Alec Baldwin ar putea fi pus sub acuzare pentru uciderea accidentală a Halynei Hutchins

De: Ana Obretin / 28.10.2021, 09:58
Alec Baldwin ar putea fi pus sub acuzare pentru uciderea accidentală a Halynei Hutchins

Actorul Alec Baldwin ar putea avea probleme cu legea. Acuzațiile penale împotriva actorului, care a ucis din greșeală un director de imagine pe platourile de filmare ale unui western, săptămâna trecută, nu sunt excluse în acest moment, a declarat procurorul care anchetează cazul.

„El a fost cel care a tras cu arma”, a declarat procurorul din Santa Fe Mary Carmack-Altwies, la o conferință de presă care a avut loc miercuri. „Toate opțiunile sunt pe masă în această etapă” și „nimeni nu este exclus” cu privire la posibile procese, a spus ea. În acest caz, care a zguduit Statele Unite și mai ales Hollywood-ul, nu s-au făcut încă arestări. Anchetatorii încă încearcă să stabilească cine se face vinovat de moartea directorului de imagine Halyna Hutchins, împușcată pe platoul de filmare de Alec Baldwin, care mânuia o armă despre care se credea că ar fi fost încărcată cu gloanțe oarbe. Experții juridici intervievați de Agence France-Presse consideră că, teoretic, procuratura din Santa Fe poate urma două căi pentru a-l pune sub acuzare pe Alec Baldwin: ca actor care a apăsat trăgaciul în timpul unei repetiții pentru o scenă și ca producător al filmului „Rust”.

A fost o anumită neglijență pe platourile de filmare

Deși cazul este încă neclar, acești experți consideră că Alec Baldwin prezintă puține probabilități de a fi urmărit penal. Actorului i-a fost prezentată arma letală de către un asistent de regie, Dave Halls, care, potrivit mai multor martori, anunțase că arma este „rece”, ceea ce înseamnă că revolverul este gol și inofensiv.

„Se pare că a crezut în mod rezonabil că nu era o armă încărcată”, a declarat Gregory Keating, profesor de drept la Universitatea din California de Sud (USC).

Dave Halls a recunoscut că nu a verificat arma înmânată lui Alec Baldwin

Dave Halls a mărturisit că armurierul i-a arătat arma adusă pe platou după o pauză și a spus că își amintește că a văzut trei cartușe false pe țeavă. „Recunoaște că ar fi trebuit să le verifice pe toate, dar nu a făcut-o”, a scris un anchetator în raportul său. După perchezițiile efectuate pe platou au fost strânse 500 de cartușe, printre care pare să fie și muniție reală, ceea ce nu a fost confirmat încă prin teste criminalistice, a explicat șeriful din Santa Fe, Adan Mendoza. „Cred că a existat o anumită neglijență pe acest platou”, a spus el.

O acuzație de omucidere din culpă ar trebui să se sprijine pe faptul că actorul a acționat imprudent. Cu toate acestea, „Alec Baldwin nu pare să aibă o mare responsabilitate… Cu cât te îndepărtezi de persoana responsabilă cu pistolul, cu atât este mai puțin probabil”, a declarat Richard Kaplan, avocat din Los Angeles, scrie Le Point.

Alec Baldwin ar fi mai responsabil din poziția de producător?

Westernul „Rust” are în total 12 producători și producători executivi, Baldwin fiind unul dintre aceștia din urmă. La Hollywood, aceste titluri nu sunt foarte exacte, putând desemna pe șeful coordonator al unui film sau o persoană care s-a ocupat de finanțare la începutul proiectului. Rolul exact al lui Alec Baldwin în producție nu este cunoscut.

Familia Halynei Hutchins și regizorul Joel Souza, care a fost și el rănit în incident, ar putea să inițieze acțiuni civile pentru a obține despăgubiri. Plângerile ar viza compania de producție, pe Alec Baldwin, ceilalți producători și „pe oricine a intrat în contact cu arma direct sau indirect”, este de părere Bryan Sullivan, consilier juridic intervievat de AFP.

Producătorii ar putea fi dați în judecată în civil, pentru neglijență

„Mă aștept ca toată lumea să fie dată în judecată” în civil, a spus el. Alec Baldwin ar fi vizat în principal pentru averea și reputația sa, potrivit expertului. „Mă îndoiesc că asistentul de regie are o avere substanțială, așa că avocatul reclamanților ar dori cu siguranță să-l citeze pe Alec Baldwin pentru bani”, a spus Sullivan. Alți protagoniști ai dramei ar putea fi, de asemenea, citați într-un proces, inclusiv Dave Halls și armurierul de pe platou, Hannah Gutierrez-Reed. Armurierul este responsabil pentru armele folosite în diferitele filmări și trebuie să se asigure constant că acestea nu reprezintă un pericol pentru echipa de filmare și producție. Armele de foc trebuie să fie ținute închise atunci când nu sunt folosite. Totuși, site-ul de specialitate The Wrap susține, citând surse apropiate cazului, că unii membri ai echipei au folosit revolverul implicat pentru a trage cu muniție reală în cutiile de bere cu doar câteva ore înainte de accident. 

CITEȘTE ȘI Lansarea filmului ”Flint: Who Can You Trust?”, un documentar pe teme de mediu narat de Alec Baldwin, a fost amânată 

Incidentul Alec Baldwin: Apelurile pentru interzicerea armelor de foc pe platouri s-au înmulțit

Foto: Profimedia Images