10 inventatori necunoscuți, ale căror invenții le utilizezi zilnic

De: Marian Andrei / 12.05.2014, 13:00
Am auzit cu toții de Bell, Edison, Franklin sau Steve Jobs și știm care a fost contribuția lor la dezvoltarea societății. Însă există inventatori ale căror creații sunt folosite zilnic, însă lumea habar nu are de ei. Și vorbim aici de inventatorii mașinii de spălat vase, al telefonului mobil și al internetului!

Iată o listă cu 10 inventatori al cărui nume este complet necunoscut celor care le folosesc invențiile. În multe cazuri, pe lângă faptul că au rămas anonimi, ei nici nu au beneficiat material de pe urma creațiilor lor.

10. ATM-ul

Inventat de Luther George Simjian

În 1939, Simjian a construit primul ATM (Automated Teller Machine), pentru care a înregistrat 20 de patente. Din păcate, băncile nu au văzut cu ochi buni invenția sa. Simjian  a reușit să convingă City Bank din New York să testeze aparatul pentru șase luni, insă după trecerea acestei perioade banca a încetat colaborarea, pentru că singurii clienți ai ATM-ului erau prostituatele și împătimiții de jocuri de noroc, persoane care nu doreau să facă tranzacții față în față cu funcționarii băncii.

Această invenție ratată (așa părea la vremea aceea) l-a scos pe Simjian din lumina reflectoarelor astfel că invenția este atribuită lui John-Shepherd Barron, care de fapt a construit primul ATM complet electonic.

9. Mașina de spălat vase

Inventată de Josephine Cochrane

Josephine Cochrane a fost o femeie bogată, în casa căreia dineurile și petrecerile cu numeroși invitați erau extrem de frecvente. Chiar dacă vasele erau spălate de o armată de servitori, Cochrane a vrut să se asigure că acestea sunt spălate repede, bine și fără a fi ciobite.

Deoarece nimeni nu s-a arătat dispus să inventeze o mașină care să facă acest lucru, Josephine și-a asumat acest lucru.

Atunci când invenția a fost gata și s-a răspândit zvonul despre ea, au început să curgă cererile, de la prieteni, de la hoteluri, de la restaurante. Chiar dacă numele inițial a invenției a fost „Mașina de spălat vase Cochrane”, acesta s-a perdut de-a lungul timpului după ce compania sa a fost cumpărată de KitchenAid, care la rândul său a fost cumpărată mai târziu de Whirlpool Corporation.

8. Sistemul de deschidere al dozelor pentru băuturi

Inventată de Ernie Fraze

În 1959, aflat la un picnic, Ernie Fraze s-a lovit de o provocare: cum să deschidă o cutie de băutură fără deschizătorul pe care îl uitase acasă? Chiar dacă s-a descurcat folosind bara de protecție a mașinii, problema a continuat să-l sâcâie, astfel că. în anii următori a inventat sistemul de deschidere folosit și în ziua de azi, pe care l-a patentat în 1963.

În 1975, aproape 75% dintre fabricile de bere din Statele Unite foloseau sistemul său, ceea ce la făcut un om bogat, compania sa DRT Mfg. Co. câștigănd peste 500 de milioane de dolari anual.

7. Chibriturile cu aprindere prin frecare

Inventate de John Walker

Walker, un chimist englez care a trăit în secolul XIX, a descoperit chibritul din greșeală: a amestecat un preparat cu un bețișor de lemn, de care a uitat apoi. După câteva zile, el a găsit bețisorul, pe capătul căruia preparatul se uscase, și care s-a aprins în timp ce a incercat să-l ia ca să-l arunce. După câteva ajustări, el a stabilit compoziția substanței și a început producția de serie.

Chiar dacă familia sa a insistat să-și patenteze invenția, Walker nu a făcut acest lucru, lăsând-o disponibilă tuturor.

Potrivit jurnalului său, data exactă a inventării chibritului este 7 aprilie 1827.

6. The Flushing Toilet

Inventată de John Harrington

Contrar credinței populare, vasul de toaletă cu rezervor de apă nu a fost inventat de Thomas Crapper, care, în schimb, i-a crescut popularitatea.

Adevăratul inventator, John Harrington, a scris în 1596 o carte în care descria invenția sa, care funcționa în reședințele sale. Chiar dacă avea un caracter tehnic, cartea menționa supărarea dintre Regină și Contele de Leicester, fapt care i-a adus lui Harrington excluderea din anturajul Reginei și, cel mai probabil, deposedarea de recunoașterea sa ca inventator al vasului de toaletă.

5. Cuvintele încrucișate

Inventate de Arthur Wynne

În timp ce lucra la ziarul New York World, Athur Wayne a fost însărcinat să de ocupe de secțiunea Fun. Pe 21 decembrie 1913, Wynne a introdus în paginile ziarului un puzzle în care literele F, U, și N erau deja completate. Bazat pe puzzle-urile deja existente, cel al lui Wayne avea câteva elemente noi, între care separarea cuvintelor cu pătrate negre.

Wynne a denumit noul puzzle „Word-cross Puzzle”, însă denumirea consacrată a fost dată de o eroare de scriere. Câteva săptămâni mai târziu, „Word-cross Puzzle” a fost scris din greșeală „Cross-word Puzzle”, denumire adoptată imediat și valabilă și în zilele noastre.

4. Velocipedul

Inventat de Karl Drais

Cunoscut sub numele de Dandy Horse, Laufmaschine, sau drezină, velocipedul a fost inventat de Karl Drais și este prima formă cunoscută de bicicletă. Chiar dacă nu avea pedale, este primul vehicul pe două roți acționat de om.

Prima plimbare cu bicicletaa avut loc pe 12 iunie 1817. Pentru că pe vremea aceea nu existau încă patentele, el a primit funcția onorifica de profesor de Mecanică, de pe urma căreia a primit o perioadă de timp un salariu frumos.

3. Telefonul mobil

Inventat de Martin Cooper

În 1973, primul telefon portabil a fost prezentat lumii de John F. Mitchell și Martin Cooper, omul care este creditat cu inventarea lui.

După 10 ani, primul model disponibil pentru cumpărare, DynaTac 8000X, șia făcut apariția pe piață. Chiar dacă se putea vorbi la el numai 30 de minute și avea doar 8 ore de stand-by, prețul era de 3.995 de dolari. DynaTac 8000X era bazat pe modelul inventat de Martin Cooper cu 10 ani înainte.

2. Creionul cu gumă

 

 

Inventat de Hymen Lipman

Pe 30 martie 1858, Hymen Lipman a înregistrat un patent pentru creionul care avea atașată o gumă la un cap. În afară de faptul că și-a vândut patentul pentru 100.000 de dolari unui anume Joseph Reckendorfer, nu se știu alte detalii despre Lipman.

1. WWW

Inventat de Tim Berners-Lee

Chiar dacă este binecunoscut în lumea tehnologiei, Tim Berners-Lee este necunoscut publicului larg, în ciuda faptului că a creat un lucru folosit de miliarde de ori pe zi de miliarde de oameni de pe tot Pământul.

Chiar dacă internetul exista, Berners-Lee a dorit să creeze o rețea care să conecteze oameni din colțuri diferite ale lumii. Așa a apărur WWW (World Wide Web), probabil invenția care a influențat cel mai mult societatea de la inventarea roții.

Primul site a apărut online pe 6 august 1991, iar conținutul explica conceptul de WWW, cum poate fi accesat cu ajutorul unui browser și cum se poate face un server web.

În mod absolut uimitor, Berners-Lee a lăsat invenția sa „la liber”, neprimind niciun ban, niciodată, pentru ea.