4.780 de titluri de carte înscrise la Programul de achiziții al MCC

Apropo.ro / 21.08.2007, 11:28
4.780 de titluri de carte înscrise la Programul de achiziții al MCC
Aproximativ 4.780 de titluri de carte au fost înscrise de 111 edituri la ediția din acest an a Programului național de achiziție de carte și abonamente la publicații culturale pentru bibliotecile publice, pentru care Ministerul Culturii și Cultelor va aloca o

Aproximativ 4.780 de titluri de carte au fost înscrise de 111 edituri la ediția din acest an a Programului național de achiziție de carte și abonamente la publicații culturale pentru bibliotecile publice, pentru care Ministerul Culturii și Cultelor va aloca o sumă de un milion de lei.

MCC a demarat, în luna iunie, Programul Național de Achiziție de Carte și Abonamente la Publicațiile Culturale pentru Bibliotecile Publice, pentru care va aloca o sumă similară cu cea din 2006. La program s-au înscris 111 edituri, cu 4798 de titluri, potrivit Ministerului. Titlurile achiziționate vor fi selectate de o comisie numită prin Ordin al ministrului Culturii și Cultelor, prima sesiune de ședințe a comisiei urmând să aibă loc între 20 și 22 august.

Printre titlurile aduse în atenția comisie se număra și volume ale unor autori consacrați: Andrei Pleșu – „Despre bucurie în est și vest”, „Angyalok”, Gabriel Liiceanu – „Despre ură”, Mircea Cărtărescu – „Gemenii”, „Mendebilul”, „Rem”, Nicolae Manolescu – „Andersen cel crud și alte teme”, „Arca lui Noe” și „Începuturile literaturii artistice. Prima poezie lirică”, Petre Țuțea – „Scrieri filosofice”, Alexandru Paleologu – „Ipoteze de lucru”, „Simțul practic”, „Spiritul și litera”, „Treptele lumii”, Octavian Paler – „Viața pe un peron”.

Au mai fost depuse spre achiziție titluri de: Dan C. Mihăilescu, Nora Iuga, Ștefan Agopian, Mircea Dinescu, Daniel Cristea-Enache, Robert Turcescu etc.

În acest an, domeniile prioritare de selecție pentru cărți sunt: lucrări de referință (dicționare, enciclopedii, lexicoane, atlase, ghiduri, sinteze, bibliografii generale), titluri reprezentative din literatura clasică și contemporană, română, universală precum și cele în limbile minorităților naționale, ediții critice, ediții definitive, lucrări reprezentative din științele socio-umane.

Criteriile de selecție a titlurilor de cărți sunt: valoarea și notorietatea autorului selectat, oportunitatea achiziționării respectivei lucrări/titlu, în raport cu necesarul bibliotecilor publice, evitarea suprapunerii de titluri între achiziția bibliotecilor publice și cea realizată de MCC, execuția tehnică și grafică a cărții.

Domeniul cultural va fi cel prioritar pentru reviste, însă prin excepție pot fi achiziționate și reviste din domeniul tehnico-științific. Criteriile de selecție pentru reviste: valoarea culturală și densitatea informațională a revistei, autoritatea profesională a colectivului redacțional, gradul de acoperire lingvistică și geografică al revistei, profilul și nivelul de adresabilitate al revistei, importanța istorică și semnificația culturală a revistei, asigurarea continuității colecțiilor în cadrul bibliotecilor publice.

Editorii din această organizație consideră că înființarea unui Centru Național al Cărții după modelul țărilor din Uniunea Europeană ar putea fi o soluție „la multe din problemele culturii scrise din România, deoarece ar gestiona mai eficient astfel de situații”.

Tags: