9 branduri celebre și poveștile lor

De: Marian Andrei / 17.06.2013, 15:45
Suntem înconjurați de branduri pe care le purtăm, consumăm sau pur și simplu încercam să le evităm, însă știți povestea din spatele lor?

Dacă Jumbo sau Lane Bryant nu prea sunt branduri cunoscute la noi, nu același lucru se poate spune despre Levi Strauss, Guiness, Uzi sau McDonalds. Astăzi vă prezentăm pe scurt povestea câtorva branduri renumite în toată lumea.

1. Levi Strauss – blugii Levi”s

Levi Strauss

Fiecare om de afaceri știe că la începutul goanei după aur din San Francisco, pe lângă căutarea aurului, puteai face bani „frumoși” și prin comercializarea accesoriilor necesare căutătorilor de aur.

Acest lucru l-a dovedit Levi Strauss, care a creat primii pantaloni pentru munca grea din pânză de doc, iar mai târziu a schimbat-o cu denimul, pentru a ascunde murdăria de pe aceștia (truc care merge și astăzi).

2. Jumbo – primul elefant de circ

Jumbo - primul elefant de circ

A fost odată un elefant, care era atât de mare încât a fost numit „Jumbo”… Însă povestea nu este chiar conformă cu realitatea. Într-adevăr, în 1860 s-a născut un elefant african care a fost botezat Jumbo, numele derivând din cuvintele „șef” (jumbe) și „salut” provenite din limba Swahili.

El a devenit primul animal de circ internațional, iar lumea întreagă l-a cunoscut și l-a iubit în drumurile sale prin grădinile zoologice și circurile Lumii Occidentale.

Chiar dacă a murit lovit de un tren, el încă trăiește prin multitudinea legendelor dar și documentarelor care îl au drept subiect. Chiar și oamenii de afaceri profită de legendă, dovadă fiind creveții pe băț Jumbo.

3. Lane Bryant – creatoarea primelor haine pentru gravide și persoane supraponderale.

Lane Bryant - creatoarea primelor haine pentru gravide

Înainte ca Lena Bryant să își primească, în 1904, numele scris greșit pe un formular de cerere bancar, doamnele grase și gravidele nu au fost niciodată în trendul hainelor din magazine. Femeile gravide erau nevoite să stea acasă și să-și ascundă „rușinea”, iar doamnele grase rămâneau în caravanele țigănești de la circ.

Lena a schimbat toate aceste stereotipuri. Orfană, apoi rapid văduvă, modul prin care ea și-a sprijinit fiul a fost croitoria, mai precis crearea de rochii. Atunci când o clientă a întrebat-o de o rochie discretă pentru a i se potrivi sarcinii ei, Lena a proiectat prima rochie de gravidă care a fost vreodată comercializată.

Astfel și-a centralizat atenția spre un alt gen de consumatori de care nimeni nu se atingea: femeile însărcinate și persoanele supraponderale.

4. Hans Asperger – autism

Hans Asperger - autism

Ca și copil, la începutul anului 1910, austriacul Hans Asperger iubea poezia. Îi plăcea să-i citeze pe colegii săi, care îl credeau un ciudat. El a promovat acea percepție în tendința de a cita din propria persoana, referindu-se la el însuși prin persoana a treia. Multe școli l-au ignorat, însă, în cele din urmă a devenit membru al comunității medicale de pediatrie. El a prezentat simptome ale sindromului Asperger, încă de la începutul carierei sale, în 1944, când a observat un grup de copii cu o inteligență normală, care „nu aveau abilitati de comunicare non-verbale, nu reușeau să creeze empatie cu colegii lor, și erau ciudați din punct de vedere psihic”.

Din păcate pentru el, dar din fericire pentru bolnavi, autismul a ajuns în centrul atenției după ce Hans Asperger a murit, în anul 1980. Drept recunoaștere pentru pionieratul în această cercetare, starea pe care el a obervat-o a primit numele său – Sindromul Asperger.

5. Uziel Gal – prima mitralieră Uzi

Uziel Gal

Născut în Germania înainte de al doilea război mondial, evreul Gal a fost nevoit să-și părăsească țara natală, plecând în Palestina.

Înrolat în armata israeliană, el a proiectat prima mitraliera Uzi, una dintre cele mai performante arme la nivel mondial. Dovada: a fost exportată în peste 90 de țări, folosită în cel puțin 12 războaie, și a fost cel mai bine vandut pistol-mitralieră până în anii 1980.

6. Typhoid Mary – febra tifoidă

Typhoid Mary - febra tifoidă

Pentru a-și asigura traiul, Mary Mallon lucra ca bucătăreasă pentru mai multe familii din New York. Foarte ciudat, persoanele pentru care gătea, se îmbolnăveau de febră tifoidă, iar uneori chiar și mureau.

A fost nevoită să-și schimbe de multe ori locul de muncă, din cauza acuzelor că ea ar fi cea care „aducea” boala în familiile pentru care lucra.

În cele din urmă, autoritățile s-au sesizat și, urmărind șirul lung de victime și suferinzi de dereglări stomacale, febră și diareee, au ajuns la Mary, care s-a dovedit a fi un purtător asimptomatic al virusului, drept pentru care au izolat-o forțat.

Mary a fost eliberată după trei ani și a continuat să infecteze New York-ul timp de cinci ani, cauzând boli grave și decese. În cele din urmă a fost prinsă din nou și a fost trimisă în carantină pe o insulă instituțională pentru tot restul vieții ei.

7. Arthur Guinness – berea Guinness

Arthur Guinness

Guinness Brewery a fost în centrul atenției din momentul în care Arthur Guinness a pus mâna pe o fabrică de bere scoasă din uz din Dublin în 1759. Este în centrul atenției și azi, pentru calitatea excepțională a berii pe care o produce și va fi, probabil, și mult timp de acum înainte datorită contractului de închiriere semnat pe… 9000 de ani.

Arthur a vrut acea fabrică de bere, în special, pentru că aceasta a inclus drepturile la apa de lângă canalul din apropiere, care îi permitea să transporte cu ușurință butoaiele sale.

Legenda spune că Guinness era atât de atașat de fabrica sa, încât a atacat cu târnăcopul un polițist care a vrut să-i îngrădească drepturile. Nu se știe dacă vitejia sa a fost determinată de consumul celebrei beri, însă cert este că a câștigat.

8. Frații McDonald”s

Frații McDonald''s

Chiar dacă vă gândiți la Mac și Dick McDonald ca la „părinții” epidemiei de obezitate din America, stilul lor este totuși de admirat.

Restaurantele de la începutul anilor 1940 nu erau mult deosebite de cele de azi: totul era simplificat, de la spatulele special concepute pentru masă, dozatoarele de ketchup construite pentru a stoarce o cantitate uniformă de sos pe fiecare burger. Meniul lor era limitat și nu aveau chelneri, dar se mișcau chiar rapid, având un succes imens.

Atât de mare a fost reușita lor încât partenerul de afaceri, Ray Kroc, le-a cumpărat afacerea în 1961 pentru suma exorbitantă de 2,7 milioane de dolari. Kroc a fost de acord să le dea 1% din câștiguri în fiecare an pentru drepturile de autor, dar nu le-a promis în scris. Dacă ar fi fost în scris, McDonalds și moștenitorii lor ar fi primit în jur de 200 de milioane de dolari pe an până în prezent.

9. Jean Nicot – tutunul (nicotina)

Jean Nicot

Dacă tot vorbim de oameni pe care să aruncăm vina pentru relele pe care le-au promovat, să nu-l uităm pe ambasadorul francez Jean Nicot.

În perioada în care era în Spania pentru aranjarea căsătoriei unei prințese de șase ani cu un rege în vârstă de cinci ani, el a descoperit sublimul efect al plantei de tutun.

Obiceiul de a priza tutun (pe vremea aceea tutunul era uscat, transformat în praf și prizat pe nas) a prins repede la curtea franceză, înclusiv la Caterina de Medici, regina mamă, astfel că Nicot a devenit în scurt timp o celebritate.

„Meritul” său în importarea tutunului în Europa a fost recunoscut și de chimiști, care au denumit substanța activă din tutun nicotină.

Cu toate că unele dintre poveștile din spatele acestor branduri ne fac să fugim cât ne țin picioarele, totuși e de admirat curajul și perseverența acestora pentru un trai cât mai bun.

Autor: Camelia Zeveleanu