11 de rețete de sarmale

Apropo.ro / 22.12.2015, 14:00
Sarmale în foi de varză acră sau dulce, sarmale în foi de viță sau sarmale în dovleac sunt doar câteva dintre cele 11 rețete de sarmale pe care le prezentăm mai jos.

Dacă nu ai încercat până acum să gătești sarmale, ai ocazia să încerci măcar una dintre cele 11 rețete de sarmale ce urmează.

sarmale

1. Sarmale cu carne în foi de varză dulce

Ingrediente sarmale în foi de varză dulce:

– 1 kg carne tocată de porc ( sau porc și vită-cantități egale )

– 110 grame orez

– 3 frunze de dafin

– 2 cepe

– 2 linguri de untură de porc (sau ulei)

– 100 g bulion/pastă de tomate sau roșii

– 1 varză mare dulce

– piper

– 1 lingură sare

– mărar

– cimbru

– opțional afumătură

Mod de preparare sarmale în foi de varză dulce:

Varza dulce, pentru a putea fi folosită la sarmale, trebuie opărită în prealabil, în apă cu sare.

Se alege carne mai grasă de porc (pulpă, costiță, ceafă) și se trece o dată prin mașina de tocat.

Altă variantă este să se toace atât carne de porc cât și carne de vită, în cantități egale.

Carnea tocată se amestecă cu orezul curățat și spălat în câteva ape, ceapa tăiată cubulețe foarte mici, piperul, sarea, frunzele de dafin tăiate mărunt și 100 ml de apă. E foarte important adaosul de apă în umplutură.

Foile de varză se taie selectându-se bucățile în care carnea poate să fie împachetată. În mâna stângă se pune foaia de varză, aproape de încheietura mâinii se așează puțină carne și se rulează foaia de varză cu mână dreaptă. Mâna stângă se strânge căuș pentru a nu lăsa să se desfacă tubul de varză, iar cu degetele de la mâna dreaptă se presează marginile foii de varză spre interior și astfel se formează sarmaua.

Sarmalele se fierb în recipiente mari tapetate cu foi de varză, în care se dispun concentric, în straturi succesive în formă de melc. Peste ultimul strat de sarmale se pun apă (în așa fel încat să acopere sarmalele), pastă de tomate și două linguri de untură (ulei). Afumătura se așează printre sarmale, la fel și mărarul, foile de dafin și cimbrul. După ce au dat în primul clocot, sarmalele sunt lăsate să fiarbă la foc mic timp de 2 ore.

Opțional, după ce au fiert două ore pe aragaz, sarmalele se pot lăsa încă 20 minute la cuptorul preîncalzit la 180 grade.

sarmale carne si varza

2. Sarmale cu carne în foi de varză acră

Ingrediente pentru sarmale cu carne în foi de varză acră

– 400 gr de carne de porc tocată

– 300 gr de carne de vită tocată

– 2 cepe

– 2 pumni de orez

– 3 linguri de bulion de roșii

– 1 legatură de mărar

– 1,5 kg de varză acră

– piper macinat

– 6-7 boabe de piper

– 2 foi de dafin

– cimbru uscat

-200 gr de slănină afumată (sau orice fel de afumatură)

Mod de preparare sarmale cu carne în foi de varză acră:

Se curăță ceapa și se toacă mărunt, după care se pune la călit în puțin ulei, la foc mic și într-un vas acoperit, până când devine sticloasă. Se adaugă orezul ținut în prealabil câteva minute în apă rece si 1 lingura de bulion. (Orez se pune cam 2/3 de cescuta). Se lasă la foc mic 2 minute, amestecând mereu. Se adaugă o lingură de bulion și se mai lasă pe foc 2 minute. Într-un lighean sau castron mai mare se pune carnea, împreună cu ceapa și orezul cu bulion călite mai devreme, 1/4 de linguriță de piper măcinat, 1/2 linguriță de cimbru uscat, mărarul tocat mărunt. Se amestecă bine. Dacă varza este sărată, nu puneți sare, iar dacă este prea sărată, lăsați-o în apă caldă cel puțin o oră înainte de a fi folosită.

După ce ați pregătit carnea, desprindeți frunzele de varză de pe cotor, tăiați nervurile mai groase, puneți foaia de varză în palmă, luați carne cu o lingură și rulați foaia de varză în jurul cărnii, având grijă să acoperiți cu varză și capetele sărmăluței, pentru a nu ieși carnea. Sărmaluțele astfel pregătite se pun într-o cratiță destul de încăpătoare, una lângă alta, în forma circulară. Pe fundul cratiței puneți în prealabil o lingură de ulei, 2-3 frunze întregi de varză și un strat de 1 cm de varză tocată mărunt. După ce terminați de făcut un strat de sarmale, puneți deasupra lor o lingură de bulion diluat într-o ceșcuță de apă și câteva bucăți de afumatură. Printre sarmale rupeți și 2 foi de dafin uscat. Continuați apoi cu încă un strat de sarmale, apoi afumatură și din nou sarmale, până când le terminați. Deasupra ultimului strat de sarmale puneți un strat de 1 cm de varză tocată mărunt și imprăștiați înca o lingură de bulion. Completați cu apă până când aceasta depășeste cu câțiva cm sarmalele. Se acoperă cratița și se pune la fiert la foc mijlociu cam 40 de minute.

Se verifică din când în când să nu scadă prea mult apa și se completează când este nevoie. După aceea se dă focul mic și se mai lasă până când sunt gata, cel puțin înca o oră. Practic trebuie să scoateți o sarmaluță pe o farfurie și să o gustați, varza trebuie să fie bine fiartă.

Daca doriți, puteți să le fierbeți la cuptor, dar va dura ceva mai mult, minim 2-3 ore. Vor fi însa mai gustoase.

3. Sarmale de post cu varză dulce

Ingrediente sarmale de post cu varză dulce:

– 1 varză mare

– 200 g ciuperci

– 200 g soia granule

– 1 morcov

– 2 cepe

– 4 linguri de orez

– 1 linguriță boia dulce

– mărar tocat

– cimbru

– 2 linguri de bulion

– 1 litru de borș

– ulei.

Mod de preparare sarmale de post cu varză dulce:

Se înmoaie soia în multă apă caldă, circa o oră, apoi se fierbe 15 minute. Se lasă să se răcească și se trece prin mașina de tocat.

Ceapa tocată mărunt și morcovul ras se călesc 2-3 minute. Se iau de pe foc, se adaugă soia, ciupercile tăiate mărunt, orezul puțin opărit, verdeața tocată și boia dulce. Se amestecă bine.

Se desfac foile de varză, se taie cotorul la fiecare și se opăresc cu borș, până se înmoaie. Se umplu apoi cu compoziția pregatită mai devreme, se rulează și se așeaza într-o cratiță mare unsă cu ulei. Se adaugă praful de cimbru. Între rânduri se adaugă sos de bulion amestecat cu apă. Se pune cratița la cuptor, la foc potrivit, circa o oră și jumătate.

sarmale de post cu varza

4. Sarmale de post cu varză acră

Ingrediente sarmale de post cu varză acră

– 1 varză acră

– 1 cană de orez

– 1 morcov

– 1 ceapa

– 1 ardei gras

– 1 ardei iute, proaspăt sau murat

– 1 ceașcă de ulei

– 1 cutie roșii taiate în bulion

– sare

– piper pisat și boabe

– foi de dafin

– mărar

Mod de preparare sarmale de post cu varză acră:

Varza se de spală si se pune la desărat, dacă e nevoie.

Se curață și se spală legumele. Morcovul se dă pe răzătoare, ceapa se taie mărunt, la fel și ardeiul.

Într-o cratiță se pune uleiul și se adaugă ceapa care se lasa să se înmoaie puțin. Se adaugă morcovul, ardeiul gras și cel iute . Se amestecă de câteva ori în cratiță și se adaugă orezul bine spălat și cană de apă. Se lasă pe foc până ce este absorbită toată apa. Între timp se potrivește de sare, se adaugă piperul și marar tocat. Se amestcă să se încorporeze. Când a fost absorbită toată apa, se stinge focul și se lasă un pic să se răcească.

Apoi se ia cu lingura din compoziție, se așează pe foaia de varză și se împăturesc sărmăluțe mai mari sau mici, după gustul fiecăruia, ale mele sunt mai mici.

Se așează pe fundul unui vas care merge la cuptor, un strat de varză tocată, se pun câteva linguri de roșii tocate în bulion careva boabe de piper și o frunză, două de dafin, pe urmă un rând de sarmale. Se continua cu roșiile în bulion, o foaie de dafin și iar un rând de sarmale, până terminăm toate sarmalele. Deasupre se pune un strat de varză și restul de roșii în bulion și se presară mărar tocat și se piune apă cât să acopere sarmalele.

Se pune vasul pe foc până incepe să fiarbă și dă câteva clocote, apoi se bagă în cuptorul încălzit la 200 de grade. După 1/2 oră focul se micșorează, se controlează dacă sarmalele mai au suficientă apă și se mai lasă la cuptor până varza e bine fiartă și frumos gratinată.

5. Sarmale cu semințe de dovleac și varză acră(de post)

Ingrediente pentru sarmale cu semințe de dovleac:

– dovleac

– semințe de dovleac

– 1/2 sfeclă rosie

– 1 morcov

– 1 ceapă

– 1 lg făină

– 1 ceașcă orez

– mărar,cimbru, dafin

– sare, piper

– foi de varză acră

Mod de preparare sarmale cu semințe de dovleac:

Se toacă semințele de dovleac, legumele se dau prin răzătoare. Se spală bine orezul. Toate ingredientele se amestecă și se adaugă condimentele.

Amestecul rezultat se învelește în foile de varză și se așează într-o cratiță. Se lasă la fiert 15 minute, după care se dau la cuptor jumătate de oră.

sarmale nuci si seminte

6. Sarmale cu nuci (post)

Ingrediente pentru sarmale cu nuci și varză acră

– nuci

– 1/2 sfeclă roșie

– 1 morcov

– 1 ceapă

– 1 lg făină

– 1 ceașcă orez

– 2 lg pastă tomate

– mărar,cimbru, dafin

– sare, piper

– foi de varză acră

Mod de preparare sarmale cu nuci și varză acră

Se toacă nucile, legumele se dau prin răzătoare. Se spală bine orezul. Toate ingredientele se amestecă și se adaugă condimentele.

Amestecul rezultat se învelește în foile de varză și se așează într-o cratiță. Se lasă la fiert 15 minute, după care se dau la cuptor jumătate de oră.

Se pot pregăti în aceeași cratiță sarmale cu semințe de dovleac și cu nuci.

7. Sarmale cu carne în foi de viță

sarmale

Ingrediente sarmale cu carne în foi de viță

– 1/2 kg carne tocată

– 50-60 foi de vita

– 1 morcov

– 1 ceapă

– 5 linguri orez

– 5 linguri pastă de tomate

– 2 ouă

– o legatură mărar

– o linguriță cimbru

– 5-6 foi de dafin

– sare și piper

Mod de preparare sarmale cu carne în foi de viță

Curatam morcovul, îl dăm pe răzătoarea mică și tocăm ceapă. Punem într-o tigaie la încins câteva linguri de ulei și apoi adaugăm morcovul și ceapa. Se călesc, până când de înmoaie puțin, se adaugă jumătate de cană de apă și toată cantitatea de pastă de tomate. După ce a fiert se adaugă și condimentele. Acesta este sosul pentru sarmale care se va folosi și la umplutura sarmalelor.

Se amestecă carnea tocată cu orezul și mărarul tocat, peste care vom adăuga sosul de sarmale. Se amestecă bine toate ingredientele. Se adaugă apoi 2 ouă. Se condimentează după gust.

Foaia de viță de vie, opărită, se așează cu nervurile în sus, adică partea netedă în palmă. Se pune din compoziția pregătită și le rulăm precum cele din foi de varză.

Într-o cratiță se așează pe fund câteva foi de viță, peste care se pun sarmalele împăturite. Se adaugă apă cât să acopere sarmalele. Se fierb cu capac la foc mic aproximativ 1 oră. Mai pot fi gătite și la cuptor.

8. Sarmale de post în foi de viță

sarmale de post in foi de vita

Ingrediente sarmale de post în foi de viță

– 3 cepe mari

– 1 morcov mare

– 1 țelină mică

– 2 cutii ciuperci tăiate

– 1 cană orez cu bobul rotund

– 2-3 linguri pastă de tomate

– 8-10 linguri ulei

– 1 legatură mărar verde

– 1 legatură pătrunjel verde

– 500 ml suc de roșii

– sare, piper

– frunze de viță (40-50 foi)

Mod de preparare sarmale de post în foi de viță

Se opăresc foile de viță de vie. Într-o cratiță se pun 2-3 linguri de ulei, se adaugă orezul și se călesc împreună.

Adaugăm peste orez, legumele tocate foarte mărunt, se călesc în continuare pentru 3-4 minute. Se condimentează după gust.

Adaugam peste orez si legume 1 cana de supa vegetala (eu am amestecat 1 cana cu apa si 1 lingura rasa de vegeta bio si am lasat-o sa dea intr-un clocot) si lasam pe foc mic pana ce orezul absoarbe toata apa. Bobul de orez trebuie sa fie doar putin patruns pentru ca in timpul fierberii trebuie sa imprumute gustul foilor de vita.

Amestecul final trebuie sa fie foarte bine scazut. După, se iau foile de viță și amestecul preparat și se înfășoară sarmalele.

Se așează apoi într-o cratiță, în care am pus câteva linguri de ulei, în cerc. Peste ele se adaugă suc de roșii amestecat cu apă călduță, care se poate condimenta după gus, cât să acopere straturile de sarmale de post. Se mai verifică cuptorul, iar dacă sosul scade mai puteți completa.Fierbem sarmalele pe foc foarte mic circa 2 ore.

9. Sarmale cu carne și varză în dovleac

sarmale in dovleac

Ingrediente sarmale cu carne și varză în dovleac

– un dovleac potrivit

– 2 verze murate

– foi dafin si piper

– smântână

– afumătură

– 1 jumate ceașcă orez

– pastă de tomate

– 2 cepe

– 1/4 de kg carne tocată

– puțin zahăr (jumătate de cub)

– cimbru

– sare, piper

Mod de preparare sarmale cu carne și varză în dovleac

Se taie capacul de deasupra la dovleac. Se scot semințele

și se scoate (se scobește) o lingură din carnea dovleacului (atenție – o lingură!) și se păstrează pentru compoziție.

Se pregătește carnea și varza ca pentru sarmalele obișnuite: ceapa, afumatura tocată mărunt, orezul și carnea se pun la călit ușor într-o tigaie mare.

Roșiile decojite și date prin mixer se pun la fiert cu puțin zahăr până scade sosul și i se adaugă cimbrul , piperul și un vârf de cuțit de sare.

Un pic din sosul de roșii se pune în amestecul cu carnea tocată dar chiar un pic, mai ales dacă sosul nu este foarte gros.Tot în amestecul de carne tocată se mai adaugă și lingura de dovleac care s-a scobit la început.

Se împăturesc sarmalele căt mai mici după metoda clasică și se așează în dovleac. Un rând de sarmale, unul de varză tocată.

După ce s-a umplut dovleacul (lăsați 2 degete orizontale până la marginea de sus a dovleacului) se pune deasupra restul de sos de roșii și completati cu apă până acoperă sarmalele. Se pune la loc capacul dovleacului.

Dovleacul se pune într-o tavă mare, sau vas de lut, în cuptorul încins la foc potrivit și lasă cam 30 de minute. După acest timp

începeți să încercați dovleacul cu un pai sau cu o scobitoare. Când dovleacul este gata sunt gata și sarmalele.

10. Sarmale dezbrăcate cu carne

sarmale dezbracate

Ingrediente sarmale dezbrăcate cu carne

– 800g tocată de porc și de vită

– bacon afumat

– 2 cepe mărișoare

– orez

– ulei

– 2 ouă

– sare, piper

– pătrunjel verde, mărar,

– sos de roșii

– smântână

Mod de preparare sarmale dezbrăcate cu carne

Carnea tocată se amestecă cu baconul afumat. Ceapa se prăjește în ulei, iar după ce devine sticloasă se adaugă orezul, spălat în prealabil sau care a fost lăsat puțin la umflat în apă, și se mai călesc puțin.

Se amestecă carnea cu ceapa și orezul, cele 2 ouă bătute bine, sare, piper, pătrunjel verde și mărar.

Se fac porții din carne ca pentru sarmale și se pun într-o tavă, se adaugă sosul de roșii amestecat cu apă sau supă de carne, etc. Se lasă la cuptor circa 1 oră. Când sunt gata se pune pe deasupra smântâna.

11. Sarmale din foi de sfeclă și orez (de post)

sarmale de post in foi de sfecla

Sarmale de post cu orez în foi de sfeclă

Ingrediente sarmale din foi de sfeclă și orez

– 6 frunze de sfeclă (partea verde) și 2 tulpini albe

– 6 linguri de orez deja fiert

– 1 linguriță de ceapă tocată mărunt

– 1/2 morcov

– 1 lingură de pătrunjel verde tocat

– 125 gr mozzarella

– pesmet (facultativ)

– 1 lingura de ulei

– sare

– suc de roșii

Mod de preparare sarmale din foi de sfeclă și orez

Curățați și spălați frunzele de sfeclă. Opăriți frunzele (partea verde și apoi le lăsați să se răcească întinse pe un șervet de bucătărie din bumbac sau in).

Înăbușiți în ulei tulpinile de sfeclă tăiate mărunt cu ceapa și morcovul (ras pe răzătoarea mică)

Amestecați totul cu orezul deja fiert și lăsați 1 minut sau câteva secunde pe foc ca orezul să prindă gust.

Într-un castron puneți orezul cu zarzavatul, pătrunjelul verde tocat și mozzarella tăiată cubulețe mici și amestecați (dacă rezultă prea lichid adăugați și pesmet care o să absoarbă lichidul).

Sărați și umpleți fiecare frunză de sfeclă opărită și răcită cu acesta umplutură.

Înfășurați ca pe sarmale și așezați fiecare sarma într-o tavă, dacă nu știți să înfășurați sarmale atunci faceti câte un rulou pe care îl prindeți cu o scobitoare. Coaceți 10 minute la 180°C în sos de roșii.