Am de vanzare un munte de muschi

Apropo.ro / 28.04.2002, 18:03
Am de vanzare un munte de muschi
Impresioneaza doar la prima vedere. E inalt de doi metri si cantareste 120 de kilograme. Un bodyguard in carne si oase. Nu are nevoie de arma ca sa ofere securitate unei persoane. De doua ori pe saptamana se antreneaza la sacul de box si ii e suficient. A fost campion al Ungariei la box

Impresioneaza doar la prima vedere. E inalt de doi metri si cantareste 120 de kilograme. Un bodyguard in carne si oase. Nu are nevoie de arma ca sa ofere securitate unei persoane. De doua ori pe saptamana se antreneaza la sacul de box si ii e suficient. A fost campion al Ungariei la box thailandez si s-a intors in tara cu gandul de a porni o afacere cu risc maxim: sa lucreze ca bodyguard pe cont propriu.

Casca moale din imitatie de piele ii protejeaza ceafa, urechile si fruntea. Strange pumnii imensi, picioarele trepideaza, pe frunte apar stropii de transpiratie. Un pumn il clatina. Piciorul, bine plasat in coapsa omului din fata, restabileste scorul. Alti pumni, alte picioare ii ameninta echilibrul. „E tare rusu’!”.

Gandul ii e intrerupt de fluierul strident al arbitrului. Slava Domnului, s-a terminat meciul! E ultima competitie. Gata! Acum o sa se intoarca in tara.

Cui sa-ti vinzi forta de munca

Anul trecut, intr-o noapte, s-au intalnit intr-un bar din Budapesta cei cinci romani din lotul national de box thailandez al Ungariei. Zoltan era printre ei. Au hotarat ca e timpul sa se intoarca acasa, in tara. Dar nici unul n-avea de gand sa o ia de la munca de jos si sa-si numere banii de azi pe maine. „Sa lucrezi intr-o fabrica?! Cosmar!”, sareau parerile in aer.

Zoltan a pus punct unei cariere de sase ani de sport. A ramas cu cateva medalii in bagaje, cu cateva diplome si cu cea mai importanta avere: doi pumni de otel si o statura de gigant. Gandul in jurul caruia a inceput sa graviteze viata fostului sportiv era sa faca bani. Dar angajarea la o societate de paza si protectie ar fi insemnat un fiasco.

Conditii proaste, lucru cat incape si un salariu de 2-3 milioane de lei. Exclus. O sala de sport? Avea in fata exemplul unui alt fost sportiv. Paguboasa afacere sa fii antrenor; omul n-a castigat nici cat a investit. Exclus. I-a ramas varianta angajarii ca garda de corp „freelancer”.

Zi si noapte de paza

Patronul pe care l-a cunoscut era, dupa cum spune Zoltan, „un tip tare si full de bani”. Omul de afaceri i-a cerut sa-i fie garda de corp pe o perioada mai indelungata. Pentru asta, fostul sportiv a fost platit cu 10 dolari pe ora, plus mancare, cazare si masina la scara.

„Il insoteam in calatoriile de afaceri. Italia, Spania, Austria… Daca ne cazam la un hotel, patronul avea camera lui, eu pe-a mea. Si in casa lui din Oradea aveam camera mea”. Timp de cateva luni, Zoli nu a avut viata privata. Trebuia sa-l pazeasca zi-noapte pe patron. Dar s-a desprins la timp din afacere.

„Tipul se bagase in niste incurcaturi. N-am vrut sa ma traga dupa el”. Patronul era atat de „incurcat” incat a fost nevoit sa paraseasca Romania. Si-a pierdut urma pe undeva prin America. Dupa plecarea lui, a fost solicitat de firma de protectie si paza A&A din Budapesta. I se dadea un salariu de 150.000 de forinti, echivalentul a vreo 16 milioane de lei.

Lui Zoltan i s-a parut prea putin si a refuzat oferta, sperand ca va putea sa-si gaseasca de lucru in Romania si fara sa devina angajatul vreunei firme de bodyguarzi.

Fiecare firma cu teritoriul ei

Fostul sportiv cunoaste bine viata strazii si cum e sa traiesti pe strada. Incaierarile intre bande rivale, recuperarile de bani, taxele de protectie platite de localuri nu-i sunt straine. „Am urme de gloante, de cutit, de bate”, spune Zoltan, fara a se mandri insa cu trecutul lui. Cand s-a decis sa fie bodyguard, a cerut permisiunea de la cele mai tari firme de paza din oras. „Sunt trei. Le-am spus ce vreau sa fac. Si mi-au spus sa lucrez linistit, ca nu intru in concurenta cu ei. Nu vreau sa am probleme”.

In Bihor functioneaza noua societati de paza si protectie, avizate de Politia Bihor, si 11 filiale ale unor societati din alte judete. Cele mai puternice pe piata, cu cele mai multe si importante contracte, sunt Security International (Liberty), Protguard si Explorator.

Singura dorinta a lui Zoltan e sa nu mai aiba de-a face cu „chestii penale”. Oricat ar fi fost de ispititoare o oferta de „recuperare” ce i s-a facut, a refuzat-o. „Era vorba de un miliard si tipul mi-ar fi dat 50% din ce-as fi recuperat. I-am zis „. Altfel spus, Zoltan vrea o viata linistita. Departe de zbuciumul strazii.

Ori patron, ori angajat

Fostul sportiv s-a gandit la toate amanuntele. Prefera sa ofere securitate unei persoane, nu unei firme. Tariful pe ora este negociabil (oscileaza intre maxim 10 dolari si minim 200.000 de lei), iar persoana care-l angajeaza trebuie sa incheie un contract prin notariat. Actul va contine perioada pentru care este angajat, data la care este platit si cateva conditii: sa i se asigure transport si cazare in cazul deplasarilor in afara localitatii.

Problema e ca Legea 18/1996 privind paza obiectivelor, bunurilor si valorilor stipuleaza ca persoanele fizice pot angaja garda de corp numai pe baza de contract de prestari de servicii incheiat cu societatile specializate in paza.

In nici un articol din lege nu se regaseste ceea ce vrea sa faca Zoltan. Daca vrea sa lucreze ca garda de corp, n-are decat sa-si faca el propria firma de paza si protectie. Capitanul Radu Dulca din Politia Bihor spune ca nu e legal ca o persoana fizica sa-si angajeze un bodyguard care lucreaza pe cont propriu, chiar daca respectivul lucreaza cu contract si isi plateste impozitele.

„De obicei, cei care vor sa procedeze asa, sa lucreze pe cont propriu, sunt angajati in schema de personal pe alt post, de exemplu sofer”, spune Dulca.

Desi indispensabile pentru activitatea firmelor importante si a majoritatii VIP-urilor, serviciile de protectie si paza nu se bucura deloc de o faima prea buna in Romania. Pana acum vreo doi ani, criticile la adresa lor vizau mai ales modul de recrutare a personalului lor (din randul fostilor componenti ai aparatului represiv comunist ori din mediul interlop), precum si metodele lor de actiune, uneori de o brutalitate excesiva.

Incepand insa de anul trecut, Ministerul de Interne si Comisia parlamentara de control al SRI au adus in discutie si faptul ca unele firme de protectie si paza s-au transformat in structuri informative ilegale, executand actiuni de supraveghere a unor demnitari sau ofiteri, in vederea santajului, iar altele functioneaza ca structuri mafiote, actionand ca recuperatori sau pentru colectarea de taxe de protectie.

Prin urmare, la 18 aprilie a.c., Guvernul a aprobat proiectul Legii privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor, conform caruia activitatile de garda de corp se asigura numai de societatile specializate de paza si protectie care au primit licenta pentru acest scop, prin intemediul personalului special pregatit.

Proiectul de lege reglementeaza modul de avizare si licentiere a personalului care exercita atributii de paza si protectie, de proiectare si realizare a sistemelor de alarma impotriva efractiei sau de monitorizare a acestora, care va fi de resortul Inspectoratului General al Politiei. Noile reglementari precizeaza ca raspunderea pentru selectia, incadrarea, nivelul pregatirii, echiparea si dotarea personalului de paza si garda de corp revine angajatorului.

Guvernul a instituit prin proiectul de lege urmatoarele forme de paza: paza cu efective de jandarmi, paza cu gardieni publici, paza proprie, paza prin societatile specializate, paza transporturilor bunurilor si valorilor importante, a transporturilor cu caracter special, paza in mediul rural si paza de camp.

Sanctiunile aplicate pentru incalcarea legii variaza de la 500.000 – 10 milioane de lei amenzi contraventionale, la inchisoare de la 6 luni la 3 ani (pentru desfasurarea actiunilor de paza si protectie fara licenta de functionare) sau la inchisoare de la 1 la 5 ani pentru implicarea de catre conducatorii unitatilor cu paza proprie, ai corpurilor gardienilor publici, ai corpurilor specializate de paza sau a societatilor specializate a personalului acestora in actiuni de forta, executari silite, recuperari de debite, conflicte de munca ori de opunere la actiuni de restabilire a ordinii de drept de catre autoritatile publice competente.

Elena Marinescu, Bihoreanul

Tags: