8 rețete pentru înghețată

De: Gabriela Voicu / 08.05.2013, 17:12
E vară, deci mâncăm înghețată! Cu felurite culori și arome, înghețata este fără îndoială cel mai bun desert al verii

E vară, deci mâncăm înghețată! Cu felurite culori și arome, înghețata este fără îndoială cel mai bun desert al verii, iar noi vă propunem 8 rețete pentru înghețată delicioasă și ușor de preparat!

1. Înghețată cu pepene galben (3 porții)

Ingrediente

– 1 pepene galben
– 200 ml frișcă lichidă
– 2 linguri zahăr pudră
– zeamă lămâie

Preparare

Curățam pepenele de semințe și coajă, îl tăiem în bucățele mici și-l pasăm cu furculița sau în blender. Mixăm frișca, apoi punem compoziția de pepene, în care am adăugat zahărul și zeama de lămâie, omogenizăm compoziția și dăm la congelator într-o caserolă pentru câteva ore.

2. Înghețată de iaurt cu ceai verde și cranț de susan (8 porții)

Ingrediente

– 1kg de iaurt grecesc

– 200g de zahăr

– 2 linguri pudră de ceai verde matcha

PENTRU CRANȚ

– 200g de zahăr

– 4 linguri semințe de susan prăjite

Preparare

1. Amestecă bine iaurtul cu zahărul și cu pudra de matcha, până când se dizolvă zahărul. Acoperă cu folie alimentară și dă la rece 1 oră. Apoi, toarnă compoziția în mașina pentru înghețată și urmează instrucțiunile acesteia. Transferă într-un recipient și dă la congelator 4-5 ore, până se întărește. Dacă nu ai mașină pentru înghețată, dă compoziția la congelator și amestecă în ea la fiecare 20 de minute pentru a evita formarea acelor de gheață.

2. Pentru cranț, tapetează o tavă cu hârtie de copt. Topește zahărul într-o crăticioară, fără să amesteci, și lasă-l să bolborosească 5 minute, până devine auriu. Adaugă semințele de susan și amestecă timp de câteva secunde. Toarnă compoziția în tava pregătită și întinde cât de bine poți pentru a obține un strat foarte subțire. După ce se întărește, rupe cranțul în bucăți. Până aici poți să faci cu 1 săptămână înainte și să îl păstrezi într-un recipient etanș.

3. Scoate înghețata din congelator cu 1 oră înainte de servire. Servește-o în boluri mici cu cranțul de susan.

3. Înghețată cu unt și coniac (1 porție)

Ingrediente

– 140 g de unt

– 100 ml de coniac

– 300 ml de lapte

– 2 gălbenușuri mari

– 175 g zahăr brun

– 150 ml de smântână pentru frișcă

Preparare

1. Încinge untul într-o crăticioară până devine ușor maroniu și ia-l imediat de pe foc, altfel va continua să se rumenească. Adaugă coniacul.

2. Încălzește laptele într-o cratiță, dar nu îl aduce la punctul de fierbere. Bate gălbenușurile și zahărul într-un bol până capătă o culoare pală. Toarnă-le peste laptele cald, amestecând continuu și pune crăticioara la foc mic. Lasă 3-4 minute, mixând mereu cu o lingură de lemn, până când crema se îngroașă. Las-o să se răcească.

3. Bate smântâna până obții vârfuri moi. Înglobează compoziția de unt și crema. Pune totul în mașina de făcut înghețată până este gata, apoi păstreaz-o în congelator până la 2 luni.

4. Înghețată de mango și fructul pasiunii (4 porții)

Ingrediente

– 1 litru smoothie de mango și fructul pasiunii

– 4 fructe ale pasiunii, tăiate pe jumătate

– 1 mango, curățat, fără sâmbure și feliat

Preparare

1. Se toarnă smoothie într-un recipient, cum ar fi o formă de chec, și se congelează peste noapte sau până când devine solid. Se scoate din congelator și se lasă să se înmoaie 10-15 minute. Se scot semințele de la fructele pasiunii și se lasă deoparte.

2. Se scot bile de smoothie înghețat cu ajutorul unei linguri speciale de înghețată sau a unei linguri obișnuite și se pun în fiecare jumătate de fructul pasiunii. Se servește cu feliile de mango și cu semințele de la fructul pasiunii.

5. Înghețată cu zmeură și nucă de cocos (8 porții)

Ingrediente

– 150 g de zmeură

– 4 linguri de zahăr pudră

– 450 g de iaurt gras

– 1 lngură nucă de cocos rasă

Preparare

Se pasează cu ajutorul robotului de bucătărie 150 g de zmeură, cu 4 linguri de zahăr pudră. Se dau printr-o sită, pentru înlăturarea semințelor. Se răstoarnă într-un bol 225 g de iaurt amestecat cu lingură de nucă de cocos și se adaugă 2 linguri de piure, astfel încât compoziția să capete o tentă roz. Se răstoarnă în formele de înghețată, se adaugă restul de piure de zmeură, apoi încă 225 g de iaurt. Se înf ige câte un băț în fiecare formă și se dau la congelator până când compoziția este întărită complet.

6. Înghețată de cireșe (6 porții)

Ingrediente

– 500 de grame cireșe fără sâmburi

– 800 ml smântână dulce

– 4 gălbenușuri de ou

– 350 grame de zahăr

Preparare

Amestecați gălbenușurile cu zahărul și smânâna dulce într-o cratiță. Încălziți amestecul la foc mic, amestecând continuu până când totul se leagă într-o cremă de o consistență catifelată. Atenție să nu dea în fiert amestecul, ouăle trebuie doar să se lege, nu să fiarbă.

Până se răcește crema curățați cireșele și scoateți-le sâmburii. Pasați/tocați cireșele într-un mixer sau blender.

După ce crema s-a răcit, turnați-o peste cireșe în blender și amestecați-le până se transformă într-o spumă. În funcție de metoda aleasă, rețeta va continua diferit. Indiferent de metodă, din această etapă scopul este același: de a aera înghețata și dea preveni formarea cristalelor de gheață mari.

Mașina de înghețată. Puneți mașina în funcțiune și turnați treptat spuma de fructe cu smântână dulce. Amestecați-o până când se transformă într-o cremă înghețată. Transferați înghețata într-un vas cu capac (de preferință unul de plastic) și introduceți-o la congelator minim o oră înainte de a o servi.

„Baia de gheață”. Folosiți două vase, unul în care turnați gheață spartă și puțină sare, în care introduceți al doilea vas, cel în care veți face înghețata. Turnați spuma de fructe cu smântână în vasul de sus și amestecați ușor cu ajutorul unui tel (insistând pe marginea vasului) până când se se formează o cremă înghețată. Introduceți înghețata la congelator minim 2 ore înainte de servire.

Înghețața „de casă”. Cea mai simplă metodă pentru formarea înghețatei este turnarea spumei de fructe cu smântână dulce într-un vas pentru congelator. Pentru ca înghețata să fie cremoasă și fără cristale de gheață mari va trebui însă să o scoateți și amestecați de câteva ori, prima dată după 1 oră după ce ați introdus-o în congelator. Cu aceasta metodă va trebui să păstrați înghețata în congelator minim 4 ore înainte de servire.

Înghețata preparată astfel (indiferent de metoda aleasă) se servește decorată cu cireșe, frișcă și/sau siropuri.

7. Înghețată cu mure

Ingrediente

– 200 g mure

– 75 g zmeură

– frișcă (tub) – pentru ornare

Pentru înghețata de vanilie

– 500 ml lapte

– 2 lingurite esență de vanilie

– 6 gălbenușuri

– 150 g zahăr tos

– 250 ml frișcă lichidă

Preparare

1. Într-o cratiță se încălzește laptele amestecat cu esența de vanilie. Separat, într-un castron, se bat gălbenușurile cu zahărul până se obține o compoziție cremoasă. Se încorporează laptele, se pune pe foc și se amestecă compoziția până se îngroașă usor, fără să fiarbă. Crema se ia de pe foc și se toarnă într-un vas rece, apoi se acoperă cu hârtie pergament, pentru a nu prinde pojghiță. Se lasă să se răcească și se dă la congelator 2 ore. Între timp se bate frișca.

2. Crema răcită și înghețata se mixează pentru a se sparge cristalele de gheață, apoi se adaugă frișca. Se amestecă ușor, se acoperă cu un capac și se pune în congelator alte 3 ore.

3. Murele și zmeura se pasează cu blenderul pentru a se face spumă. Compoziția se pune în cupe, apoi se adaugă înghețata și murele. La final se ornează cu frișcă.

8. Înghețată cu fructe de pădure (4 porții)

Ingrediente

– 500 grame fructe de pădure congelate

– 150 grame de afine proaspete

– 3-4 linguri de miere de albine

– 500 grame de iaurt simplu

– câteva frunze proaspete de mentă.

Preparare

Așază pe fundul cupelor de înghețată afinele proaspete. Mixează în robotul de bucătărie iaurtul, menta, mierea de albine, după care adaugă și fructele congelate. Pune înghețata peste afinele proaspete deja aranjate în cupe.