10 curiozități despre cafea

De: Marian Andrei / 02.10.2013, 10:30
Deși foarte multă lume bea cafea, puțini oameni știu de unde provine aceasta sau cum se prepară. Despre secretele sau istoria cafelei nici nu are rost să mai vorbim. Vă prezentăm azi 10 curiozități despre cafea sperând că vă vor amuza și că le veți reține pentru a căștiga admirația prietenilor atunci când veți sta la o șuetă (la o cafea).

1. După ce boabele de cafea sunt decafeinizate, cafeina este vândută compeniilor farmaceutice și celor care produc băuturi răcoritoare.

2. Un muncitor american bea, în medie, cafea în valoare de 1.092 de dolari anual.

3. Compania Starbucks a fost denumită după camaradul Căpitanului Ahab (căpitanul a cărui obsesie era să omoare balena Moby Dick, personaj principal al nuvelei omonime de Herman Melville). Fondatorii au mai luat în calcul și numele vasului comandat de Ahab, Pequod.

4. Sortimentul de cafea Chock Full O’Nuts nu conține alune. Numele provine de la profilul inițial al lanțului de magazine care, înainte de a vinde cafea, vindea nuci.

5. Potrivit legendei, Honore de Balzac bea circa 50 de cești de cafea zilnic, pentru a-și stimula creativitatea.

 

6. Pentru a putea finanța participarea atleților săi la Olimpiada din 1932 de la Los Angeles, Brazilia a încăcat vasul care îi transporta pe aceștia cu cafea, pe care au vândut-o pe traseu.

7. În 1674, „Petiția femeilor împotriva cafelei” arăta că aceasta îi transformă pe britanici în „corpuri fără nicio funcționalitate” și propunea interzicerea consumului cafelei de către bărbați până la vârsta de 60 de ani.

 

8. În anul 1511, cafeaua a fost interzisă în Mecca. Motivul: consumul de cafea ar fi stimulat gândirea radicală.

9. Prima cameră de luat vederi care a „urmărit” o ceașca de cafea a fost instalată la Cambridge. Ea permitea cercetătorilor să o monitorizeze fără a se ridica de la birourile lor.

10. În 2008, viața Annamariei Ausnes a fost salvată de primirea unui rinichi. Donatorul nu a fost altcineva decât cea care îi servea cafeaua în fiecare zi, barmaniț Sandie Andersen, de la Starbucks.