Cozonac parfumat cu gutuie şi nucă, după reţeta unui MasterChef!

Apropo.ro / 24.12.2015, 08:00
Cozonac parfumat cu gutuie şi nucă, după reţeta unui MasterChef!
De Crăciun, cozonacii sunt ridicaţi la rang de vedetă! Petru Buiuca, câştigătorul primului sezon al show-ului culinar "MasterChef", ne oferă o reţetă inedită, specială pentru sărbătorile de iarnă, cozonac parfumat cu gutuie şi nucă. Poftă bună!
Ingrediente pentru o persoană (2-3 felii):
 
 
200 g Făină albă de grâu 650 
1 Ou
3 g Sare de mare 
60 ml Lapte proaspăt 3,2% 
12 g  Drojdie uscată
9.5 linguri Zahăr 
65 g Unt 65% 
50 g Gutui
10 ml Coniac 
7 g Scorţişoară măcinată
1 lingura Cacao
100 g Zahăr Cristal
35 g Unt 65% 
0.25 linguriţe Coajă de portocale
0.25 linguriţe Coajă de lămâie
0.5 linguriţe Esenţă de migdale
3 linguri Nucă măcinată
2 linguri Alune de pădure
3 buc Cuişoare
Glazură
75 ml Smântână pentru frişcă
5 buc Jumătăţi de nucă
 
 
Mod de preparare:
 
 
1. Caramelizăm 6 linguri de zahăr, cu care tapetăm fundul şi pereţii unei forme de cozonac.
 
2. Într-un castron cernem făină, punem oul, sarea şi coaja de lămâie şi de portocale şi esenţa de migdale.
 
3. Separat, dizolvăm drojdia în laptele uşor călduţ şi îndulcit cu 1,5 linguri de zahăr. Apoi, fără să lăsăm să dospească, o turnăm, încet şi câte puţin, peste făina amestecată în prealabil cu ouă şi arome. Frământăm puţin, cam 10 -15 minute, pe o suprafaţă uşor tapetată cu făină.
 
4. Întindem o foaie, cât mai dreptunghiulară, de aproximativ 1 cm grosime şi o ungem cu untul amestecat cu 3 linguri de zahăr.
 
5. Presărăm nucă şi alunele de pădure din belşug şi le presam uşor cu palma, pentru a adera la stratul de unt.
 
6. Apoi urmează să adăugăm gutuia peste mixul de nucă şi alune de pădure, astfel: dăm pe razătoare gutuia, cât mai mare, şi o prăjim într-o tigaie împreună cu scorţişoara şi cuişoarele. Când prinde culoare, scoatem cuişoarele, apoi adăugăm coniacul şi lăsăm pe foc mediu pentru a ieşi alcoolul din coniac. Dăm tigaia deoparte şi lăsăm gutuia un pic la scurs. Altfel îngreunează compoziţia foarte mult. 
 
7. Adăugăm peste aluatul cu mixul crocant. Apoi adăugăm şi cacao „în ploaie” peste toată compoziţia.
 
8. Rulăm aluatul ca pe o ruladă şi apoi îl punem în formă de cozonac. Înainte de a introduce cozonacul la cuptor îl crestăm deasupra cu un cuţit cam de 2-3 ori pe diagonală. Crestăturile trebuie să fie scurte, cam de ½ cm, tocmai pentru a crăpa frumos în timp ce e la cuptor. Coacem cozonacul timp de 35 – 40 de minute la 180 ° C. Imediat ce îl scoatem din cuptor, răsturnăm cozonacul, aşa fierbinte, pe un platou. Altfel, dacă este lăsat să se răcească, zahărul caramelizat se va întări şi nu va mai putea fi scos din formă.
 
9. Glazura de caramel se face simplu: topim la foc mic restul de  zahăr împreună restul de unt. Odată topit zahărul, amestecând încontinuu, adăugăm smântâna pentru frişcă. Mai ţinem pe foc cât mai mic încă 2-3 minute, pentru a se omogeniza compoziţia. Punem caramel peste cozonac şi decorăm cu jumătăţi de nuci.
 
 
 
 
 
Poftă bună! 
 
 
NB : Înmulţiţi cantităţile *2 pentru o tavă de cozonac mică şi *3 pentru tava de cozonac mai mare.