Biblioteca Națională a României se va deschide pe 23 aprilie 2012

Apropo.ro / 27.03.2012, 11:00
Biblioteca Națională a României își va deschide porțile publicului larg în data de 23 aprilie 2012.

Biblioteca Națională a României va putea fi vizitată de iubitorii de carte începând cu 23 aprilie 2012.

Noua clădire a Bibliotecii Naționale este situată pe Bd. Unirii nr. 22 din București.

Biblioteca Nationala

Pe site-ul instituției, sub sub deviza „O perspectiva asupra culturii – Biblioteca Națională a României” se anunță că până pe 27 aprilie, timp de cinci zile, va exista un program inaugural care va încerca să prezinte publicului larg activitățile și misiunea unei biblioteci naționale, atât zonele de interferență între biblioteca națională și celelalte tipuri de biblioteci (publice, specializate, universitare, școlare, de cercetare), cât și cele de interferență între biblioteca națională și alte instituții info-documentare, precum muzeele, arhivele, centrele culturale.

Pe data de 23 aprilie, de Ziua Internationala a Cărții și a Dreptului de Autor și Ziua Națională a Bibliotecarului, discuțiile se vor concentra pe definirea conceptului de bibliotecă națională și pe biografia și specificul Bibliotecii Naționale a României în cadrul familiei europene de biblioteci naționale.

Biblioteca Nationala

La evenimentul inaugural au fost invitați să participe, alături de conf. dr. Elena Tirziman, director general, Kelemen Hunor, ministrul Culturii și Patrimoniului National (MCPN), acad. Ioan Haiduc, președintele Academiei Române, Alexe Rau, director general al Bibliotecii Naționale a Moldovei, Nicolae Manolescu, ambasador UNESCO, președintele Uniunii Scriitorilor din România (USR), prof. univ. dr. Mircea Regneală, presedintele Asociatiei Bibliotecarilor din România (ABR), Doina Popa, președintele Asociatiei Bibliotecarilor din Bibliotecile Publice din România (ANBPR).

Ziua de 24 aprilie va fi dedicată bibliotecilor publice și statutului lor de Agora, de spațiu formativ și informativ în societatea secolului XXI, iar 25 aprilie – bibliotecilor de învațământ și rolului lor în educația formala și non-formală.

Biblioteca Nationala

De asemenea, data de 26 aprilie va fi consacrată bibliotecilor specializate și importanței pe care o are cercetarea documentară în orice demers științific pertinent, urmând ca ultima zi, 27 aprilie, sa fie dedicată statutului și importanței colectiilor patrimoniale din biblioteci, arhive, muzee etc.

În plus, conducerea Bibliotecii are ca obiectiv inițierea de parteneriate pe termen lung cu școli și universități din București și din țară (cărora Biblioteca Națională a României le pune la dispoziție servicii și săli specializate), atât în ceea ce privește literatura curriculară și extracurriculară, cât și în ceea ce privește oferta culturală și cea de petrecere activă a timpului liber.