Bucătărescu: Cum poţi cuceri o femeie cu jumări?

Apropo.ro / 03.04.2013, 09:00
Bucătărescu: Cum poţi cuceri o femeie cu jumări?
Despre Dan Silviu Boerescu se ştie că găteşte foarte bine. A moştenit pasiunea pentru arta culinară de la bunica lui. Mai nou, prezintă şi emisiunea “Bucătărescu”, la Kanal D, unde prepară jumări cu foie gras, cotlete de porc unse cu miere şi acoperite cu felii de portocală, însoţite de ciuperci cu sos satay şi multe alte minunăţii! Vi s-a făcut foame? Căci mie, da!

– Dan, găteşti destul de des. De la cine ai moştenit această pasiune?
Nevoia te învaţă multe! Pe de altă parte, bunica mea gătea fabulos, iar maică-mea face şi acum un tort cu cremă de zahăr ars incredibil. (Bunicul şi tatăl meu erau şi ei nişte consumatori redutabili.) Prima oară am gătit industrial atunci când am invitat la mine acasă, la o masă de împrietenire, cele 13 fete din redacţia ProTv Magazin de atunci. Se întâmpla în vara lui 2001.

– Ce preparate culinare îţi ies cel mai bine?
Tot ce e legat de porc şi, în general,  de animalele cu 4 picioare. Deja, la păsări şi alte „bipede”, nu mai am acelaşi entuziasm.

– Care este mâncarea ta preferată?
Jumări cu foie gras! Alături se pun murături de casă, ardei iuţi, ceapă caramelizată şi o sticlă de Tokaj. Îmi plac combinaţiile inedite, urăsc rutina culinară.

Dan Silviu Boerescu

– Ce-i găteşti cel mai des fiicei tale?
Excluzând laptele de dimineaţă cu cacao şi sirop de agave, în fiecare weekend, dimineaţa, improvizez un mic dejun cu de toate. Ultima dată au fost mititei, cârnaţi şi legume făcute, toate, la un aparat miraculos, care presupune prăjirea fără ulei. Altă duminică, am făcut mai multe feluri de fructe de mare. Altă duminică, gogoşele rapide cu iaurt şi dulceaţă.

Citeşte şi ce emisiune face “Bucătarescu” !

– Când i-ai pregătit ultima oară o cină romantică soţiei?
Săptămâna trecută: humus, piure de cartofi violeţi, sardine în ulei picant. Romantic, nu?

– De ce anume nu te poţi lipsi în bucătărie?
De laptop! Bucătăria este şi biroul meu de acasă. Mănânc, gătesc şi scriu în acelaşi timp!

– Ce nu-ţi lipseşte niciodată din frigider?
Am întotdeauna multe sosuri pe un raft special al frigiderului, de la cele extra-iuţi la cele dulci-iuţi.

Bucatarescu

– Cine face cel mai des cumpărăturile la voi acasă?
Avem un ritual al mersului cu portbagajul la hypermarket, suntem toţi trei shopaholici. În vară,  când plecam dintr-o staţiune spre aeroportul din Antalia, fetiţa m-a privit în ochi şi mi-a spus răspicat: „Tati, mi-e foame şi am chef de shopping!”. Ne-au dat prin staţie, era să ratăm charterul…

– Găteşti des pentru prieteni? Mai nou ai şi emisiunea “Bucătarescu” la Kanal D. Cu ce preparate speciale ţi-ai impresionat până acum invitaţii?
Nu gătesc prea des pentru amici, fiindcă, adesea, în weekend, sunt la filmări. De departe, reţeta cea mai populară până acum a fost cea de cotlete de porc unse cu miere şi acoperite cu felii de portocală, însoţite de ciuperci cu sos satay (picant, de arahide) şi o linguriţă de dulceaţă de topinambur.

– Având în vedere că se apropie Paştele, ce preparate o să pregăteşti pentru masa de sărbătoare? Te încumeţi să faci drob, pască şi cozonaci?
Drob fac eu, cu siguranţă. Pasca – una cu minimum de aluat şi maximum de brânză – face soţia mea, în mod tradiţional. Iar cozonacul e specialitatea mamei mele. Lali – fetiţa – va vopsi şi decora ouă. Asta e diviziunea muncii în familie.

– Dă-ne, te rugăm, o reţetă!
Faimoasa mea clătită cu sorici: se rulează o clătită, inserând fâşiuţe de sorici muiate în sos picant sau, mai nou, în alioli (din lapte, ulei de măsline şi usturoi).

Dana Popa