6 sfaturi utile pentru a scrie un business email

De: Mihaela Enache / 04.10.2013, 11:00
6 sfaturi utile pentru a scrie un business email
Poți scrie e-mailuri de afaceri pentru mai multe scopuri. Indiferent dacă lucrezi într- corporație, ești profesor, lector, HR sau profesionist în marketing sau chiar medic, trebuie să poți scrie emailuri de afaceri prin care să comunici în scris într-un limbaj formal.

Într-un email de afaceri tonul, concizia, utilizarea termenilor specifici de gen sunt de primă importanță. Iată 6 sfaturi utile pentru a scrie un email de afaceri.

1. Fii precis

Când scrii un email de afaceri trebuie să fii conștient de faptul că scopul acestuia este unul formal și de a comunica un anumit mesaj. Nu se includ povestioarele, conversațiile informale sau schimbul de orice fel de informații cu caracter personal. Ai nevoie să păstrezi emailul scurt și la obiect, având în vedere că timpul este de mare valoare aici.

2. Întotdeauna precizează subiectul

Nu pune ca subiect „Bună” sau „Salut”. Ai nevoie să menționezi într-un singur rând scopul pentru care scrii acel email. În acest mod, persoana care citește emailul își va da seama dacă e nevoie să îl pună pe lista de priorități. Subiectul transmite, de asemenea, esența emailului într-un singur rând.

3. Folosește un limbaj formal

E necesar să utilizezi un limbaj formal când faci schimb de emailuri de afaceri. Fraze scurte precum: „Mulțumesc pentru emailul tău”, „Cu amabilitate”, „Până ne reauzim”, ar trebui să fie unele dintre cele mai importante fraze din repertoriul tău.

4. Aplică tonul potrivit pentru email

Tonul emailurilor de afaceri trebuie să fie încrezător, adecvat, politicos și sincer. Contează ce impresie lasă tonul emailului în mintea cititorului. Acesta nu ar trebui să fie nepoliticos sau prea politicos, ci formal și subiectiv.

5. Subliniază ideile

Ori de câte ori dorești să subliniezi o idee importantă, folosește construcția pasivă, scrie în propoziții simple și scurte, apoi elaborează ideea mai departe. Acesta lucru se va reflecta și în capacitatea de a-ți organiza ideile.

6. Evită să folosești limbaj sexist

Nu îți asuma roluri și responsabilități specifice de gen. Nu este necesar ca nivelul superior oficial să fie bărbat, poate fi vorba și de o femeie. Dacă nu știi genul cititorului, ai putea scrie „Stimate domn/doamnă” sau „În atenția celui interesat”.