10 lucruri pe care nu le ştiai despre Jackie Chan

Apropo.ro / 09.08.2014, 08:00
10 lucruri pe care nu le ştiai despre Jackie Chan
Jackie Chan, născut în 1954, este unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai iubiţi actori originari din Hong Kong, reuşind să-şi construiască o carieră de succes în filmele cu arte marţiale.

În 2002, a câştigat un premiu Taurus pentru întreaga carieră la World Stunt Awards (Oscarurile în domeniul cascadoriilor) şi în acelaşi an a primit o stea pe Walk of Fame.

De asemenea, a câştigat un premiu MTV Movie pentru întreaga carieră, în 1995, şi alte două premii MTV Movie pentru rolurile din prima şi a doua parte a seriei „Ora de vârf/ Rush Hour”. În 1999, a fost numit actorul anului la Hollywood Film Festival.

Printre filmele în care a jucat se numără „Fracul magic”, „Ocolul Pământului în 80 de zile”, seria „Ora de vârf”, „Spionul din vecini”, „Karate Kid” şi a asigurat vocea Maimuţei în seria „Kung Fu Panda”.

Iată câteva lucruri mai puţin cunoscute despre Jackie Chan.

 

1. Este cântăreţ de operă şi vedetă cantapop

În copilărie, Jackie a urmat cursurile unei academii de operă, în paralel cu lecţiile de kung fu. A lansat 11 albume de studio, nouă compilaţii, a primit premiul Japan’s Best Foreign Singer şi a cântat un cântec la ceremonia de închidere a Olimpiadei de la Beijing din 2008.

 

2. În 1975, a jucat într-o comedie pentru adulţi. Pelicula se numea “All in the Family”, iar în distribuţie se mai afla şi expertul în arte marţiale Sammo Hung. “Am făcut tot ce am putut pentru a-mi câştiga traiul în tinereţe, dar nu cred că e mare lucru, până şi Marlon Brando s-a expus în filme”, a declarat Jackie Chan în 2006.

3. A durat 34 de ani pentru a accepta să joace din nou într-o scenă de sex.

4. Refuză să aibă roluri negative, la fel ca Chuck Norris.

5. A fost cascador în filmele lui Bruce Lee, “Fists of Fury” şi “Enter the Dragon”. Sub pseudonimul Chan Yuen Lung, Jackie şi câţiva colegi de la China Drama Academy – cunoscuţi drept “cei şapte mici norocoşi” – se foloseau de abilităţile lor de acrobaţi pentru a face figuraţie pentru studiourile de film.

 

6. Îşi face toate cascadoriile, chiar dacă au un grad mare de periculozitate. În timp ce filma pentru “The Accidental Spy”, s-a accidentat atât de tare la coccis, încât, pentru un timp, a rămas paralizat. Iar acesta este doar vârful icebergului.

7. Deloc surprinzător, actorul a avut mari dificultăţi în a-şi face asigurare de viaţă în SUA.

8. Are o gaură în cap, tot de la un accident din timpul filmărilor. “Am sărit dintr-un copac, dar am atins pământul cu capul. Craniul mi-a pârâit şi a început să-mi curgă sânge din ochi. Echipa de producţie a început să dea telefoane pentru a găsi cel mai apropiat spital care putea face operaţii pe creier şi, opt ore mai târziu, eram pe masa chirurgilor. Operaţia a reuşit şi m-am recuperat rapid – chiar dacă am rămas cu o gaură în cap şi un dop de plastic care să îmi ţină creierul înăuntru”.

9. Deţine recordul neoficial pentru cele mai multe duble pentru o scenă.

În timp ce lucra la “Dragon Lord, a avut nevoie de 2.900 de duble pentru a filma scena cu un fotbalist. Dar până la urmă i-a reuşit.

10. Ce îl sperie pe Jackie Chan în această viaţă? Acele şi vorbitul în public.