Albinosii din Tanzania, masacrati de dragul vrajitoriei

Apropo.ro / 23.07.2008, 17:30
O echipa BBC, a descoperit ca incepand cu luna martie a acestui an, in Tanzania au fost omorate 25 de persoane ce sufera de albinism.

O echipa de investigatie BBC, a descoperit ca incepand cu luna martie a acestui an, in Tanzania au fost omorate 25 de persoane ce sufera de albinism.

Albinismul este o afectiune ereditara rara, caracterizata printr-o depigmentare totala sau partiala a pielii si parului, fiind mai importanta la subiectii cu piele inchisa la culoare. Cei care sufera de aceasta afectiune trebuie sa evite radiatia solara deoarece la acestia riscul de a face cancer de piele este mai ridicat in raport cu cifra normala.

Daca pana mai ieri albinosii din zonele de pescuit si miniere ale Tanzaniei se ascundeau doar de soare, astazi se ascund pentru a supravietui.

Reporterul BBC, Karen Allen, declara ca masacrul in randul persoanelor ce sufera de albinism continua, in ciuda eforturilor sustinute ale Guvernului Tanzaniei de a stopa aceste crime.

Ultima victima este un copil de sapte luni, care a fost mutilat de dragul vrajitoriilor, deoarece in zona exista credinta ca fierturile facute de vrajitori din extremitati ale albinosilor pot aduce bogatie.

Harta TanzaniaCele mai multe crime au loc in zonele rurale cu profil piscicol si minier din regiunea Mwanza, de pe malul Lacului Victoria.

Presedintele Tanzaniei, Jakaya Kikwete, face presiuni asupra politiei deoarece doreste sa afle unde se ascund albinosii, pentru a-i proteja.

Aceasta nu este o misiune usoara, avand in vedere ca echipa de investigatie BBC a sugerat ca numerosi membri ai politiei sunt mituiti pentru "a inchide ochii" atunci cand sunt comise asasinatele.

"Cu cateva luni in urma, Nyerere Rutahiro, un barbat ce suferea de albinism, a fost ucis. Acesta statea la masa din curtea sa, cand un grup format din patru insi a venit peste el si l-a amenintat cu arestul. In timp ce sotia acestuia privea neputincioasa, barbatii s-au repezit cu cutite la mainile si picioarele lui Rutahiro .

"Vrem picioarele tale!", isi aminteste sotia acestuia, ca au strigat cei patru barbati.

Nyerere a fost cu siguranta transat pentru ca era albinos. Cadavrul acestuia a fost ingropat in ciment, pentru a fi protejat de profanatori, care de multe ori fura extremitati ale corpului, pentru ca mai tarziu sa le vanda celor ce se ocupa de vrajitorii.

Winifrida, sora celui omorat, se teme pentru viata ei. Este foarte clar ce se petrece in mintea acesteia : "Vor veni si dupa mine?"

Fiind disperata aceasta roaga guvernul sa o protejeze: "Va rog, spuneti guvernului sa ma duca de aici, nu indraznesc sa mai ies din casa de cand a fost omorat fratele meu"", au declarat cei de la BBC.

Politia din Dar es Salaam, este de parere ca aceste acte sunt "opera" gastilor organizate, arestand pana in prezent peste o suta de persoane implicate in asasinatele din zona.

Trista realitate este ca albinosii, sunt fortati sa fuga si sa se ascunda in centrele urbane ce le ofera mai multa siguranta.

AlbinismMajoritatea persoanelor ce sufera de aceasta afectiune spera ca Al-Shymaa Kway-Geer, prima deputata albinoasa, va lupta impotriva discriminarii si asasinatelor din regiune.

Aceasta nu numai ca militeaza impotriva crimelor ce au loc in comunitatea ei, dar doreste si tratamente pentru albinosi.

"Cand ieseam pe strada eram strigata zeru zeru ( termen folosit pentru a numi persoanele afectate de albinism). Eram urmarita, hartuita, dar acum sunt cineva, sunt respectata!", a declarat doamna Kway-Geer.

Ea spera ca va fi auzita, ca va fi luata de exemplu si ca restul societatii din Tanzania o va sprijini in lupta ei.

In Africa exista mai multi albinosi decat in oricare alta parte a lumii. Asociatia Albinosilor din Tanzania declara ca in ciuda faptului ca in acest moment sunt inregistrati doar 4000 de albinosi, in aceasta regiune traiesc aproximativ 173 000 de astfel de persoane.

CONCURS: Apropo.ro si Eventim te trimit la Peninsula!


 

Citeste si:

Pesteri cu interioare incredibile, in lume

Pesteri cu interioare incredibile, in lume

Pesterile si galeriile subterane se intalnesc in zone calcaroase si s-au format prin actiunea apei care prin infiltratii in timp, a dizolvat calcarul.

Blestem cu conotatie sexuala intr-un sit arheologic

Blestem cu conotatie sexuala intr-un sit arheologic

In timpul unor sapaturi efectuate intr-un sit datand din secolul al VII-lea, din Cipru, o echipa de arheologi francezi a descoperit un blestem cu conotatie sexuala.

Fantoma de la Cernobal

Fantoma de la Cernobal

Explozia de la Cernobil este cel mai mare dezastru nuclear din istoria omenirii. Radiatiile emise au fost de 400 de ori mai puternice decat cele de la Hiroshima. Repercur…

Jocul zilei

Clipul zilei

Sonny Blonda de la DEX – Ep 6 – Pastarnac
Elimina toti oponentii pe care-i intalnesti! Cuvinte cheie: blonda de la dex video pastirnac
Incearca cele mai tari jocuri online Vezi cele mai tari clipuri de azi
Incearca si jocurile marca Apropo Uploadeaza rapid clipul tau

 

Ti-au placut articolele si stirile noastre? Aboneaza-te la RSS, ca sa primesti instant noutatile care te intereseaza. (Detalii despre tehnologia RSS, Clienti RSS).

 

Comenteaza trimite pe ym printeaza