Top 10 filme despre apocalipse

De: Ana Obretin / 09.02.2022, 15:57
Top 10 filme despre apocalipse

Genul de filme despre apocalipsă/ dezastre este unul dintre cele mai vechi în cea de-a șaptea artă. Făcute corect, respectiv cu doze echilibrate de fantezie și plauzibil, ele pot fi foarte convingătoare. Unele, precum „Contagion” și „Outbreak”, care își găsesc corespondent în situații din viața reală, așa cum este criza sanitară din prezent, devin și mai palpitante în ochii cinefililor.

Cel mai recent venit în seria de filme despre apocalipse,Moonfall, de Roland Emmerich, a avut premiera în cinematografele româneșt la sfârșitul săptămânii trecute și a ocupat deja prima poziție în box office. Filmul SF  aduce în discuție o nouă teorie – Luna nu este satelitul natural al Pământului. Ideea se alătură altelor teribile – vulcani, tornade, cutremure, extratereștri și pandemii – prezentate în filme despre dezastre care au fost regizate de mari nume ale cinema-ului mondial.

CITEȘTE ȘI: 6 dezastre care au avut loc înainte de 1920

Filme de dragoste: Top 10 cele mai frumoase pelicule (Video)

Top 3: Interpretări extraordinare de roluri de băieți răi sau ticăloși în filme

Iată mai jos un Top 10 filme despre apocalipse cu care s-ar putea confrunta umanitatea.

1. „2012” (2009)

Roland Emmerich este maestrul filmelor despre dezastre, iar „2012” poate ocupa cu ușurință primul loc în acest top. Parcul Yellowstone se transformă într-un vulcan uriaș. Întreaga Coastă de Vest a Americii se scufundă în mare. Apare un tsunami atât de mare încât se prăbușește de fapt peste Muntele Everest. Există însă câteva nave ale Guvernului american pentru a-i salva pe cei bogați și puternici. 

2. „Unde vei fi poimâine/ The Day After Tomorrow” (2004)

Poate cel mai înfricoșător dintre toate filmele cu dezastre, pentru că pare cel mai credibil, epopeea epocii glaciare a lui Roland Emmerich arată ce s-ar putea întâmpla dacă încălzirea globală continuă necontrolată. Mai întâi vine grindina, apoi uraganele, tornadele, tsunami-urile și creșterea nivelului mării. Temperaturile scad suficient pentru a îngheța elicopterele în aer, iar o pătură de zăpadă mortală acoperă ceea ce a mai rămas din civilizația umană. Dacă asta nu este suficient, există haite de lupi ucigași care rătăcesc afară. 

3. „Greenland” (2020)

Un alt deceniu, o altă cometă uriașă. De data aceasta, Pământul este lovit de o mulțime de bucăți mici înainte ca marele corp ceresc să intre în coliziune. Un fragment „mic” distruge Florida. Cu Gerard Butler în rolul principal, filmul regizat de Ric Roman Waugh prezintă o familie într-o cursă pentru supraviețuire. La final, filmări cu toate capitalele lumii în ruine și 75% din populație complet arsă, sufocată. 

4. „Independence Day/ Ziua Independenței” (1996)

Lungmetrajul care a dat startul erei moderne a unor filme despre apocalipse și dezastre, în regia aceluiași Roland Emmerich,  prezintă consecințele unei invazii extraterestre asupra rasei umane. Spectacolul începe odată cu apariția unor uriașe nave spațiale, însă totul se transformă rapid în teroare când marile orașe ale lumii sunt distruse. Extratereștrii s-au întors 20 de ani mai târziu, în „Ziua Independenţei: Renaşterea/ Independence Day: Resurgence” ((2016).

CITEȘTE ȘI: Top 10 cele mai piratate filme și seriale din 2021

Top 10 cele mai bune filme adaptate după jocuri video

5. „Impact nimicitor/ Deep Impact” (1998)

Lansat în același an cu „Armageddon”, „Deep Impact”, de Mimi Leder arată ce s-ar putea întâmpla într-o lume fără Bruce Willis. Când același plan prost de „forare într-o cometă” nu funcționează, o rocă spațială uriașă se prăbușește pe Pământ – lovind Atlanticul și declanșând un mega-tsunami care acoperă întreaga Coastă de Est. Europa și Africa sunt, de asemenea, lovite de unda de șoc. Președintele american plănuiește construirea unei peșteri imense care poate adăposti un milion de oameni. Mulți supraviețuitori sunt stabiliți în urma unei loterii.

6. „Contagion: Pelicol nevăzut/ Contagion” (2011)

Regizorul Steven Soderbergh a primit consiliere de la experți ai Organizației Mondiale a Sănătății când își plănuia thrillerul despre o pandemie. Câțiva ani mai târziu, filmul său s-a transformat în realitate. Totuși, virusul „MEV-1” al lui Soderbergh este mai mortal decât COVID-19 – răspândit la una din 12 persoane din lume, cu o rată a mortalității de 30%. Statisticile din film menționează 26 de milioane de decese. 

7. „Dezastrul din San Andreas/ San Andreas” (2015)

Cel mai mare cutremur înregistrat din istorie a avut loc lângă Cañete, în Chile, în 1960 – măsurând 9,5 pe scara Richter. Pentru că Dwayne „The Rock” Johnson trebuie întotdeauna să facă totul un pic mai mare, filmul său despre cutremur a împins lucrurile la 9,6. Lungmetrajul regizat de Brad Peyton arată ce s-ar întâmpla dacă Los Angeles și San Francisco ar fi amândouă afectate de un cutremur uriaș. Urmat de un tsunami masiv. Jumătate din Coasta de Vest este sub apă până la sfârșitul filmului, dar The Rock nu pare cutremurat.

8. „Armageddon – Sfârșitul lumii/ Armageddon” (1998)

Epopeea de acțiune a regizorului Michael Bay nu arată un Pământ foarte distrus, dar a fost inclusă în top filme despre apocalipse pentru ideea de ce ar fi putut să se întâmple. Orașul New York este ținta unei ploi de asteroizi, Parisul este complet aplatizat de un nor ciupercă CG, dar ambele scene sunt scurte. Trimisă în spațiu pentru a lovi un asteroid uriaș, echipa lui Bruce Willis de americani curajoși salvează Pământul înainte ca acesta să fie distrus. 

9. „Vulcanul/ Volcano” (1997)

Tommy Lee Jones se luptă cu lavă topită în „Volcano”, un film de Mick Jackson. Vulcanul are avantajul de a erupe chiar în mijlocul orașului Los Angeles, se topesc trenurile de metrou, iar Jones aruncă în aer zgârie-nori pentru a încerca să redirecționeze focul lichid în mare. Pentru imaginile unui dezastru natural, acest lungmetraj intră pe locul 9 în acest top filme despre apocalipse.

10. „Tornada/ Twister” (1996)

Tornadele sunt clasate pe scara Fujita – de la F1 (cu vânturi puternice) la F5 (orașe distruse). Thrillerul devenit clasic regizat de Jan de Bont arată ce poate face un F4 – să aplatizeze o bucată mare din statul american Oklahoma și să trimită mașini, vaci și hambare zburând prin aer, în timp ce con de vânt monstru se deplasează prin mediul rural deschis. Furtuna ucigașă ajunge la nivelul F5 în cele din urmă, dar dezastrul reușește să repare căsnicia personajelor interpretate de Bill Paxton și Helen Hunt. 

CITEȘTE ȘI: Top 6 cele mai așteptate producții Netflix în 2022 (Video)

Foto: Profimedia Images