Adrian Nartea: “Incă din copilărie am fost asistent de bucătar”

De: Nicoleta Nicolae / 10.07.2012, 10:00
Adrian Nartea: “Incă din copilărie am fost asistent de bucătar”
Prezentatorul emisiunii “Vreau să divorţez”, de la Prima TV are un talent mai puţin obişnuit de a combina ingredientele. A învăţat să gătească de la bunica lui şi spune că urăşte mâncărurile prea sofisticate.

– Când ai gătit prima dată?

Prima oară am gătit de nevoie, pentru că rămăsesem singur acasă timp de mai multe zile. Aveam în frigider nişte ouă, şi le-am amestecat într-o mare omletă… Dar în rol de „asistent de bucătar” am fost încă din copilărie, când frământam aluatul de cozonac în covata de lemn, alături de bunica mea. Am fost atât de bun, încât am vărsat nuca pentru cozonac în aluatul de paine, pentru că bunica făcea şi pâine la vatră. Iţi închipui ce a ieşit!

– Deci bunica te-a învăţat să găteşti?

De la bunica mea, cum spuneam, dar şi de la ai mei părinţi. Amândoi sunt extraordinar de pricepuţi, iar eu nu am avut decât de „furat” ponturi şi sfaturi.

Adi Nartea

– Ai un ingredient anume pe care îl foloseşti la gătit?

Nu am unul special, dar am în schimb un talent ciudat, de a combina ingrediente care aparent sunt incompatibile, cel puţin în cultura culinară românească. De exemplu, friptura cu gem, shnitzel cu miere sau ciorbă cu fulgi de cereale şi multe altele.

– Ce nu-ţi place să mănânci?

Nu-mi plac mezelurile şi mâncărurile prea sofisticate, acele preparate la care, dacă te uiţi, nu îţi dai seama ce conţin, de unde s-a pornit şi unde s-a ajuns.

– Ce nu-ti lipseste niciodata din frigider?

Iaurtul şi vântul, în perioadele în care sunt foarte ocupat.

Reteta:

Supă crema de brocoli

Ingrediente:

1 legătura de brocolli, smântână de gătit, 1 ceapă, opţional: morcovi, ţelină tăiate cubuleţe mici.

Supa crema de brocoli

Mod de preparare
:

Se fierb brocoli suficient cât să se poate împunge uşor cu furculiţa, cu sare, la un loc cu o ceapă mare întreagă (poate fi şi tăiată dacă se doreşte integrată în cremă, întreagă este doar de aromă. Se îndepărtează apa, dar nu se aruncă, şi se scoate ceapa întreagă. Se pasează brocoli cu blenderul şi se adaugă apa în care a fiert şi smântână, până când se obţine fluiditatea dorită. Dacă se adaugă şi morcovi sau alte legume, acestea se taie cubuleţe mici şi se fierb în apa în care s-a fiert broccoli. Se poate adăuga şi usturoi. Se serveşte cu crutoane.

Nicoleta Nicolae