Andreea Esca si-a lansat cartea

Apropo.ro / 15.04.2002, 11:08
Andreea Esca   si-a lansat cartea
"Buna seara, Romania. Buna seara, Bucuresti". Astfel a inceput primul jurnal informativ transmis de PRO TV in luna decembrie a anului 1995. Acestea au fost primele cuvinte spuse de Andreea Esca in eter si tot acestea reprezinta titlul cartii pe care una dintre cele mai populare


„Buna seara, Romania. Buna seara, Bucuresti”. Astfel a inceput primul jurnal informativ transmis de PRO TV in luna decembrie a anului 1995. Acestea au fost primele cuvinte spuse de Andreea Esca in eter si tot acestea reprezinta titlul cartii pe care una dintre cele mai populare personalitati din lumea televiziunii o lanseaza. Ideea a apartinut colegilor Andreei, care i-au sugerat sa adune toate povestirile ei intr-o carte, care sa dezvaluie tuturor experientele din viata sa profesionala.

Fiecare pagina a cartii este o intilnire cu Andreea Esca in calitate de jurnalist, dar si ca fiica, sotie si mama. Lumea televiziunii vazuta din culise, perioada comunista vazuta prin ochii Andreei, intilnirile cu oameni importanti ca Al Gore, Patricia Kaas, Mircea Dinescu, Ilie Nastase, Jane Fonda, Boris Becker, Nadia Comaneci, Ion Tiriac sau Julio Iglesias – toate vor fi dezvaluite in cartea stiristei Andreea Esca.
Despre Andreea Esca s-au scris poate mii de pagini pina acum si este greu sa-ti inchipui ca exista multe persoane in Romania care sa nu-i fi auzit niciodata vocea sau numele. Toata lumea o cunoaste si o recunoaste, ea este omul care a impus un stil unic in jurnalismul de televiziune romanesc. Insa putini sint cei care stiu cu adevarat cine este Andreea Esca, ce iubeste, ce gindeste, cum este ca mama, ca fiica sau ca sotie. „Buna seara, Romania. Buna seara, Bucuresti” este cartea prin care Andreea Esca isi spune povestea romanilor, celor care, de mai bine de 6 ani, o urmaresc seara de seara la PRO TV si tuturor celor care o privesc de 10 ani, de la inceputurile televiziunii SOTI.

– Cum ti-a venit ideea cartii?

Ideea o am de multa vreme, de cind am vazut ca lumea este foarte curioasa sa afle ce se intimpla cu adevarat in spatele camerelor de filmat. Am fost surprinsa sa observ ca oamenii care nu profeseaza jurnalismul isi doresc foarte mult sa afle cum te-ai simtit cind ai avut un invitat foarte important, cum s-a organizat si cum s-a derulat cu adevarat un eveniment ca mineriada, sau multe alte lucruri de dincolo de evenimentul in sine. Oamenii doresc sa afle mai multe despre culisele televiziunii si m-am gindit sa le raspund, spunindu-le povestea mea tuturor prin aceasta carte. Oricum, povesteam diverse intimplari in fiecare zi, iar acum am ocazia sa fac marturisiri tuturor telespectatorilor.

– Ce anume cuprinde?

Am incercat sa surprind in ea cele mai importante trairi ale mele din ultimii zece ani, cele mai importante evenimente jurnalistice prin care am trecut alaturi de colegii mei, povesti despre oamenii si ideile care mi-au marcat atit viata, cit si cariera. In carte vorbesc despre femeile din viata mea, adica bunica, mama si Alexia, despre cum vad eu familia ca institutie si felul in care ea s-a schimbat dupa revolutie. Am tinut neaparat sa scriu un capitol care se numeste „Banii”. In el sint zugravite ideile mele despre bani si mai ales cum au reusit ei sa schimbe oamenii si relatiile dintre ei. Nu am putut sa trec cu vederea drumul profesional pe care l-am parcurs cu tot ce a reprezentat el – teama, uneori rusine, alteori mindrie.

– In ce stil este scrisa cartea?

Pentru ca de 10 ani de zile lucrez la Stiri, stilul de scriitura este unul obiectiv, curatat de adjective. Am scris o carte simpla, reala, ca o marturisire, in care totul este natural. Nu se vrea o carte literara si nu asta am vrut sa fac: literatura. Este o incursiune in culisele televiziunii, o carte in care nu exista nici macar o picatura de fictiune. Este mai mult o discutie cu romanii curiosi sa afle ce se ascunde in spatele camerelor de filmat si ale chipului care prezinta stiri.

– Esti o persoana foarte ocupata. Cind ai avut timp sa scrii cartea?

In mare parte am scris noaptea. Veneam de la munca si, daca simteam ca pot, ma asezam la calculator si scriam pina dimineata. Am inceput sa scriu la ea anul trecut, in iunie, si am terminat-o acum o luna.

– Ce capitol din viata sau din cariera ta a fost cel mai usor sau placut de scris?

Cred ca pentru toata lumea perioada de pionierat in profesie este cea mai intensa. Am realizat cu surprindere ca din perioada SOTI mi-am amintit toate detaliile fara eforturi de memorie. A fost extraordinar sa retraiesc acea perioada, care a insemnat enorm pentru cariera mea si pentru formarea mea ca om. La fel de mare placere mi-a facut sa povestesc despre oamenii alaturi de care am muncit, am sperat si am trait momente de neuitat. Oameni ca Adrian Sirbu, Lucian Mindruta, Catalin Radu Tanase, mama, fiica sau sotul meu isi gasesc un loc important in carte.

Luni, la ora 12.00, la Libraria Diverta din complexul comercial Mall, Andreea si-a lansat cartea si a dezvaluit celor prezenti motivele care au determinat-o sa o scrie. Pe 23 aprilie, Andreea va face o mica lansare si la liceul pe care l-a terminat, „Gheorghe Lazar”, unde ii place sa revina in fiecare an.

Pe 3 mai, la ora 14.30, Andreea va fi la Carrefour pentru a oferi autografe tuturor celor care vor cumpara cartea. Pentru ca „Buna seara, Romania. Buna seara, Bucuresti” se adreseaza tuturor romanilor, Andreea isi va lansa cartea si in tara: pe 20-21 aprilie la Brasov, pe 27 aprilie la Iasi, iar pe 28 la Galati; pe 11 mai la Timisoara, pe 12 mai la Cluj, precum si la Constanta.

Livia Olteanu
Sursa: PRO TV Magazin

Tags: