Antonio Passarelli: Foarte mult umor, foarte multă distracţie şi puţină bucătărie…

De: Mioara Tronaru / 14.12.2013, 08:00
Antonio Passarelli: Foarte mult umor, foarte multă distracţie şi puţină bucătărie…
Din 14 decembrie 2013, TV Paprika îl aduce pe micile ecrane pe Antonio Passarelli în noua producţie locală: “Aventuri delicioase cu Antonio Passarelli”. Faimosul bucătar ne promite un ingredient pe cinste: distracţia!

– Vă uitaţi la TV Paprika? Ce emisiuni urmăriţi? De la ce chefi care au emisiuni pe TV Paprika aţi găsit ceva de învăţat?

Da, tot timpul. Urmăresc emisiunile mele, cele ale lui Jamie Oliver şi îmi plac foarte mult emisiunile în care se vorbeşte despre curiozităţile culinare din lume. De la toţi chefii pe care i-am cunoscut am învăţat câte ceva.

– Din 14 decembrie, o să aveţi propria dumneavoastră emisiune pe TV Paprika. La ce să ne aşteptăm?

Foarte mult umor, foarte multă distracţie şi puţină bucătărie… normal!

– Vă este frică de ceva în bucătărie?

Da, să greşesc preparatul pe care vreau să-l fac.

– Aveţi ritualuri când gătiţi?

Am câteva: să nu dau cuţitul din mână la niciun coleg; să am o farfurie plină cu linguriţe cu care să gust din preparatul gătit; nimeni să nu se atingă de accesoriile mele din bucătărie când gătesc.

– Dar superstiţii în bucătărie?

Dacă îmi cade din greşeală sare, o arunc în spate, peste umăr. Dacă scap sau vărs alcool din greşeală îmi frec lobul urechii.

– De la cine aţi învăţat să gătiţi?

De la foarte mulţi, dar dragostea pentru gătit mi-a fost dată de către bunica mea din partea tatălui, de mama mea şi de bucătarii pe care i-am cunoscut până la vârsta de 53 de ani.

– Cum a fost prima experienţă în bucătărie? Ce aţi gătit şi cum v-a ieşit?

Groaznică. Am gătit un grătar de vită în cuptor şi am afumat toată bucătăria. Cred că aveam cam 10 ani.

– Gătiţi cu plăcere, cu ”dragoste” sau sunteţi încrâncenat ca totul să iasă perfect?

Şi una şi alta. Mereu gătesc cu dragoste şi drag, dar sunt şi concentrat. Sunt autocritic, nu mă mulţumesc uşor.

– Credeţi în varianta că dacă găteşti cu plăcere iese mâncarea mai bună?

Bineînţeles. Nu cred, sunt convins şi susţin acest lucru. Dacă nu găteşti cu plăcere, mâncării îi lipseşte “sufletul”.

– Ce vă place cel mai mult să gătiţi?

Ceea ce nu mănânc: fructe de mare şi peşte.

– Noi iubim pastele şi pizza. Dumneavoastră ce vă place cel mai mult din bucătăria românească?

Fetele! Fetele gătite cum vrei tu. Ador şi ciolanul cu iahnie de fasole şi jumările gătite bine.

– Dacă sunteţi singur acasă şi nu aveţi nimic gătit şi vă este foame şi vreţi ceva rapid, ce faceţi?

Deschid frigiderul, iau o cutie de ton, una de fasole, mazăre, năut, porumb etc. şi iese o salată delicioasă. Mereu gătesc pentru altcineva, nu pentru mine.

– Se apropie sărbătorile de iarnă. Ne daţi câteva sfaturi pentru mesele festive?

Desigur :

 1. Să nu facem experimente nereuşite pe oaspeţii noştri.

 2. Să alegem o reţetă altfel, în loc de porc cu cartofi să facem porc cu mere.

 3. Să folosim produse autohtone: curcan, porc, pui.

 4. Să facem reţete care să nu pună la încercare răbdarea oaspeţilor. Este posibil ca musafirul să aibă un pistol!

– Ce vă doriţi de la 2014?

Nu ştiu dacă aveţi disponibil un spaţiu atât de lung dar, în aşteptarea listei, un strop de fericire din când în când şi profesional de doreşte Dumnezeu.

Mioara Tronaru

 

Reţeta Antonio:

Doradă cu cartofi, ciuperci şi ceapă caramelizată

Ingrediente:

1 doradă de 600 – 800 g; 2 cartofi mari, lunguieţi; 400 g ciuperci champignon mărunte, lăsate întregi; 4 cepe haşma; 1 praz; 2 căţei de usturoi; 1 legătură de tarhon; 1 legătură de pătrunjel; 300 ml vin alb; ulei de măsline; sare; piper negru măcinat; 2 ardei iuţi mici uscaţi

Preparare:

Se taie subţire prazul şi se pune în tigaie cu puţin ulei de măsline şi se lasă la foc mic. Imediat se adaugă usturoiul tăiat foarte subţire, apoi se stinge cu vin alb şi se adaugă pepperoncino (ardeii iuţi), un pic de pătrunjel şi două rămurele de tarhon. Când totul s-a înmuiat un pic se dă deoparte. Se trec prin tigaie şi ciupercile cu cartofii. Se taie ceapa pe lung şi se căleşte separat cu un pic de ulei de măsline, un strop de vin, sare şi piper. Ceapa se va servi ca şi garnitură. Într-un alt platou se pune puţin ulei de măsline, peştele umplut cu amestecul de praz, pătrunjel proaspăt şi o ramură de tarhon. Se adaugă vin, ulei sare şi piper. În jurul peştelui se pun ciupercile şi cartofii după ce au fost trecuţi prin tigaie şi se bagă cu totul la cuptorul preîncalzit (atât ceapa cât şi peştele se fac împreună) la 160 grade, timp de 30 de minute. Din când în când, atât peştele cât şi ceapa se stropesc cu sucul propriu.