„Asterix la Jocurile Olimpice”, un film de colectie

Apropo.ro / 24.01.2008, 18:46
Noul film din seria "Asterix si Obelix", in regia lui Thomas Langmann, iti propune doua ore de comedie clasica si aventuri.

Noul film din seria "Asterix si Obelix" iti propune doua ore de comedie clasica.

Regizorul Thomas Langmann a transpus benzile desenate intr-o comedie plina de aventuri: „Cand am scris Asterix la Jocurile Olimpice impreuna cu Olivier Dazat, am stiut ca o sa-mi doresc sa ma implic foarte mult in film si voiam sa particip la realizarea lui” a declarat regizorul.

Cooptat in acest proiect a fost si regizorul Frederic Forestier, un alt greu al cinematografiei franceze care si-a pus amprenta peste povestea celor doi eroi galici.

Langmann a ales “Asterix la Jocurile Olimpice” pentru ca, spune el, „este aventura cea mai vizuala, cea mai spectaculoasa, deci, cea mai cinematografica, care ofera posibilitatea, prin subiectul in sine, sa fie angajati actori de nationalitati diverse, in special europeni”.

 Actiunea ne propune o calatorie in timp, in Grecia Antica. In timp ce se afla la vanatoare, Asterix si Obelix, interpretati de genialii Clovis Cornillac si Gerard Depardieu se intalnesc cu un soldat roman care se pregateste pentru Jocurile Olimpice. Desigur ajutati de potiunea magica cei doi il umilesc pe roman la toate sporturile olimpice si decid sa plece in Grecia si sa participe la Olimpiada.

Povestea are si o latura romantica, povestea de dragoste dintre Alafolix, Stephane Rousseau si printesa Irina, Vanessa Hessler. Cei doi gali trebuie sa castige jocurile pentru ca Alafolix sa cucereasca mana femeii pe care o iubeste.

Actiunea capata si mai mult suspans cand cei doi gali afla ca potiunea magica este interzisa de regulamentul Jocurilor Olimpice. Geniul lui Langmann iese in evidenta tocmai prin inserarea in film, prin metafore, a subiectelor care framanta Jocurile Olimpice acum. Astfel, interzicerea potiunii magice e o directa referire la problema folosirii steroizilor in sport.

Vor reusi eroii sa castige si sa-l ajute pe prietenul lor indragostit sau vor cunoaste gustul amar al infrangerii?

Unul dintre cele mai amuzante personaje este portretizat de Alain Delon. Cezar este conducatorul romanilor, un conducator narcisist care tipa cu multimea „Ave mie” si care nu se desparte de oglinda sa, dar care evita mereu incercarile disperate ale lui Brutus, Benoit Poelvoorde de a-l asasina.

 Inca de la anuntarea distributiei suntem asigurati ca filmul merita vazut: Clovis Cornillac (Astérix), Gérard Depardieu (Obélix), Alain Delon (Julius Caesar), Benoit Poelvoorde (Brutus), Stéphane Rousseau (Alafolix), Vanessa Hessler (Printesa Irina). „Asterix la Jocurile Olimpice” marcheaza si debutul in cinematografie al unor sportivi de top sau al unor vedete din lumea divertismentului, foarte iubite de public. Pe rand, David Beckham, Michael Schumacher, Zinedine Zidane, Adriana Karembeu, Jamel Debbouze, Amelie Mauresmo si Tony Parker ii incanta pe greci cu talentele lor. In film le mai regasim si pe Claudia Cardinale si pe actrita de origine romana, Elsa Pataky.

Decorurile se remarca prin exigenta detaliilor:

„Cea mai mare provocare a fost constructia stadionului intr-un decor atat de vast; o treime din film se petrece in acest decor, de aceea este atat de important. Trebuia ca totul sa fie gandit tehnic, astfel incat totul sa functioneze si, avand in vedere amploarea decorului, nu se putea schimba nimic ulterior” povesteste Aline Bonetto, directoarea artistica a filmului.

Costumele reflecta intocmai realitatea istorica, dar poarta si insemnele fanteziei si originalitatii, fiind confectionate la Maroc si Paris. Pentru arme, sabii, platose, casti si coifuri a fost creat un atelier special la Alicante. Coafurile, o alta parte importanta a filmului, au necesitat pe langa 300 de peruci, nenumarate cozi, mustati si barbi si au fost realizate toate din par natural in ateliere speciale din Franta, Belgia si Anglia. Mai remarcam efectele speciale si scenele de o actiune complexa care necesita multa figuratie.

 Indiferent daca te-ai numarat sau nu printre fanii seriei de desene animate cu Asterix si Obelix, cu siguranta acest film te va captiva.

In stilul clasic al comediilor de situatie consacrate de filmul francez, „Asterix la Jocurile Olimpice” este unul dintre cele mai asteptate filme ale lui 2008. Doua ore de distractie cu eroi de poveste intr-un scenariu exceptional pe care nu ar trebui sa le ratezi.

Asterix la Jocurile Olimpice va rula in cinematografe, din 1 februarie!

Despre filmul “Asterix la Jocurile Olimpice”

“Asterix la Jocurile Olimpice”: al treilea punct marcat in cinematografe

Reunind o pleiada de celebritati (actori, cantareti, umoristi, sportivi), « Asterix la Jocurile Olimpice » se anunta unul din succesele europene ale lui 2008. Imbinand umorul cu efectele speciale, aceasta epopee ii poarta pe spectatori pe urmele celebrei benzi desenate, pe fundalul ironiei specific galeze si al spiritului sportiv.

Actorii

O pleiada de celebritati a luat parte la realizarea acestei bijuterii cinematografice… Alain Delon intruchipeaza un Iulius Cezar imperial, dar obosit de capriciile fiului sau Brutus, interpretat de Benoit Poelvoorde.

Clovis Cornillac, care se simte perfect in pielea galezului cu inima mare, reia rolul lui Asterix alaturi de Gérard Depardieu, la fel de captivant ca intotdeauna, in rolul unui Obelix timid si romantic. Aceste doua cupluri intens conturate sustin filmul, antrenandu-i pe spectatori in Grecia antica, in plina desfasurare a unei Olimpiade.

Un grup de umoristi puncteaza filmul cu hohote de ras prin participarea lui Franck Dubosc in rolul lui Cacofonix (Assurancetourix), a inevitabilului José Garcia care il interpreteaza pe Purecosus (Couverdepus), a nu mai putin celebrului Elie Semoun incarnandu-l pe judecatorul Omega si a lui Alexandre Astier (Kaamelott) in rolul lui Incapatanatus (Mordicus).

Un duo de realizatori

 Dupa ce a fost o perioada actor, Thomas Langmann se lanseaza ca producator creand propria sa casa de productie, La Petite Reine. Printre productiile sale cele mai importante se numara « Nos jours heureux » (2006), « Double Zéro » (2004), « Blueberry, Experienta secreta » (« Blueberry » – 2004) si « Norocosi cu ghinion » (« Le Boulet » – 2002).

Dupa participarea alaturi de Stéphane Gateau la realizarea filmului de sketchuri « Paranoïa », Frédéric Forestier isi incearca sansa in Statele Unite, unde regizeaza « Numaratoare inversa » (« The Peacekeeper » – 1997) cu Dolph Lundgren. Revenit in Franta capata gustul filmelor de actiune cu « Norocosi cu ghinion » (« Le Boulet » – 2002), o comedie pe care o realizeaza impreuna cu Alain Berberian. Cu Gérard Lanvin si Benoit Poelvoorde in cap de afis, succesul este asigurat, filmul totalizand 3 milioane de spectatori in salile de cinema. Trei ani mai tarziu, Frédéric Forestier reediteaza aceasta reusita ridicandu-i pe Jacques Villeret, Gérard Darmon si Gérard Lanvin la titlul de nasi (« Les Parrains » – 2005).

Cum a aparut filmul « Asterix la Jocurile Olimpice »

« Asterix la Jocurile Olimpice »: albumul
Scenariu : Goscinny – Desene : Uderzo
Editura : HACHETTE LIVRE
Prima publicare : revista Pilote, nr.434 (15/02/68)
Prima editie in album : 1968

« Asterix la Jocurile Olimpice » este al doisprezecelea album din seria de benzi desenate « Astérix le Gaulois » de René Goscinny (scenariu) si Albert Uderzo (desene), prepublicat in Franta intre nr.434 (15 februarie 1968) si nr. 455 (25 iulie 1968) in revista Pilote si publicat in album in 1968. Asterix si Obelix merg in Grecia, la Atena, pentru a participa la Olimpiada. O buna parte a satului galez ii insoteste pentru a-i sustine. Din nefericire, cand ajung, afla ca produsele care ii pot ajuta sa castige sunt interzise, iar faimoasa lor potiune magica face parte dintre acestea.

Asterix nu va avea alta alegere decat sa reprezinte Galia singur si fara potiunea magica…

Sursa de inspiratie

« Suntem in anul 50 i.e.n. lumea cunoscuta este ocupata in intregime de romani… Chiar in intregime?

Nu! Un sat populat de galezi indestructibili rezista permanent invadatorului. Iar viata legiunilor romane, regrupate in Babaorum, Aquarium, Laudanum si Petitbonum, nu e deloc usoara. »

Parintii lui Asterix

Scenarist: Ren̩ Goscinny (14 august 1926 Р5 noiembrie 1977) scriitor, umorist si scenarist de benzi desenate francez, de origine poloneza. Este cunoscut in lumea intreaga pentru albumele Asterix si Lucky Luke (personaj creat de Morris, dar caruia Goscinny i-a dat, ca scenarist si gagman, un nou suflu). Este unul din autorii francezi cei mai cititi din lume: benzile desenate si cartile pe care le-a scris s-au vandut in peste 500 de milioane de exemplare.

Desenator: Albert Uderzo (Fismes, 25 aprilie 1927), desenator si scenarist de benzi desenate francez. In 1959 Uderzo participa la crearea revistei « Pilote », un hebdomadar de referinta pentru o intreaga generatie de fani ai benzilor desenate. In aceasta revista deseneaza doua serii: « Tanguy

et Laverdure », serie de aviatie realista cu un scenariu de Charlier si « Les aventures d’Astérix le Gaulois », serie umoristica cu un scenariu de Goscinny. De asemenea, este autorul lui « Oum-pah-pah » si al lui « Jehan Pistolet », alte doua serii cu scenariu René Goscinny. Confruntat cu un volum tot mai mare de munca, in anii ’60 renunta progresiv la celelate serii si se consacra lui Asterix. Primul album este publicat in 1961: « Asterix le Gaulois ».

De atunci, seria cunoaste un succes continuu.

In 1974, cei doi autori creeaza Studiourile Idéfix pentru a controla adaptarea in desene animate a aventurilor galezului.

Moartea lui Goscinny in 1977 il bulverseaza profund pe Uderzo, care decide sa continue seria Asterix.

Primul sau album realizat solo, « Le Grand Fossé », apare in 1980 la Les Editions Albert René, editura creata in 1979: este un succes…

Micul galez are astazi 50 de ani si continua sa produca bucurie copiilor si parintilor din lumea intreaga. Ultimele albume aparute au inregistrat cele mai mari tiraje din istoria benzii desenate europene. De la crearea sa in 1961 si pana in prezent s-au vandut peste 325 milioane de albume, aventurile galezului Asterix fiind traduse in 107 limbi si dialecte.

Orange, partener al filmului “Asterix la Jocurile Olimpice”

Orange se asociaza cu La Petite Reine, Pathé Renn Production, Les Editions Albert René si distribuitorul roman de film Ro Image pentru a sustine lansarea in cinematografele din Romania in 1 februarie 2008 a filmului eveniment « Asterix la Jocurile Olimpice ».

Prin acest nou parteneriat Orange se asociaza cu cea de-a saptea arta oferind spectatorilor continut suplimentar fata de film, creat impreuna cu producatorul si Les Editions Albert Rene.

Pentru ca iubitorii filmului sa descopere noile aventuri ale celui mai cunoscut galez de pe planeta, Orange propune continut in avanpremiera legat de film si universul acestuia, disponibil pe www.orange.ro si in portalul wap Orange World : trailerul filmului, interviuri cu actorii si echipa de realizare a filmului, secvente de making of, informatii despre actori si personaje, imagini din film, precum si jocul oficial al filmului pe mobil.

Prin acest parteneriat Orange isi reafirma pozitia sa in furnizarea de continut multimedia relevant catre clientii sai, cu multiplu acces (internet, continut video si premium pentru mobil), precum si implicarea sa de lunga durata ca partener inovator al industriei cinematografice.