Avem viaţă în sînge! – Cînd Ştirile PRO TV mută munţii din loc

Apropo.ro / 04.05.2009, 00:00
Avem viaţă în sînge! - Cînd Ştirile PRO TV mută munţii din loc
Se spune că o imagine bine aleasă valorează cît o mie de cuvinte... Marius Ivan, Lucian Stan, Eduard Târnă şi Daniel Ivan sînt editorii de montaj ai campaniei demarate de Ştirile PRO TV – ”Avem viaţă în sînge!”, oamenii care au montat reportajele de la PRO TV. Alături de Paula Herlo şi operatorii care s-au implicat în această campanie, cei patru editori au reuşit să mute ”munţii” din loc: premierul Emil Boc şi ministrul Sănătăţii au anunţat înfiinţarea Registrului naţional al donatorilor de celule stem.

Poveştile românilor cu boli hematologice maligne, a căror şansă la viaţă depinde de înfiinţarea unui registru naţional al donatorilor de celule stem, au şocat o ţară întreagă. Fiecare cadru din fiecare reportaj prezentat în cadrul campaniei ”Avem viaţă în sînge” ascunde în spatele său zeci de ore de filmare, texte scrise cu sufletul şi un montaj de excepţie.

Toate au reuşit să transmită, dincolo de micul ecran, disperarea unor oameni care se luptă cu moartea. Printre ei, foarte mulţi copii! Iar editorii Eduard Târnă, Lucian Stan, Marius Ivan şi Daniel Ivan au reuşit să îmbine perfect imaginile şi textele din reportajele prezentate de Ştrile PRO TV.

”Este foarte greu să vezi zilnic cazuri ale unor oameni disperaţi, fără speranţă, în situaţii critice, şi nu ai cum să nu te gîndeşti că şi tu puteai fi unul dintre ei. Fiecare caz prezentat a fost unul cutre­murător, care ar mişca pe oricine, iar noi trebuie să redăm această realitate crudă şi să încercăm să schimbăm soarta a cîtorva sute de oameni”, ne mărturiseşte Lucian. 

Colegul său, Marius, precizează: ”Este foarte dificil, de multe ori. Dar pentru ca o astfel de campanie să intre în inima şi conştiinţa publicului, trebuie să încerci să treci peste momentele grele. Să mergi înainte!”.

Eduard Târnă vorbeşte despre sentimentele care l-au încercat în timp ce monta materialele: “După fiecare material aveam un sentiment de revoltă pentru că, la noi în ţară, bolnavii care suferă de o formă de cancer a sîngelui sînt con­damnaţi la moarte. Există promisiuni din partea pre­mie­rului şi a ministrului Sănătăţii că la 1 septembrie Registrul dona­torilor onorifici de celule stem va fi funcţional. Sper să se ţină de cuvînt”.

În acelaşi timp, Daniel ne explică în ce fel se selectează imaginile: ”Aleg cadrele care exprimă cel mai bine starea lor. Pentru ca telespectatorii să simtă, să trăiască alături de ei o experienţă cruntă şi să încerce să le fie aproape. Cadrele dintr-un material sînt alese în funcţie de expresivitate, lumini şi umbre. Latura umană şi compasiunea fac ca mate­rialul să meargă de la sine. Prin materialele de acest fel încerc să redau forţa acestor oameni care se luptă cu moartea şi nicidecum neputinţa sau sentimentul de abandonare în faţa bolii”.

Iar Edi adaugă: ”Ilustraţia şi tex­tul scris de reporter trebuie să se îmbine perfect. Acesta e rolul meu. E nevoie de foarte multă atenţie pentru că o imagine aşezată greşit poate să compromită forţa unui material”.


Autorităţile reacţionează

Peste 20.000 de români au intrat pe www.stirileprotv.ro şi s-au oferit ca potenţiali donatori. Invitaţi în ediţia spe­cială a emisiunii “România, te iubesc!”, difuzată la PRO TV pe 26 aprilie, premierul şi ministrul Sănătăţii au anunţat că România va avea în cel mai scurt timp un Registru na­ţional al donatorilor de măduvă.

Ce are această campanie special faţă de celelalte? Marius ne răspunde: ”Viitorul. Puterea de a-l schimba într-unul mai bun, o schimbare care va avea urmări extraordinare pentru mult timp de acum încolo!”.

Iar Lucian concluzionează: ”Putem face atît de mult cu un efort minim şi mă bucur că această campanie a avut efectul dorit. Am schimbat multe lucruri realizînd această campanie şi ne bucurăm să luăm parte la acţiuni care, într-un fel sau altul, ne vizează pe fiecare dintre noi”.

În urma reportajelor pe care Ştirile PRO TV le-au difuzat în cadrul campaniei “Avem viaţă în sînge”, realizată de Paula Herlo, se va înfiinţa Registrul naţional al donatorilor de măduvă, operaţional începînd cu 1 septembrie.

Acces la 13 milioane
de donatori

Ion Bazac, ministrul Sănătăţii, a spus că România va urma modelul registrului spaniol, iar în cel mai scurt timp vom avea două noi centre de transplant, unul la Bucureşti şi unul la Iaşi, şi şase centre unde românii vor putea să doneze celule stem. Astfel, bolnavii de leucemie îşi vor găsi mai uşor un donator compatibil în ţară, dar vor avea şi acces rapid la registrul internaţional în care sînt înscrişi peste 13 milioane de donatori.