10 filme turnate în sudul Franței de văzut și revăzut înainte de a-ți plănui vacanța (VIDEO)

De: Ana Obretin / 20.02.2022, 10:33
10 filme turnate în sudul Franței de văzut și revăzut înainte de a-ți plănui vacanța (VIDEO)

Dacă încă nu ți-ai făcut planuri de vacanță pentru sezonul cald, trebuie să știi că autoritățile franceze și-au propus anul acesta să promoveze sudul țării, cu Coasta de Azur și Provence. Două regiuni turistice celebre, sinonime cu marea, soarele, hoteluri de lux, restaurante șic, petreceri, stațiuni balneare, plaje întinse și peisaje superbe, Côte d’Azur și Provence sunt considerate un simbol al unei anumite „art de vivre”. Iar, de-a lungul deceniilor, regiunile franceze au fost și decorul unor filme devenite între timp clasice.

Am adunat mai jos 10 dintre cele mai bune filme turnate în Côte d’Azur și Provence, pentru a-ți face o idee despre cum este să-ți petreci vacanța în însoritele regiuni franceze.

CITEȘTE ȘI: Top 10 filme despre apocalipse

Top 10 cele mai piratate filme și seriale din 2021

Top 10 cele mai bune filme adaptate după jocuri video

Genurile de filme pe care cinefilii pur și simplu nu le pot „digera”

„Să prinzi un hoț/ To Catch a Thief” (1955) (r. Alfred Hitchcock)

Un film devenit cult, nominalizat la trei premii Oscar, inclusiv pentru imaginea remarcabilă. Hitchcock i-a reunit aici pe Cary Grant, în rolul unui fost hoț de bijuterii, și pe Grace Kelly, „interesul” său romantic. Hitchcock a realizat filmul plin de suspans având ca fundal uluitorul Monaco, cu puțin timp înainte ca Grace Kelly să-l cunoască pe prințul Rainier, cu care se va căsători în cele din urmă. În film apare și Hotelul Carlton din Cannes, a cărui cameră 623 poartă în prezent numele lui Alfred Hitchcock.

„Niciodată să nu spui niciodată/ Never Say Never Again” (1983) (r. Irvin Kershner)

Sean Connery se întoarcea în rolul lui James Bond după 12 ani de absență. Titlul se bazează pe declarația făcută de Connery, potrivit căreia nu va mai juca rolul lui James Bond. Într-o lume condusă de computere și birocrație, James Bond este omul care se lasă condus de intuiție pentru a descoperi pericolul, pentru a-l înfrunta și a salva lumea. Villefranche-sur-Mer, Fort Carré din Antibes se numără printre decorurile filmului.

„Borsalino” (1970) (r. Jacques Deray)

Un film francez despre Filiera franceză lansat cu un an înainte de clasicul lungmetraj al lui William Friedkin și cu doi dintre cei mai buni actori din Hexagon. Alain Delon și Jean-Paul Belmondo sunt doi gangsteri care se luptă inițial pentru a cuceri o fată înainte de a-și transforma rivalitatea într-un parteneriat fructuos. Considerat unul dintre cele mai bune filme cu gangsteri din istoria cinema-ului, lungmetrajul are ca fundal Marsilia. 

„Și Dumnezeu… a creat femeia/ Et Dieu… créa la femme” (1956) (r. Jean-Luc Godard)

Într-un singur film, regizorul Nouvelle Vague Jean-Luc Godard a creat singur două mituri: a pus Saint-Tropez pe hartă într-un moment în care era doar un sat de pescari și a creat-o pe diva Brigitte Bardot. Aceasta joacă rolul unei tinere prinse de pasiunea ei pentru doi frați. Deși nu era primul ei film, acesta a făcut-o celebră pe tânăra actriță Brigitte Bardot.

„Bună ziua, tristețe/ Bonjour tristesse” (1958) (r. Otto Preminger)

Cartea a fost un succes uriaș și filmul a devenit cult. O tânără de 17 ani și tatăl ei, un playboy bogat, petrec o vară leneșă pe Riviera Franceză, până când iubita acestuia li se alătură. Tânăra Cecile începe să se înece în gelozie, temându-se pentru viaţa pe care ar duce-o dacă tatăl ei ar lua-o de soţie pe Anne. Romanul a fost un hit, pentru că temele plictiselii și romantismului erau incredibil de noi în anii 1950. Cartea a fost și mai provocatoare pentru că era scrisă de o scriitoare de 18 ani, Françoise Sagan. Otto Preminger a regizat de acum clasicul film, cu Jean Seberg și David Niven.

CITEȘTE ȘI: Jean-Paul Belmondo în 7 roluri magnifice

Filme de dragoste: Top 10 cele mai frumoase pelicule pe care să le vezi de Valentine’s Day (Video)

Cum și-au imaginat viitorul: Cinci filme în care acțiunea se petrece în anul 2022

„Noaptea americană/ La Nuit Americaine” (1973) (r. François Truffaut)

Regizat de un maestru al Nouvelle Vague, François Truffaut, filmul face o cronică a realizării unui lungmetraj, estompând liniile dintre realitate și ficțiune într-un mod care nu mai fusese făcut până atunci. Lungmetrajul, cu Jacqueline Bisset și François Truffaut, a fost turnat în Nisa. 

„La baie des anges” (1963) (r. Jacques Demy)

Așa cum o indică titlul, filmul, cu Jeanne Moreau în rolul principal, acesta are loc în legendarul Baie des Anges din Nice. Filmările au mai avut loc la Monaco, Cannes și în alte cartiere din Nisa. Jean, un tânăr economist, prinde gust pentru jocurile de noroc. O cunoaște pe Jackie, o femeie mai matură dependentă și ea de jocuri și va începe o relație tumultuoasă cu ea.

„Jandarmul din St Tropez/ Le Gendarme de St. Tropez” (1964) (r. Jean Girault)

Louis de Funès și Michel Galabru, în fruntea Jandarmeriei din Saint-Tropez, oferă una dintre cele mai bune comedii franceze. Acest film, cu umorul său caustic, nu a îmbătrânit deloc, dovadă mulțimile de turiști care încă se grăbesc să fotografieze această celebră jandarmerie de pe Coasta de Azur. 

„Marele Albastru/ Le Grand Bleu” (1988) (r. Luc Besson)

Un film cult al lui Luc Besson, iar acțiunea are loc parțial pe aeroportul din Nisa de pe Coasta de Azur. Jean Reno joacă unul dintre cele mai mari roluri ale sale și nu a avut dublură pentru scenele cu scufundări, la fel ca restul actorilor. Un vis din adolescență al lui Besson care s-a împlinit.

„Melodie în subsol/ Melodie en sous-sol (1963) (r. Henri Verneuil)

Cu Jean Gabin și Alain Delon, filmul prezintă un spărgător abia ieșit din închisoare, care refuză să ducă o viață liniștită și respectabilă și pune la cale un jaf la cazinoul din Cannes. Lungmetrajul a primit premiul Globul de Aur pentru cel mai bun film străin.

CITEȘTE ȘI: Cele mai spectaculoase scene de luptă cu sabia din filme și seriale (VIDEO)

Foto: Profimedia Images