7 lucruri îngrijorătoare despre cafeină

De: Carmen Ulian / 25.03.2015, 12:00
Drogul folosit cu regularitate în toate tările lumii este cafeina. Iată de ce spun specialiștii că ar trebui să ne îngrijorăm în privința ei.

1. Cafeina ne face să acționăm ca șoarecii de laborator – mulți dintre noi nici nu ne mai aimtim când a fost ziua aceea în care nu am băut deloc cafea. Suntem dependenți de ea, și o consumăm zilnic. Ne oferă impulsul necesar pentru a începe ziua în forță. Oare se poate și fără?

cafea

2. Cafeina din cafea și sucuri – sucurile cu cafeină au între 35 și 40 mg de cafeină la aproape 340 de grame. Chiar dacă bei cinci căni pe zi, tot consumi moderat cafeina față de un băutor de cafea, care este cu mult mai concentrată. Și cea mai slabă cafea tot are de două ori mai multă carfeină decât un suc. O cafea cumpărată de la restaurant are cafeină cât nouă căni de suc.

3. O cafea pe zi și atât – cercetările arată că majoritatea oamenilor care consumă regulat 100 mg de cafeină pe zi vor avea de suferit dacă se vor opri din băut, într-o zi. Chair dacă ești dependent de cafeină și consumi câteva sute de miligrame pe zi nu înseamnă sfârșitul. Majoritatea adulților consideră 300 – 400 mg de cafea pe zi ca fiind un consum moderat, însă acest lucru variază de la o persoană la alta. Fumătorii procesează cafeina mai rapid, astfel că ei simt nevoia să bea mai mult pentru a simți efectul acesteia.

bauturi energizante

4. Supradoza de cafeină poate crea probleme – prea multă înseamnă insomnii sau nesomn. Efecctul acfeinei asupra somnului diferă de la un om la altul. Unii beai imediat ce s-au trezit și continuă așa până seara și reușesc să doarmă ca un prunc. Alții, dacă beau cafeină după cină au șanse de a avea palpitații, insomnii, etc. Mulți americani au probleme cu anxietatea din cauza cafeinei.

5. Toleranța față de cafeină – Cafeina ajută la concentrare și crește acuitatea mentală, ajută în performanța sportivilor. Anumite persoane ajung să dezvolte o toleranță față de aceasta. Ceașca de cafea pe care o bei azi nu are același efect ca prima pe care ai băut-o în viața ta. Toleranța la cafeină este diferită de alte droguri. Alcoolicii, de exemplu, dacă renunță la băutură câțiva ani, apoi se reapucă, vor ajunge din nou să aibă aceleași probleme. Nu este neapărat valabil acest lucru și în cazul cafeinei. de fiecare dată când rei renunța la ea și te vei reapuca de băut vei simți un boom de energie la oricare primă băutură cu cafeină băută.

cea mai tare cafea

6. Cafeina naturală nu este mai bună decât cea sintetică – sunt aceleași chimicale la mijloc. Cea sintetică este mai ieftină și mai des folosită. Cea naturală nu are mai multe beneficii decât cealaltă.

7. Cafeina și etichetarea – FDA nu a emis o lege prin care să oblige companiile să eticheteze cafeina dintr-un produs. Acei producători o fac voluntar și o aruncă undeva în lista de ingrediente. Un lucru bun la băuturile cafeinizate este acela că poți identifica cantitatea de cafeină conținută. Legea s-ar putea schimba în curând, în urma consumului crescut de băuturi cu cafeină. Astfel consumatorul va știi cu exactitate ce cantitate de cafeină bea.

Printre produsele cu cea mai mare cantitate de cafeină conținută se numără băuturile nergizante, ceaiurile îmbuteliate, etc. Acestea mai conțin și alte produse care pot modifica efectele cafeinei, în mod negativ, astfel că la fel este și impactul asupra organismului. Nu puține sunt cazurile de deces în urma consumului exagerat de astfel de băuturi.