3 surprize la Amsterdam

Apropo.ro / 11.12.2001, 13:23
3 surprize la Amsterdam
Amsterdam este "voor elck wat wils" – cate ceva pentru fiecare. Casele din secolul al 17-lea, canalele strajuite de pomi, strazile labirintice, precum si bogatia artei ii uimeste pana si pe cei mai sceptici calatori. Dar Amsterdamul iti ofera mai mult decat o arhitectura uimitoare si un


Amsterdam este „voor elck wat wils” – cate ceva pentru fiecare. Casele din secolul al 17-lea, canalele strajuite de pomi, strazile labirintice, precum si bogatia artei ii uimeste pana si pe cei mai sceptici calatori.

Dar Amsterdamul iti ofera mai mult decat o arhitectura uimitoare si un farmec european. In spatele fatadelor sunt o gramada de surprize. Trebuie doar sa stii unde sa le cauti.

Podul celor 15 poduri
Fie ca mergi pe jos, cu barca sau cu bicicleta, podurile din Amsterdam sunt o parte inevitabila a peisajului. Orasul are 1281 de poduri: poduri arcuite, poduri mobile, poduri care se ridica, poduri de lemn sau de metal. Fiecare dintre ele are personalitatea sa distincta. Si, totusi, unul dintre ele iti ofera o surpriza placuta: vederea a nu mai putin de 15 poduri.

Acest pod special este situat la intretaierea canalelor Reguliersgracht si Herengracht. Daca stai cu spatele spre Thorbeckeplein vei vedea sase poduri in forma de arc la rand. Daca te intorci la stanga, vei vedea alte sase aparand spre Herengracht. Uita-te la dreapta si vezi alte doua. Si unde este cel de-al cincisprezecelea pod? Stai pe el!

Domnul din pod
La sfarsitul secolului al 17-lea, casa unui comerciant din inima cartierului Luminilor Rosii din Amsterdam (Rosse Burt) ascundea un secret. In spatele fatadei inofensive cu frontoane, o biserica romano-catolica in stil baroc, cu orga si cu 100 de locuri pentru vizitatori ocupa mansardele a trei case apropiate.

Acest subtrefugiu era necesar pentru ca Olanda nu a fost intotdeauna paradisul tolerantei care este astazi. In timpul secolului al 17-lea, o „epoca de aur” cand Amsterdamul era cel mai bogat oras din lume, catolicismul era oficial interzis, iar olandezii catolici erau obligati sa se ascunda in biserici clandestine. Ultima biserica secreta, cunoscuta acum sub numele de Muzeul Amstelkring, a servit ca parohie pana in 1887. In interiorul bisericii din pod s-au schimbat putine lucruri si daca vizitezi casa te simti ca si cum te-ai strecura intr-una din panzele lui Vermeer.

De Silveren Spiegel
Nu prea pare credibil ca restaurantul stilat care ocupa doua case alaturate, construite inca din anul 1614, ar putea fi un muzeu. Faimoasa Casa Anne Frank comemoreaza pe cei ce au rezistat in fata nazistilor si si-au riscat viata pentru a lupta impotriva deportarii evreilor. In timpul celui de-al II-lea razboi mondial, in timp ce ofiterii SS mancau si beau la parterul cladirii, cateva familii de evrei erau ascunse in podul cladirii de catre managerul austriac al restaurantului.

O usita te conduce catre locul unde au stat ascusi cei 11 membrii ai familiei De Hondt. Daca dupa astfel de povesti iti mai arde sa mananci, poti incerca un meniu traditional olandez din fructe de mare si peste proaspat, cu o specialitate olandeza de miel. Acest meniu delicios este servit in Sala Oglinzilor de Argint (De Silveren Spiegel).

Cu feribotul pe raul Ij
Pentru a arunca o privire asupra vietii din Amsterdam, poti lua feribotul peste raul Ij din spatele Garii Centrale si pana in nordul Amsterdamului. Inghesuit intre localnici si cei care merg cu bicicleta, pasagerii pot observa un aspect unic al vietii din Amsterdam: oamenii care traiesc in barci.

In timp ce feribotul aluneca de-a lungul tarmului, pasagerii vor vedea gradinile ascunse la bordul acestor barci. In 1950, datorita faptului ca nu erau foarte multe locuinte disponibile, alternativa a fost improvizarea unor locuinte in barci.

Mirel Mircea