De ce avem țânțari?

Apropo.ro / 28.02.2015, 19:00
De ce avem țânțari?
Sunt considerați printre cei mai mari dușmani ai oamenilor, iar noi încercăm să aflăm motivul pentru care țânțarii există.

Țânțarii există pe pământ precum oricare alte vietăți. Oamenii nu vor țânțari prin apropiere, dar asta e treaba lor. Țânțari găsești peste tot în întreaga lume. Unele specii viețuiesc peste tot, altele doar în anumite regiuni. De exemplu, în SUA se găsesc peste 70 de specii de țânțari. Pentru că țânțarii sunt purtători de viruși, aceștia au fost aproape exterminați din anumite regiuni. Țânțarii vinovați de virusul febrei galbene au fost exterminați din multe regiuni tropicale.

Omul urăște țânțarii și din alte două motive. Țânțarii ciupesc. Când femela ciupește, injectează un lichid otrăvitor în sângele omului și se produc acele umflături dureroase. Al doilea motiv pentru care țânțarii sunt detestați este zumzăitul acestora. Zumzăitul țânțarilor este foarte important pentru că el este, practic, o chemare la împerechere. Masculii produc vibrații dând rapid din aripi, în timp ce femelele emană sunete ascuțite.

Pot fi țânțarii de ajutor oamenilor? Dintr-un singur punct de vedere. Unele specii de țânțari ne pot ajuta să scăpăm de altele mai dăunătoare. Unele specii de țânțari se hrănesc cu alte specii și, în general, se întâmpla ca în prima categorie să fie incluși țânțarii care nu ciupesc oameni, iar în a doua categorie cei care ciupesc. Astfel că unii țânțari, care nu ne ciupesc, ne scapă de alți țânțari care ne ciupesc.