreme, ei au fost la apogeul relației în 2009, anul în care amândoi au primit nominalizări la Oscar. Angelina Jolie a fost nominalizată ca cea mai bună actriță pentru „Changeling”, în timp ce Brad Pitt și-a asigurat un loc pentru cel mai bun actor pentru „The Curious Case of Benjamin Button”. Deși ambii au câștigat premii Oscar, acestea au fost în ani diferiți: Jolie a câștigat premiul pentru cea mai bună actriță în rol secundar în 2000 pentru „Girl, Interrupted” și Pitt a fost desemnat cel mai bun actor în rol secundar în 2020 pentru „Once Upon a Time… in Hollywood”.

Heath Ledger și Michelle Williams (2006)

După ce s-au întâlnit pe platourile de filmare ale lungmetrajului „Brokeback Mountain”, în regia lui Ang Lee atât Michelle Williams, cât și Heath Ledger au fost nominalizați pentru interpretările lor din film. Deși nu a câștiga în 2006, Williams va mai primi trei nominalizări, iar Ledger ar câștiga Oscarul pentru cel mai bun actor în rol secundar postum în 2009 pentru interpretarea lui Joker din „The Dark Knight”

Joel Coen și Frances McDormand (2001, 1997)

Scriitorul-regizor și actrița au câștigat fiecare trofee pentru munca lor în „Fargo” din 1996 (co-scris și regizat de fratele lui Joel, Ethan). Frances  McDormand și Joel Coen aveau să primească, de asemenea, nominalizări pentru proiectele lor din 2001 — ea ca cea mai bună actriță în rol secundar pentru „Almost Famous” și el la categoria cel mai bun scenariu adaptat pentru „O Brother, Where Art Thou?”.

Susan Sarandon și Tim Robbins (1996)

Susan Sarandon și Tim Robbins au fost împreună mai bine de 20 de ani înainte de a se despărți în 2009. În acea perioadă, ambii au fost nominalizați la Oscar în 1996 pentru „Dead Man Walking”. Sarandon avea să câștige un Oscar pentru cea mai bună actriță în acel an, deși Robbins a pierdut premiul pentru cel mai bun regizor în fața lui Mel Gibson, pentru „Braveheart”. Ulterior, Tim Robbins a câștigat statueta pentru cel mai bun actor secundar pentru „Mystic River” din 2003.

Emma Thompson și Kenneth Branagh (1993)

Emma Thompson și Kenneth Branagh, care au fost căsătoriți timp de șase ani, au fost nominalizați la Oscar în 1993. El, pentru regia scurtmetrajului live-action „Swan Song”, iar ea a câștigat primul ei Oscar pentru cea mai bună actriță în rol principal în „Howards End”. Thompson avea să câștige ulterior o statuetă pentru cel mai bun scenariu adaptat pentru „Sense and Sensibility” din 1995.

Anjelica Huston și Jack Nicholson (1986)

Anjelica Huston și Jack Nicholson au fost nominalizați pentru rolurile lor din „Prizzi’s Honor” din 1985, regizat de tatăl ei, John Huston. Ea a câștigat Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar, dar nici tatăl ei, nici Nicholson nu au plecat acasă cu  statueta în acea seară.

Foto: Profimedia Images

CITEȘTE ȘI: Oscar 2022: Kenneth Branagh devine prima persoană nominalizată la 7 categorii, devansându-i pe George Clooney și Walt Disney, care au avut câte 6