50 de tendinte in 2007

Apropo.ro / 04.01.2007, 09:29
50 de tendinte in 2007
Care sunt cele mai importante cinci tendinte pe cele mai dinamice 10 piete in primul an de dupa aderare Banci si asigurari Leul tare. Leul si-ar putea continua trendul de apreciere in raport cu euro, prognozele analistilor mergand pana la 3,25 lei



Care sunt cele mai importante cinci tendinte pe cele mai dinamice 10 piete in primul an de dupa aderare

Banci si asigurari
Leul tare. Leul si-ar putea continua trendul de apreciere in raport cu euro, prognozele analistilor mergand pana la 3,25 lei pentru un euro pentru sfarsitul anului 2007.

Concurenta mai mare. Vor fi activate investitiile facute de mari grupuri bancare – BNP Paribas, GE Money, KBC si Fortis – pe piata creditelor de consum, ipotecare si a leasingului.

Vin strainii. Piata asigurarilor ar putea fi invadata de cateva zeci de jucatori europeni, care vor putea vinde polite doar printr-o simpla notificare adresata Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.

Pensii private. Lansarea pensiilor private va fi un soc pentru industria asigurarilor. Companiile de administrare a fondurilor de pensii private , printre care vor fi in primul rand asiguratorii, vor investi milioane de euro in publicitate.

Integrari si fuziuni. La jumatatea anului va aparea un nou ocupant al locului patru pe piata bancara dupa active odata cu incheierea fuziunii dintre UniCredit Romania si HVB Tiriac, iar BCR se va integra in grupul Erste, ceea ce va duce la modernizarea serviciilor celei mai mari banci de pe piata.

Piata de capital
Verde la investitii. Fondurile de investitii care au ca tinta pietele din Uniunea Europeana au liber incepand de anul acesta la investitii in Romania, ceea ce, spera brokerii, va imprima actiunilor o tendinta ascendenta.

Aduc bani. Societatile de brokeraj de talie redusa vor incerca sa se consolideze prin majorari de capital sau fuziuni. Brokerii vor incepe sa ofere servicii de tranzactionare pe pietele externe, iar cei din UE vor putea tranzactiona direct la Bucuresti.

Titluri noi. Brokerii estimeaza dublarea nu-marului de listari fata de anul trecut, printre candidate fiind Erste Bank sau Fondul Proprietatea.

Liber la fonduri. Fondurile mutuale inregistrate in UE vor putea incepe sa isi vanda unitatile de fond in Romania fara nicio aprobare prealabila a autoritatilor locale.

Mai multi investitori. Numarul de investitori persoane fizice ar putea creste semnificativ datorita continuarii declinului dobanzilor si reducerii birocratiei de pe piata.

Energie
O piata libera. Liberalizarea integrala a pietelor de energie electrica si de gaze va fi finalizata pana la sfarsitul acestui an, ceea ce va da astfel dreptul oricarui consumator, inclusiv cei casnici, de a-si alege propriul furnizor si de a negocia pretul de achizitie.

Cernavoda II. Va intra pe piata energiei Unitatea II a Centralei nuclearelectrice de la Cernavoda. Listarea Transgaz. Posibila listare a Transgaz Medias la BVB, aflata in portofoliul statului, este de asteptat sa dea un impuls puternic pietei de capital, asa cum a facut-o Transelectrica.

Extinderi in regiune. Sunt de asteptat noi achizitii externe ale Petrom si Rompetrol pentru a-si intari pozitiile de jucatori regionali, precum si consolidarea pietei interne.

Termocentrale Iichise. Mai multe termocentrale vor fi inchise, pentru ca nu vor rezista competitiei crescande din partea producatorilor straini. 60% din productia de energie se bazeaza acum pe productia din termocentrale.

Imobiliare si constructii
Anul livrarilor. In acest an va fi livrat un numar important de locuinte, tinand cont ca spre sfarsitul lui 2006, circa 40.000 de unitati se aflau in stadiul de executare a finisajelor.

Scad profiturile. Profiturile dezvoltatorilor de birouri ar putea incepe sa scada din 2007, pe fondul cresterii concurentei si a cheltuielilor cu materialele de constructii si cu forta de munca, precum si al maturizarii pietei.

Hectare de mall-uri. Pana la sfarsitul anului urmeaza a fi finalizate cel putin zece mall-uri, stocul total de spatii comerciale urmand sa creasca cu circa 500.000 de metri patrati.

Constructori fericiti. Deficitul de forta de munca specializata in constructii se va accentua in acest an. Pentru stoparea acestui fenomen, specialistii din resurse umane considera necesara dublarea salariilor.

Urca cimentul. Piata cimentului va trece de 500 mil. euro, tinand cont de estimarile de crestere cu 15-20% in volum.

Auto
Investitii Dacia. Automobile Dacia va incepe in 2007 doua programe de investitii cu o valoare cumulata de peste 650 mil. euro, pentru realizarea unei fabrici de cutii de viteze si a centrului Renault Tehnologie Roumanie.

Importurile domina. Importurile de autovehicule vor creste in continuare intr-un ritm mai mare decat productia interna, estimandu-se ca piata de masini noi va inregistra o crestere de 10%.

Second hand cu euro III. Masinile second hand importate vor fi echipate in preponderenta cu motorizari euro III si euro IV in detrimentul masinilor cu o vechime mai mare de 8 ani, din cauza taxei pentru prima inmatriculare.

Lansarea Logan furgoneta. Piata autovehiculelor utilitare pick-up va creste in 2007 cu mai mult de 20%, in mare parte datorita lansarii noului model Logan furgoneta. In 2006 piata utilitarelor usoare a scazut cu circa 11%.

Dilema Daewoo. Fabrica de la Craiova ar urma sa fie vanduta anul acesta, dar este inca neclar cat de hotarati vor fi pana la urma pretendentii de pana acum, Ford si General Motors.

IT&Telecom
Preluare. RCS&RDS si Telemobil ar putea fi cumparate de un operator telecom major. Febra achizitiilor va continua si pentru retelele de cartier, operatorii de cablu si companiile de servicii IT si dezvoltare soft.

Internetul-vedeta. Companiile vor cheltui mai mult pe publicitatea web si vor spori numarul serviciilor furnizate online. Companiile media traditionale si cele exclusiv online se vor bate pe audienta pe Internet.

Invie Moldova. Investitiile multinationalelor IT&C in centre de externalizare a serviciilor si de dezvoltare vor continua sustinut. Preturile si oferta de resurse umane vor determina o migratie spre Moldova.

Integrare. Operatorii de comunicatii isi vor intensifica batalia pe veniturile generate din serviciile multimedia si Internet si vor intra pe zone noi de business.

Extindere in regiune. Urmand exemplul companiilor ce au reusit sa se extinda regional (RCS&RDS, TotalSoft, Siveco), tot mai multi executivi vor realiza potentialul pietelor din regiune.

Farma
Bani destui. Fondurile alocate de Ministerul Sanatatii pentru achizitia de medicamente vor creste cu 40% in 2007.

Ritm mai redus. Piata farmaceutica va creste in acest an cu circa 15% (in lei), comparativ cu 2006, adica un ritm de crestere mai redus cu 5% fata de cel consemnat anul trecut.

Preluari. Piata de distributie de medicamente se va consolida, un numar mai mic de jucatori vor avea o pondere mai mare din piata. Sunt asteptate preluari ale unor jucatori autohtoni.

Mai multe medicamente. Numarul de medicamente inregistrate in Romania va consemna o crestere semnificativa, datorita simplificarii procedurilor de inregistrare, ca urmare a aderarii la Uniunea Europeana.

Fara bariere. Ridicarea barierelor vamale va duce la cresterea competitivitatii pe piata autohtona, astfel incat importatorii vor avea o pondere din ce in ce mai importanta.

Retail
Restructurare. Vor fi restructurari masive in randul retailerilor de produse electrocasnice, care deja au inceput inchideri de magazine si reorientari dinspre produsele albe spre cele high-tech.

Dublare. Numarul hipermarketurilor se va dubla, ajungand la 64 de unitati la sfarsitul anului. Noile hipermarketuri vor avea suprafete de vanzare mai mici.

Hiper-putere. Hipermarketurile vor deveni principalul canal al comertului modern, dupa cota de piata estimata la 17% in 2007. El vor fi urmate indeaproape de supermarketuri, magazine cash& carry si magazine discounter.

450 de mari retaileri. Majoritatea lanturilor internationale de retail de pe piata au anuntat investitii majore si in acest an, urmand ca numarul de magazine din comertul modern sa ajunga la aproximativ 450 la sfarsitul anului.

In razboi cu importurile. Odata cu eliminarea taxelor vamale la produsele din UE, producatorii locali vor fi nevoiti sa-si intensifice actiunile de promovare pentru a-si pastra produsele pe rafturile marilor retaileri.

Bunuri de larg consum
Cresteri diferentiate. Produsele alimentare vor inregistra cea mai mare crestere in vanzarile FMCG din retail (17%), peste ritmul de crestere prognozat pentru vanzarile de produse nealimentare (10%) sau bauturi (15%), arata un studiu MEMRB.

Calitatea va prima. Cantitativ, vanzarile pe piata FMCG in canalul retail vor creste cu 6%, fata de 15% ca valoare.

Impact diferentiat. Cel mai mare impact al eliminarii taxelor vamale la importurile din UE se va resimti asupra produselor lactate si a unor categorii de bauturi alcoolice si dulciuri, precum whisky-ul si bomboanele de ciocolata.

Lapte strain. Vanzarile de produse lactate produse in strainatate se vor dubla, potrivit estimarilor Asociatiei Patronale din Industria Laptelui. Taxele vamale la importurile de lactate erau de pana la 45% anul trecut.

Atentie la promotii. Eliminarea taxelor vamale la produsele din UE nu se va reflecta in pretul la raft la toate categoriile de produse, ci va depinde in mare parte de politica producatorilor straini.

Resurse umane
Cresc salariile. Ritmul mediu de crestere a salariilor va fi de 9-10% in acest an. Salariul mediu net pe economie a fost in 2006 de aproximativ 240 de euro pe luna. Potrivit estimarilor Comisiei Nationale de Prognoza, acesta va ajunge la 266 de euro in acest an.

Unde e criza. Retailul, constructiile si IT&C-ul sunt si cele in care se vor face cele mai multe angajari si unde se va resimti cel mai puternic deficitul de oameni.

Call-center-ele se inmultesc. 2006 a fost anul exploziei angajarilor din outsourcing, companii ca Genpact, Oracle sau Accenture deruland ample campanii de recrutare. In 2007, deschiderea de noi call-centere va crea noi oportunitati.

Managerii, cautati. Pentru pozitiile deficitare si care sunt mai puternic afectate de migratia de personal (in general, pozitii de management) este de asteptat ca salariile sa creasca si cu pana la 50-70%.

Oamenii conteaza. Managementul talentelor va fi una dintre prioritatile angajatorilor, care isi vor rafina instrumentele de recrutare.


Ziarul Financiar

Tags: